Doktorların eylemine Polis izin vermedi

Doktorların eylemine Polis izin vermedi

Hekimlerin, özel hastanelerde çalışmalarını kısıtlayan yönetmeliği Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesi’nin önüne beyaz önlük bırakarak protesto girişimi polisin müdahalesiyle engellendi

 

İstanbul’da hekimlerin, özel hastanelerde çalışmalarını kısıtlayan yönetmeliği Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesi’nin önüne beyaz önlük bırakarak protesto etme girişimi polisin müdahalesiyle engellendi. İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Nergis Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu bir grup hekimin aracı durdurularak hastane önüne gidişine izin verilmedi. Engellemelere karşın bir grup hekim, hastane önüne beyaz önlüklerini bıraktı.

 

Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan ve hekimlerin özel hastanelerde çalışma koşullarını kısıtlayan Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Mega Bağcılar Hastanesi’nin önünde bugün protesto edilmek istendi. İTO üyeleri ile uzman hekimlerin beyaz önlüklerini hastane önüne bırakacağı eylem için polis ekipleri hastane çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

 

Hastaneye gelmek isteyen İTO Başkanı Nergis Erdoğan’ın da aralarında olduğu bir grup hekimin aracı, Mahmutbey metro durağında polis tarafından durduruldu. Hekimler burada alıkonurken sadece Nergis Erdoğan ile bir hekimin hastane önüne gitmesine izin verildi. Basın mensuplarının ise hastane önüne geçerek görüntü almasına izin verilmedi. Hastanenin onkoloji kısmında bir araya gelen bir grup hekim, beyaz önlüklerini yere bıraktı.

 

NERGİS ERDOĞAN: BÖYLE BİR ŞEYİ ENGELLEMEK ANAYASAL SUÇTUR

İTO Başkanı Nergis Erdoğan, beraberindeki heyetle beyaz önlüklerini bıraktıktan sonra, yakın bir parkta açıklama yaptı. Muayenehanelerin kapatılmasına karşı tavırlarını ortaya koyduklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Hekimliğin böyle bir bağımsızlık alanı engellenemez, önlenemez. Bu meyanda, ülkenin dört bir tarafında hekimler geldi. Uzmanlık derneklerinden tutun, bir sürü hekimlik alanından insanlar burada ve bu insanlar yalnızca hekim bağımsızlığını korumak üzere buradalar. Başka hiçbir amaçları yoktur, olamaz. Hem kendi haklarını hem de hastalarının tanı ve tedavi haklarını savunmak üzere buradalar. Bunu herkes böylece bilsin. Böyle bir şeyi engellemek de gerçekten anayasal bir suçtur. Kamusal bir alanda yapılan bir röportaja bile müdahale bir suçtur. Bunun da bilinmesini istiyorum.”

Öte yandan hekimler, hastane önünde engellenen basın açıklamasının İTO’nun Cağaloğlu’ndaki binası önünde yapılacağına belirterek meslektaşlarına çağrı yaptı.

Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile tüm hekimlerin serbest çalışma hakkına önemli kısıtlamalar getirildi.

İstanbul Tabip Odası bu düzenleme ile 07 Ocak 2023 tarihinden itibaren muayenehanelerin önemli bir kısmının yeniden açılmayacak şekilde kapanacağını belirterek eylem yaptı.

 

dr2

Protestoya katılan doktarların bazıları önlüklerini Medipol Hastanesi'nin çitlerine asarken, bazıları da yere bıraktı.

 

AÇIKLAMAYA İZİN VERİLMEDİ

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'daki Medipol Mega Hastanesi'nin önüne giderek açıklama yapmak istedi. Fakat polis açıklamaya izin vermedi.

Medipol Hastanesi'ndeki hekimler, hastane bahçesinde bekletilirken İstanbul Tabip Odası yöneticileri de açıklamaya gelirken yolda polis tarafından durduruldu.

 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip, polis engeline ilişkin, şunları söyledi:

"Serbest meslek çalışma hakkı hekimler için en önemli haklardan biri. 6 Ekim yönetmeliği ile bu haktan maalesef bütün hekimlerin kullanmasını engelleyici bir yasa çıktı. Bu uluslararası sermeya ile ilişkili zincir hastanelere tüm hekimlerin mecbur kalmasını sağlayacak bir yasa. Biz her kesimden hekim, bu yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz."

