Defa Life Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Hekimleri Uz.Dr. Mehmet AKSOY, Uz. Dr. Serpil ERDOĞAN ve Uz. Dr. Levent TEMEL, çocuklarda kış aylarında görülen hastalıklar ile ilgili bilgiler verdi. .
Soğuk havalarla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor.
Kış aylarında soğuğa bağlı direnç düşmesi sonucu, özellikle okul, kreş gibi toplu ortamlarda hastalıkların çeşitliliğini artmaktadır.
Virüs ve bakteriler damlacık enfeksiyonu şeklinde çocuktan çocuğa kalabalık ortamlardan dolayı daha hızlı bulaşmaktadır. Bu damlacıklar saatlerce havada asılı, eşyaların üzerinde aktif olarak kalabilmektedirler ve bu eşyaları eline alan, ağzına götüren çocuk enfeksiyona yakalanma riski artmaktadır.
Kış hastalıkların çoğunluğunu enfeksiyon, yani mikrobik hastalıklar oluşturur. Havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Çocuklarda görülen kış hastalıkları sıklıkla grip, nezle, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Kış hastalıklarının görüldüğü çocukların tedavisi erken dönemde yapılmadığı takdirde ciddi sorunlar oluşabilir. Kış mevsiminde çocuklarda bronşit ve zatürree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olur. Etkeni rotavirus olan ishal ve kusmayla giden gastroenteritler de kış aylarda sıkça görülür.. Ayrıca soğuk havalarda kapalı mekanlarda geçirilen zamanın artması da kışın çocuklarda hastalıklara neden olan virüs, bakteri ile mikropları daha kolay bulaştırır.