Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer 2 Nisan otizm farkındalık günü nedeniyle Dopamin Spor Kulübü sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki en farklı etkinliği gerçekleştirerek bir kez daha Gazianteplilerle buluşmanın heyecanını yaşadı.
Yeni keşif, yeni bulgu rehabilitasyon işbirliğinde, Karataş Şahinbey Teleferik Parkı içinde bulunan ikinci şubesin de düzenlenen coşkulu organizasyonla bir çok çocuğun güzel bir geçirip, gülümsemesine sebep olarak farkındalığını bir kez daha gösterdi.Topluma hizmet uygulamalarıyla adından söz ettiren Dopamin Spor Kulübü Başkanı Egemen Aslan gördükleri ilgiden memnuniyetini de dile getirerek;
Erken Tanı,Uygun Tedavi
“Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur.
Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmin tedavisine özel ilaç ya da aşı yoktur, ilaç tedavisi çoğunlukla otizme eşlik eden hırçınlık, aşırı hareketlilik, depresyon, yoğun takıntılar ve tekrarlayıcı hareketler için kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekir ki, güncel bilimsel verilere bakıldığında hiçbir alternatif tedavi yönteminin otizmi tedavi ettiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Ancak aileler bu yöntemlere başvurarak ciddi maddi kayıplara uğrayabilmektedir. Bu yöntemlere yönelmeden önce mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanından danışmanlık alınması gerekmektedir.
Her çocuğun eşit şartlarda yaşaması gerektiği inancımızla 2 Nisan otizm farkındalık gününde sizlerinde sevgiyle,ilgiyle,hoşgörüyle,eğitimle anlayarak ve empati kurarak, yürekten yüreğe dokunarak, farkındalık yaratarak toplum bilincinin arttığı nice güzel yarınlara” mesajını verdi.
Yoğun ilgi gösterildi
Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoglu, Büyükşehir Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Dernekler Masası Müdürü Özbey Tan, Yeni Bulgu Yeni Keşif kurucusu Şerif Kaya, STK temsilcileri Pınar Yalkın, Fiziksel Engelliler Vakfı Koordinatörü Gül Ölçal, ALG Spor Teknik direktörü Aslı Canan ve bir çok gönüllü kişilerin katılımıyla farkındalıklarını bir kez daha ortaya çıkardılar.
**
Her çocuğun eşit şartlarda yaşaması gerektiği inancımızla 2 nisan otizm fakındalık gününde sizlerinde sevgiyle,ilgiyle,hoşgörüyle,empati kurarak,yürekten yüreğe dokunarak farkındalık yaratarak toplum bilincinin arttığı nice güzel yarınlara.
**
Otizmi bir eksiklik olarak değil farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Farkındayım farkında olun.
**
Frakında olmanız için otizmli bir yakınınızın olması gerekmiyor. Toplumsal bilinçlenme ile otizmli bireylere karşı anlayışlı olmalı ve onları ayırmadan yanlarında durmalıyız.
**
Otizmli bir beyin eşsizdir. Otizm bir eksiklik olarak algılanır, çünkü çocuk zamanla diğer insanlar gibi iletişim kuramaz, etrafındaki dünyayı anlayamaz ama fırsat verirseniz büyük bir yeteneği doğurabilecek bir eksikliktir bu! (hakimiyetgazetesi)