 

 

'HAKKIMIZI KULLANMAMIZA İZİN VERMİYORLAR'

Saip, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da büyük bir hastane zincirinin sahibi. Onun istediği bir yasa çıkıyor. Bu yasayı protesto etmek ve geri çekilmesini istemek için Medipol Hastanesi'nin önünde toplanacaktık. Ne yazık ki yolda çevrilmiş durumdayız. Anayasal hakkımıza kullanmamıza bile izin verilmiyor şu anda. Bunu şiddetle kınıyoruz."

Polisin açıklama yapmasına izin vermediği hekimler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı beyaz önlüklerini Medipol Hastanesi'nin önüne bırakarak protesto etti.

 

BU ENGELLEMEYİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, Medipol Hastanesi önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

- Buradaki herkes onlarca yılını bu mesleğe adamış insanlar. Binlerce hastaya hizmet etmiş insanlardır. Böylesi dertlerini anlatmayı engellemek, bunu anlamak elbette mümkün değil. Anlamayacağız da. Biz yine de dertlerimizi anlatacağız.

- Açıklama yapacağımız yerden yüzlerce metre ötede durdurulduk. Sadece uzun görüşmeler sonucu, gbt yapıldı vs. iki kişiye izin verildi geçmek için. Durumun vahametini gösteriyor zaten bu.

- Bunca emektar arkadaşımıza yapılan muameleyi reva görmüyorum. Biz yine de temkinli insanlarız, doğru dürüst hekimlik yapan insanlarız."

 

YÖNETMELİĞİN OLASI SONUÇLARI

Tabip odası, yönetmeliğin getireceği olası sonuçları şöyle sıraladı:

- Hastaların, istedikleri hekimi ve sağlık kuruluşunu seçme ve burada tedavi olabilme hakları ellerinden alınmıştır.

- Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir özenle yetiştirmiş olduğu nitelikli insan gücü devre dışı bırakılmıştır.

- Bu yönetmelikle sağlık turizmi zarar görecektir.

- Sağlık alanında yaşanan nitelikli iş gücü göçü daha da artacaktır.

- Serbest hekimlerle çalışmaları kısıtlanan küçük ve orta ölçekli özel hastaneler, kendilerini idame ettiremeyecekler ve özel sağlık hizmetleri zincir hastanelerin tekelinde kalacaktır.

- Bu yönetmelik sadece 7 bin muayenehane hekiminin teşhis ve tedavilerini yapmalarını engellemekle kalmayıp, erken dönemde birçok özel hastane ile cerrahi tıp merkezinde çalışan hekimlerin, uzun vadede kamuda çalışanlar dahil 185 bin hekimin tamamının, hatta doktor adaylarının çalışma koşullarını ve özlük haklarını olumsuz etkileyecek bir zincirleme reaksiyona sebep olacaktır.

 

ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ'NDEKİ DEĞİŞİKLİK 

6 Ekim’de yayımlanan iki yönetmelikte yapılan değişikliklere göre özel hastane veya tıp merkezinin boş uzman hekim kadrosu olmaması halinde, ruhsatında veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilecek. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekimle sözleşme yapılamayacak. Ayrıca bir takım kurallar daha getirilmek isteniyor. Bu kurallara aykırı hareket eden muayenehane hekimleri, özel hastane ve tıp merkezleri için de para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımları getirildi.

Söz konusu değişiklik herhangi bir kamu, özel ya da üniversite hastanesinin kadrosu yerine muayenehanesinde serbest çalışan, büyük çoğunluğu cerrah yaklaşık yedi bin (dört bini İstanbul’da) hekimi doğrudan ilgilendiriyor. Yukarıdaki kotaların uygulanması halinde bunların sadece 500’ü ameliyatları ve yatırarak hasta takipleri için hastanelerle sözleşme yapabilecek. Diğerlerinin hastanelerdeki doğumlara girmeleri, ameliyatlarını yaptırmaları, hastalarını yatırarak takip etmeleri ve sair tüm işlemleri engelleniyor. Ayrıca serbest çalışan hekimlerden, hastalarının tüm sağlık verilerini kimlikleri açık şekilde e-nabız sistemine yüklemeleri isteniyor.

 



Anahtar Kelimeler: Doktorların eylemine Polis vermedi