- Hepimiz insanız ve günde en az iki defa aynadaki yüzümüze bakıyoruz. Ve elbette aynada gördüğümüz görüntüye kayıtsız kalamıyoruz. Bir dedektif gibi yüzümüzdeki her ayrıntıyı inceleyip üzerine gidiyoruz. Bunlardan biri de : KIRIŞIKLIKLAR..
Bir defa kafaya taktık mı o krem, bu yöntem , şu uygulama derken kırışıklıklar ve kendimiz arasında bitmek bilmeyen bir savaş başlatıyoruz.
Peki çözüm nedir?
Yüzümüzdeki bu çizgiler gün içerisinde sayısız kez kullandığımız mimiklerimizden kaynaklanıyor. Biz Türk toplumu olarak çok heyecanlı, çok mutlu , çok sinirli, çok gergin.. Yani duygularını “Çok” yaşayan insanlar olduğumuzdan mimiklerimiz de o oranda gelişmiş durumda. Çözümü çok basit: BOTOKS.
- Botoks nedir , onu tanımlayalım öncelikle;
En popüler estetik uygulamaların başında hiç şüphesiz botoks uygulaması gelmektedir. Botoks, yaşlanmaya ya da çeşitli dış faktörlere bağlı olarak yüz çevresinde meydana gelen çizgi ve kırışıklık görünümünü yok etmek için son derece başarılı bir tekniktir. Günümüzde her yaştan erkek ve bayan tarafından tercih edilen bir uygulamadır.
Botoks , en sade anlamıyla özel bir bakteriden steril laboratuvar şartlarında üretilen; estetik, yüz kırışıklıkları , ağrı terapisi, kas sistemlerinde , bruksizm(diş sıkması) gibi hayatı olumsuz etkileyen sağlık problemlerinde uygulanabilen bir maddedir. Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine hayvanlardan elde edilen bir zehir değil , Clostridum Botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Günlük hayatta kullandığımız neredeyse tüm antibiyotikler de aynı yöntemle elde edilmektedir. Yani insan bünyesine zarar verebilecek ve ciddi yan etkiler oluşturabilecek bir uygulama değildir.
-Botoks uygulaması kimler tarafından yapılabilir?
Botoks uygulaması, sadece tıp doktorları ve diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Tıp doktorları tüm beden sağlığı ve sistemleri üzerinde çalışırlarken, diş hekimlerinin çalışma alanı ağız , çene ve bunlarla bağlantılı olan çevre dokulardır. Dolayısıyla hergün yapılan çoğu uygulamada enjeksiyon yapılıyor olmasından dolayı iğne tekniklerinin gelişmiş olması , ağız ve çene dokularının anatomisine hakim olmaları , diş hekimlerini özellikle yüz bölgesindeki botoks uygulamaları için ideal kılmaktadır.
-Botoks hangi sorunlarımızın giderilmesinde bize yardımcı olabilir?
Botoks uygulaması; göz çevresinde oluşan kaz ayakları , kaş yada göz kapağı kenarındaki çizgiler , burun ve dudak kenarlarındaki çizgiler , herhangi bir mimik hareketinde oluşan cilt üzerindeki katlanmalar , diş etinin gülerken fazla göründüğü durumlarda görünürlüğü azaltmak için Gummy Smile Botoksu, yüzdeki skar dokuları için , çene ucundaki portakal kabuğu görüntüsünün giderilmesinde , aşırı terleme(hiperhidroz) durumlarında kullanılır. Bunun yanısıra estetik kaygıların dışında sağlık ve tedavi amaçlı da botoksun kullanıldığı alanlar mevcuttur. Dişlerini fazla sıkan ve çene-eklem problemi yaşayan hastalarda Masseter Botoks adı verilen yöntem ile botoks uygulanıp diş sıkma etkisi azaltılabilir. Aynı zamanda migren gibi nörolojik rahatsızlıklarda ve ağrı durumlarında da botoks ile 80-90 oranında ağrının giderilmesi sağlanılır.
-Botoks uygulaması ağrılı bir işlem midir?
