DEPREM SONRASI VERTİGO (BAŞ DÖNMESİ ) ŞİKÂYETLERİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Işıl Güzel, deprem sonrası kişilerde görülen Vertigo ve dizzines hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIK 3.03.2023 11:10:00 0
DEPREM SONRASI VERTİGO (BAŞ DÖNMESİ ) ŞİKÂYETLERİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR

 

Kahramanmaraş merkezli olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği bölgelerde çok sayıda kişi, baş dönmesi şikâyeti ve deprem oluyor gibi endişesiyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor.

 

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Işıl Güzel, deprem sonrası kişilerde görülen Vertigo ve dizzines  hakkında bilgiler verdi. 

 

Deprem sonrası baş dönmesi şikâyeti ile başvuran hasta sayısı arttı

Deprem sonrasında birçok hastamızda baş dönmesi şikâyeti gelişmiştir. Bunun altında birçok faktör olmakla birlikte en önemlileri; sarsıntı nedeniyle aktifleşen vertigo atakları ve psikolojik nedenler olabilir.

Bununla ilgili literatüre baktığımızda Japonya ve Hindistan makaleleri ağırlıktadır. Bu yayınlarda en önemli faktörlerin sarsıntı nedeniyle iç kulağımızdaki kristallerin etkilenerek baş dönmesini (vertigo) provake edebileceğidir. İkinci faktör olarak psikolojik nedenler; kapalı ortamda kalma, göçük altında kalma travmasının baş dönmesi, kafada hafiflik, itilme hissini(dizziness) tetikleyebileceği yönündedir. 

 

Vertigo ve  Dizziness  hayatı ciddi etkileyen sendromlardır.

Dizziness , bir hastalık değil , değişik patolojilerin sonucu ortaya çıkan ortak bir problemdir. En sık tetikleyiciler arasında anksiyete, stres, uyku bozuklukları, sigara, alkol, tansiyon, yeme bozuklukları, şeker hastalığı ve yaşlılarda görülen multifaktöryel sendromlardır. Toplumda %20 –% 30 sıklıktadır ve kadınlarda daha sık izlenmektedir. Hasta kendini hareketli bir boşluktaymış gibi çevresindeki cisimlerin hareket ettiği hissi, ayaklarının altından halının kaydığı izlenimlerine kapılırlar. Klasik vertigo gibi etrafın şiddetli şekilde dönmesi, kulakta işitme kaybı, çınlama, basınç hissi yoktur. 

Baş dönmesi ayrımı için altta yatan organik nedenler (beyin kanamaları, tıkanıklıkları, yer kaplayıcı lezyonlar) araştırılması ve gerekli test ve manevraların yapılması gerekmektedir.

 

Hiçbir hastaya psikolojiktir, atlatılır denmemelidir.

Tanı konması sonrasında ilaç, repozisyon manevraları ve gerekirse psikolojik destek yapılarak mevcut bulgular tedavi edilmelidir. 

Vertigo’da  dizziness’de hayatı ciddi etkileyen sendromlardır. Uzun sürmesi, geçmemesi, ek nörolojik bulguların olması durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.