Depremzedelerden elektrik, su ve doğalgaz bedeli alınmasın!

Depremzedelerden elektrik, su ve doğalgaz bedeli alınmasın!

Yılmazkaya, “Çalışmayan ve işsiz olan depremzedelere de 10 bin lira destek sağlanmalı, 3 aylık elektrik, su ve doğalgaz faturaları da devlet tarafından karşılanmalı!”

 

CHP Gaziantep milletvekili Bayram Yılmazkaya; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle on binlerce can kaybının yaşandığı bölgemizde bir yandan yaralarımızı sarılmaya çalışılırken, bir yandan da hasarsız evlerde yaşayan insanlar evlerine geçerek normalleşme sürecine alışmaya çalışıyor.

 

Hafızalardan kolay kolay silinemeyecek afet sonrasında tüm yurtta dayanışma ve yardımlaşma adına örnekler sergilendi ve sergilenmeye de devam ediyor. Bu zorlu süreçte depremden etkilenen şehirlerde ki vatandaşlarımız bir yandan depremin psikolojik ve fiziki etkilerini atlatmaya çalışırken, bir yandan da ekonomik zorluklarla mücadele ediyor.

 

Depremle birlikte bu kentlerde sosyal ve ekonomik yaşamın felç olduğu, hayatın olağan akışının çok gerisinde ilerlediği yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenledir ki,  OHAL ilan edilen bölgelerde elektrik, doğalgaz ve su faturalarının ertelenmesi değil bu faturaların 3 aylık süre zarfında alınmaması gerekmektedir. Çünkü bu ertelenen faturalar limit aşımı nedeniyle 2 katından fazla olarak buradaki depremzede vatandaşlarımızdan ve esnaftan tahsil edilmiş olacaktır. Bunun önüne geçmek adına bu faturaların devlet tarafından süspanse edilmesi veya hiç alınmaması gerek.

 

Tabi sadece vatandaşlardan değil buradaki büyük sanayi kuruluşlarının faturalarında yüzde 50 indirim sağlanması bölgeye yapılacak destekler adına önemli olacaktır” dedi.

 

10 Bin Liralık Yardım Sadece Hasarlı Bina Sahiplerine Değil, İşsiz Kalan Tüm Depremzedelere Verilmeli!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremden sonra bölgede yaptığı incelemeler sonrasında depremzede ailelere 10 bin lira destek sözü verdiğini hatırlatan Yılmazkaya, “Bölgemizde yaşanan ve 10 ili etkileyen bu deprem felaketi nedeniyle sosyal ve ekonomik yaşamın olağan akışının dışına çıkması, hayatın durma noktasına gelmesi nedeniyle depremde evi, işyeri hasar gören ve görmeyen tüm vatandaşlarımız bu süreçten olumsuz etkilenmiştir. Bu bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımız depremzededir. Bölgede belli başlı çalışma alanlarının dışında neredeyse tüm iş hayatı durma noktasına gelmiştir. Bu nedenledir ki zaten zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışan depremzede vatandaşlarımıza 10 bin lira desteğin kapsamının genişletilerek, çalışmayan tüm depremzedelere verilmesi gerekmektedir” dedi.

 

Depremzedelere 10 bin lira tutarındaki Hane Başı Destek Ödemeleri AFAD, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Vatandaşlık Genel Müdürdüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürdüğü iş birliği ile kesinleşmiş hasar tespit verileri üzerinden alınan ikametgah verisi dikkate alınarak gerçekleştirildiğini belirten Yılmazkaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın; “10 bin TL zarar gören afetzedelere hane başı destek ödememiz vardı. Destek afette yıkık acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı tespit edilen konutlara yöneliktir. Hasarsızlara yönelik değil” açıklamalarını eleştirerek, uygulamanın yanlış olduğunu vurguladı.

 

Yılmazkaya, “ Depremzede vatandaşlarımızın, konut ve işyerleriyle ilgili olarak; hasarsız, az hasarlı ve çok hasarlı olarak sınıflandırmaya göre yardım yapılması yanlış bir uygulamadır. Hasarı olmayan ailelere 10 bin TL destek verilmeyeceği söyleniyor. Bu bölgede bulunan herkes depremzede. Bu büyük deprem felaketinde on binlerce insanımız öldü, on binlercesi halen kayıp ve yüz binin üzerinde yaralımız var. Deprem nedeniyle çalışmayan, geliri olmayan insanlar maddi sıkıntılar yaşamaya başladı. İşyerini açamayan, açsa bile iş yapamayan insanlar da işsiz kaldı. Bu insanların birçoğu maddi sıkıntılar içerisinde. 1999 Marmara Depreminin ardından 23 yılda, 38 milyar 196 milyon dolar yani eski parayla 718 katrilyon deprem vergisi toplandı. Bu son yaşadığımız depremle birlikte hayırseverlerden 6 milyar dolar para toplandı. Bu paralarla depremzede vatandaşlarımıza gerekli kaynaklar çok rahat sağlanabilir. Deprem bölgesinde yaşayan herkes depremzededir. Kimisi evini, işyerini kaybetti, ailesini ve sevdiklerini kaybetti. Kimisi de işsiz kaldı. Yardım sadece hasarlı binalara değil, tüm depremzedelere ulaştırılmalıdır. Bu zamana kadar çalışmayan ve geliri olmayan insanlara da yardım sağlanabilir, elektrik, doğalgaz ve su faturaları bu toplanan kaynaklardan çok rahat karşılana bilir” dedi.