İşlem süresi 5-15 dakika arasında , uygulanacak bölgeye ve dozun yoğunluğuna göre değişmektedir. Uygulama öncesi enjeksiyon yapılacak bölgeye anestezik krem sürülerek hissedilecek acı minimuma indirilir. Botoks uygulaması için çok ince uçlu insülin iğneleri kullanılmaktadır ki bu birçok şeker hastasının hergün kendi kendine uyguladığı basit bir iğnedir. Yani bilinenin aksine botoks uygulaması çok minimal ağrı hissedilen bir uygulamadır.
-Botoksun etki süresi ne kadardır?
Botoksun etkisi enjeksiyondan 2-3 gün sonra başlayarak 1 hafta sonra maksimum seviyeye gelir. Sonuç 10 günden sonra daha yerleşik bir hal alır. Zaten uygulayan hekim sizi uygulama sonrası 5-20 gün aralığında kontrole çağıracaktır. Kontrol sırasında eğer varsa oluşmuş olan asimetriler için yeni enjeksiyonlar yapılabilir. Kırışıklık ve çizgilerin dolması için uygulanan botoksun etkisi 4-6 ay sonra kaybolur. Etki süresi bittikten sonra tekrar yaptırmanın bir sakıncası yoktur. Etkisi ortadan kalktıkça tekrarlanabilen bir işlemdir. Botoksun tekrar eden enjeksiyonlarında etki süresi daha uzun olur. Yüzdeki skarlar için uygulanan tedavilerde enjeksiyonun tekrarlanması skarlardaki iyileşmeyi de doğru oranda etkiler. Düzenli enjeksiyonlarla skarlarda 90’a kadar iyileşme sağlanır. Terleme tedavisi için uygulanan botoksun etki süresi daha uzundur. Bu sürenin çoğu zaman 1 yıla kadar uzadığı görülmektedir.
-Botoksun yan etkisi var mıdır?
Botoks uygulamalarının yan etkisi oldukça azdır. Pek çok hasta tedaviden hemen sonra günlük yaşamına ve günlük işlerine dönebilir. İşlemden bir gün sonra geçici morluklar ve kızarıklıklar oluşabilir. Özellikle hekim göz çevresindeki geniş damar varlığına dikkat etmelidir. Çünkü en çok morluk göz çevresinde oluşmaktadır.
Botoks sonrası çok nadir de olsa kaşlarda ve yüzde asimetri , göz kapağında düşme görülebilir. Bu durumda da korkulacak bişey yoktur. Hekim , işlemden bir hafta sonra yapacağı kontrolde kolayca giderecektir. Zaten botoksun normal olarak kalma süresi bile maksimum 6 ayken kalıcı yan etki beklemek anlamsız olacaktır.
Ayrıca botoks kesinlikle yüzü şişirmez, dolguyla karıştırılmamalıdır. Botoks yalnızca kasları zayıflatan bir yöntemdir.
-Botoks uygulamasında doğal sonuçlar elde etmenin incelikleri nelerdir?
Botoks uygulaması basit , aynı zamanda da incelik ve beceri isteyen bir işlemdir. Bu uygulamayı başarılı bir şekilde yapmak için yüz kaslarının anatomisine son derece hakim olmak gerekir.
Yüzdeki enjeksiyonların yapılacağı noktaları doğru bir şekilde belirlemek tedavinin gidişatı için çok önemlidir. Hekim, bu aşamada milimetrik cetvelden yararlanırsa daha faydalı olacaktır.
Her bireyin mimikleri ve yüz ifadesi kişiye özel olduğundan , kişinin ihtiyaç ve istekleri göz önünde tutularak gerekli dozlar uygulanmalıdır. Hatta dozlar bölünerek kontrol seanslarında yavaş yavaş ekstra enjeksiyon yapılması da doğallığa katkı sağlayacaktır.
Uygulama sonrası hastada , hasta yakınları aydınlanma , parlak bir yüz , genç ve dinamik bir ifade hissederler ancak bu farkın nereden geldiğini kolay kolay anlayamazlar :)
—Dt. Büşra POLAT
1996 yılında 4 kardeşin 2.si olarak Gaziantep’te doğdum. İlkokul ve ortaokulumu 100. Yıl İlköğretim okulunda başarıyla tamamlayıp lise öğrenimimi Yasemin Erman Balsu Anadolu lisesinde bitirdim. Lisans eğitimimi Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinde aldım.