Çağımızın en büyük sağlık sorunları arasında yer alan diyabet ne yazık ki çocukları da etkisine almış bir hastalık. Diyabet hastası çocukların tedavisinin ise çocuk endokrinolojisi uzmanı tarafından yapılması gerekiyor.
Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde 500’ü aşkın çocuk diyabet tedavisi görüyordu. Ocak ayından bu yana hastanede endokrin uzmanının bulunmaması nedeniyle çocuklar çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Durumu ağırlaşan çocuklar Tıp Fakültesi’ne sevk ediliyor. Ancak orada da sadece 3 çocuk endokrin uzmanı bulunuyor. Böyle olunca bazen çocuklar ancak aylar sonrası için randevu alabiliyorlar.
AYLARCA SIRA BEKLİYORLAR
Diyabetle Yaşam Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hülya Oktav, çocuk endokrin uzmanı eksikliğinin Gaziantep’in en önemli sağlık sorunu olduğunu söyledi. 15 Yıllık bir dernek olan Diyabetle Yaşam Derneği’nde 10 yıldan bu yana başkan olarak görev yapan Hülya Oktav, yetkililere seslendi: “Yüzlerce çocuk 9 aydır Gaziantep’e endokrin uzmanı atanmasını bekliyor. Diyabet, hemen müdahale edilmesi gereken bir hastalık iken, çocuklarımız Tıp Fakültesi’nden randevu alarak muayene olabilmek için bazen aylarca bekliyor.”
KADRO VAR DOKTOR YOK
Gaziantep’te diyabetli hasta sayısının nüfusa oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Diyabetle Yaşam Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hülya Oktav, “Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde diyabet hızla artmaktadır. Ülkemizde diyabet yüzdelik oranına bakacak olursak yüzde 13 civarında Türkiye’nin diyabet dağılma oranından daha fazla olarak Gaziantep’te yüzde 15 görülmektedir. Dolaysıyla şehrimizde diyabet oranımız azımsanamayacak oranda yüksek. Ancak, şehrimizde sadece 3 tane (2 si öğretim üyesi 1 tanesi uzman) çocuk endokrin uzmanı bulunmaktadır. Bu endokrin uzmanı hekimlerimizde Gaziantep Tıp Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Bu 3 uzman hekimimizden bir tanesinin başka şehre tayini çıkmıştır. Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde ocak ayından bu yana endokrinoloji uzmanı hekim bulunmamaktadır. Daha sonrasında çocuk hastanesine kendi isteği ile atanan endokrinoloji uzmanı 2 yıl ücretsiz izne ayrılmıştır. Bu süreyi hastanede doldurarak kendi isteğiyle Erciyes Üniversitesi’ne geçiş yapmak istemektedir” dedi.
ÇOCUKLARIN SESİ DUYULMALI
Oktav, şöyle devam etti: Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde 3 adet endokrinoloji uzmanı hekim kadrosu vardır. Ancak, Ocak ayından bu yana hastanede endokrin uzmanı bulunmamaktadır. Hastanede takip edilen diyabetli 523 çocuk 8 aydır mağdur durumdadır. Bu çocuklar Gaziantep Üniversitesi hastanesine yönlendirilmek zorunda bırakılıyor. Orada da doktorumuz bir günde ortalama 185 hastaya bakmaktadır. Şehrimizdeki Tip 1 diyabet hastaları uzman doktor olmadan ne yapacak? Çevre illere mi taşınması gerekiyor? Çevre illerde Şanlıurfa’da 3 çocuk endokrinoloji uzmanı, Hatay’da 2, Adıyaman’da 1, Mardin 1, Diyarbakır’da ise 9 uzman doktor bulunmaktadır.
SAĞLIK BAKANI’NA SORUYORUZ...
Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Sağlık Bakanlığı’na temmuz ayı sonunda endokrinoloji uzmanı talebinde bulunmasına rağmen şehrimize atama yapılmamıştır. Gaziantep Üniversitesi’nde takip edilen 1500’den fazla diyabetli çocuk endokrinoloji uzmanı olmadan nasıl takip edilecektir? Gaziantep’te yukarda saymış olduğumuz illerden daha fazla diyabetli çocuk hasta vardır. Sayın Sağlık Bakanımıza soruyorum. Bu çocuklarımızın durumu ne olacak? Takdir edersiniz ki konu sağlık ve çocuklardır. Bu çocuklar bir an önce endokrin hekimlerini istiyorlar.”
3 AY SONRAYA RANDEVU VERİLİYOR
16 yaşında olan ve 12 yıldır diyabet hastası olan Hilal Polat son 9 aydır Gaziantep’te endokrin doktorunun olmamasından dolayı çok zorlandıklarını belirterek, “Şeker değerlerimiz çok yüksek gidiyor. İnsülin değerlerini kendimiz ayarlamamız gerekiyor. Hemşirelerimizden yardım istiyoruz. Gaziantep’te bize bakabilecek bir doktorun olmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ben 2 gün önce şekerim 500’ün üzerine çıktığı için acilde yattım. Sonuçlarımızı doktorumuza gösteremiyoruz. Çocuk Hastanesi’nde endokrin doktoru olmadığı için üniversite hastanesine gönderiyorlar.
ANNELER DE ÇOK MAĞDUR
Bilge Çelikkol ise, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “Tip 1 çocuklarının anneleri olarak çok mağdur durumdayız. Çünkü biz anne olarak çocuğumuzun günde en az 10 defa kan numunesi alıp şeker değerine bakmak durumundayız. En az 7 defa da insülin yapmak durumundayız. Bu değerlerin ölçümlerini Gaziantep’te bize verebilecek endokrin uzmanımız maalesef yok. Tip 1 aileleri olarak bütün yetkililerimizden Gaziantep’e endokrin uzmanı istiyoruz. Bizim aileler olarak sensör sorunumuz, pompa sorunumuz var ancak şu anda en acil ihtiyacımız bir doktorun Gaziantep’e gelmesidir.”
ACİLEN MÜDAHALE GEREKEBİLİYOR
Tip 1 hastası olan 13 yaşındaki Hayrünnisa Gül de, yetkililere seslenirken, “5 yıldır diyabet hastasıyım. Hastalığım dolaysıyla sık sık Çocuk Hastanesi’ne gidiyorum ve endokrin doktorunun olmadığını söylüyorlar. Yine şekerimin 250 olduğu bir gün çocuk hastanesine gittiğimde beni üniversiteye sevk ettiler. Üniversite hastanesine gittiğimde sandalyede oturarak bana serum veridiler. Sıra fişi aldığımda sanki polikliniklerde gibi sıra bekliyorum. Biz diyabet hastalarının acilen hastaneye gitmesi lazım ki sıra beklemeden müdahale yapılsın. Yaklaşık 9 aydır Gaziantep’te biz doktor olmadığı için çok zorluklar yaşıyoruz. Acilen Gaziantep’e doktor bekliyoruz. Bizim vücudumuzun herhangi bir organına zarar verse Allah korusun geri dönüşümü olmayacak. Biz hastaneye gittiğimizde sıra beklemeden acilen bizim serumumuzun takılması gerekiyor. Üniversitenin aciline gittiğimde muayene olmak için en az 45 dakika bekliyorum. Bayramdan önce benim arkadaşım 3-4 saat doktor aradı ve ölümden döndü. Bir an önce yetkililer bu sistemi değiştirmeliler ve şehrimize Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın bir endokrin doktoru göndermesini istiyoruz. Herkesin kendisini bizim yerimize koymasını bekliyoruz.” diye konuştu.