Defa Life Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Hekimi Uz.Dr.Ahmet Onur YİĞİT,’’Çocuklarda Alerjik nezle‘’ çoğunlukla soğuk algınlığıyla karıştırılabilen bir hastalık olduğunu, eğer nezle, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, alerjik nezle şüphesi kuvvetli hale geldiğini böyle durumlarda mutlaka uzman bir hekime danışılması gerektiğini belirtti...
Havaların ısınmasıyla baş gösteren nezle ile ilgili şikayetler çok sık görüldüğünü söyleyen Yiğit, “Bahar aylarında burun akıntı veya tıkanıklığı (rinit) nedeni ile doktora başvuran çocukların neredeyse büyük bir kısmı alerjik nezledir.
Mevsimsel alerjik nezlede genellikle çiçek açan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler büyük etkendir. Daha çok yaz aylarında özellikle bitkilerdeki tozlaşma döneminin başlamasıyla, üst solunum yollarını etkileyen alerjik nezlenin temel belirtileri; sık tekrarlayan burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve aksırık nöbetleri ile kendini gösterdiğini söyledi.
Alerjik Nezle Tedavisi
Alerjik nezle tedavisinin ilk adımı alerjiye neden olan alerjenlerden kaçınmaktır. Eğer çocuktaki alerjik nezle polenlere karşı gelişiyorsa, tozlaşmanın sıkça görüldüğü aylarda, çocuğu yeşil alanlardan mümkün olduğunca uzak tutmak gerekebilir ya da tedavi altında yeşil alanlarda bulunması sağlanmalıdır. Çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, ilaç tedavisi etkili bir yöntem olacaktır. Bu ilaçlar sadece belirtilerin görüldüğü günlerde kullanıldıklarında bile, çocuğun şikayetlerini gidermeye yardımcı olabilir. İlaç tedavisi de yetersiz kaldığında çocuklarda aşı tedavisi, “immünoterapi” uygulanmaktadır dedi.