Diyabet, vücutta kan şekerinin etkisini düzenleyen insülin hormonunun eksikliği yada yeterince salgılanmasına rağmen vücutta kullanılamaması, etkisizliği sonucu oluşan metabolik bir sendromdur.
Diyabet tedavisinde 1921 yılında Prof. Dr. Banting ve Bestin insülini bulmasıyla çığır açılmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Prof. Dr. Banting'in doğum günü olan 14 kasımı 2007’den itibaren bu tarihi resmi olarak “Dünya Diyabet Günü” olarak tanımıştır.
Uluslararası Dünya Diyabet Federasyonu International Diabetes Federation (IDF) 2017’den itibaren Dünya Diyabet Günü'ne bir anlam yükleyerek mücadeleyi o yöne çevirmiştir. Dünya Diyabet Günü’nün amacı dünyada hızla yayılan, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları oluşturan diyabet hastalığını erken tespit etmek için insanlığa yapılan bir çağrı günüdür. Diyabetin erkenden tanınması ve tedaviye erkenden başlanması, komplikasyon riskini azaltır. Komplikasyonlardan oluşacak fiziksel, maddi ve manevi zararlar da erkenden önlenmiş olur.
2018 ve 2019 yıllarında diyabet hastalığında tema aile olarak belirlenmiştir. Aile teması ile diyabet her aileyi ilgilendirir çünkü aileler tip 2 diyabeti önlemede kilit rol taşımaktadır. Diyabetin yönetimi, bakımı, önlenmesi ve eğitiminde ailenin rolünü vurgulamak, diyabetten etkilenen aileleri desteklemek diyabet hastalığı ile mücadelede çok önemlidir. Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Dünya üzerinde her 10 yetişkinden birine diyabet hastalığı tanısı konulmuştur. Türkiye'de ise bu oran, %13,5 ve üzeri gibi bir rakamda seyretmektedir.
Diyabet artık günümüzde her yaştan insana hitap etmeye başlamıştır. Dünyada her 21 saniyede bir kişi diyabet hastalığına yakalanmaktadır ve her 6 saniyede bir kişi diyabet ya da komplikasyonlarından yaşamını yitirmektedir. Komplikasyonlar yavaşlatılabilir veya engellenebilir mi? Uluslararası Diyabet Federasyonu 2018-2019 verilerine göre; tip 2 diyabetin % 70'i sağlıklı bir yaşam tarzı ile önlenebildiği ortaya çıkmıştır.
Bu yılın diyabet hastalığındaki teması aile olduğu için biz de annelere fırsat verildiğinde diyabetle mücadelede büyük yol kat etmiş olacağımızı düşünüyoruz. Anneler, çocuk sağlığı, beslenmesi ve çocuğun eğitimi için babalardan daha fazla zaman ayırmaktadır. Evde sağlıklı beslenme, çocuğun ileriki hayatındaki yaşam tarzı alışkanlıklarında önemli bir rol oynar, yanlış yaşam tarzı alışkanlıklarını önüne geçer.