Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı?

Diyabet hastalarının beslenme ihtiyaçlarının saptanıp, kendilerine uygun enerjiyi diyetle almaları, arzu edilen vücut ağırlığının sağlanması açısından önemlidir. Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Diyetisyeni Dyt.Kevser Yediler; Diyabett

SAĞLIK 18.12.2019 11:19:55 0
Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı?

Diyabet hastalarının beslenme ihtiyaçlarının saptanıp, kendilerine uygun enerjiyi diyetle almaları, arzu edilen vücut ağırlığının sağlanması açısından önemlidir. Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Diyetisyeni  Dyt.Kevser Yediler; Diyabette Beslenme Tedavisi ve Nelere Dikkat Edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

 

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

 

Diabetes Mellitus (DM), halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen, pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır.Diyabet, erken ölümlerin ve yaşam kalitesini düşüren durumların en önemli sebebidir. Kişiye, diyabeti önlemek ve diyabet hastalığı sürecinde yaşam kalitesini artırmak açısından görevler düşmektedir. Sağlıklı yaşam tarzı değişikliğine gitmek, sağlıklı beslenme düzenini benimsemek, fiziksel aktiviteyi yaşantımıza eklemek, bize kaliteli bir yaşam sunacaktır.

 

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

 

-Kişiye özel beslenme programı sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri için tedavinin temelini oluşturmaktadır.

-İdeal vücut ağırlığına ulaşmak ve bunu korumak şeker hastalığını kontrol altına almayı sağlar.

- Şeker, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı, kurabiye vb besinler kan şekerini hızla yükseltir ve ani düşmesine sebep olur. Bu nedenle basit karbonhidratlar olarak adlandırdığımız bu besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

- Öğünler 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde yapılmalıdır. Kan şekeri yemekten 3 saat sonra düşmeye başlar, bu sebeple 3-4 saat aralıklarla az ve sık şekilde beslenilmelidir. Öğün atlamadan düzenli besin tüketimi sağlanmalı, öğünlerde her besin grubuna yer verilmesine dikkat edilmelidir.

-Diyetin posa içeriği artırılmalıdır. Bu nedenle tam tahıl ürünleri tüketilmeli, elma, armut gibi kabuğu ile yenilebilen meyveler kabuğuyla yenmeli, yemeklerin yanına salata eklenmelidir.

- Kuru meyveler, hurma, üzüm, incir, muz gibi glisemik indeksi yüksek olarak sınıflandırdığımız meyvelerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Portakal, armut, şeftali, elma gibi glisemik indeksi düşük meyveler tercih edilmelidir.

-Nişasta oranı yüksek olan patates, pirinç, havuç, bezelye ve mısır gibi besinlerin tüketiminden kaçınmaya özen gösterilmelidir.

-Beyaz undan yapılmış besinlerden uzak durulmalı, bunun yerine kepek çavdar veya tam tahıl tercih edilmelidir.

-Yemekler kızartma yöntemi ile değil, ızgara, haşlama yöntemleri ile pişirilmelidir.

-Meyve suları, şeker içeren gazlı içecekler, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

-Alkol kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine sebep olacağından tüketiminden kaçınılmalıdır.

-Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir

-Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler ancak egzersize aç başlanması veya çok uzun süre yoğun egzersiz yapılması kan şekerinin düşmesine sebep olacağından dikkat edilmelidir. Yapılacak sporun planlanması konusunda doktora danışılmalıdır.