Cenazesine kliniğinden katılan olmadı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Cerrahi bölümünde görevli Dr. Uğurcan Ağcaoğlu’nun cenazesi, İstanbul’da düzenlenen tören sonrası toprağa verildi.

YAŞAM 12.07.2024 09:32:00 0
Cenazesine kliniğinden katılan olmadı

 

İzmir’de Yaşamına Son Veren Meslektaşımızın Ailesine, Yakınlarına ve Tüm Sağlık Camiasına Başsağlığı ve Sabır Diliyoruz

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Cerrahi bölümünde görevli Dr. Uğurcan Ağcaoğlu’nun cenazesi, İstanbul’da düzenlenen tören sonrası toprağa verildi. Cenaze törenine İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Yasemin Demirci ve Dr. Fikret Aydın da katıldı.

Meslektaşımızın ailesine, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Hekimlerin, tıp öğrencilerinin ve sağlık emekçilerinin intiharlarında şiddet, mobbing, ağır çalışma koşulları, ekonomik kayıplar, güvencesizlik, geleceksizlik ve tükenmişlik başlıca nedenler olarak sıralanmaktadır. Hekimlik mesleğinin ve sağlık ortamının bu çok yönlü krizden çıkarılması gerektiği açıktır.

Kamu otoritesine yaşam hakkının korunması kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlatıyor; mesleğimizin onuru, emeğimizin hakkı ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi için tüm meslektaşlarımızı bir arada olmaya çağırıyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

 

Bugün Dr Uğurcan Ağcaoğlu’nun cenazesinde kliniğinden hiç kimse yoktu.

Amcası “ben gelmeyin dedim” dedi. “Gelirseniz belki Uğurcan’a kötü davrananlar size de cephe alırlar, belki size de uğurcan’a davrandıkları gibi davranırlar bundan dolayı, bizim oğlumuz yandı siz yanmayın dedim” dedi.

En acı günlerinde bile başkaları da aynı acıları yaşamasın diye ince düşünebilen bir ailenin evladıydı Dr Uğurcan Ağcaoğlu.

Dr Uğurcan sabah 7.30’da gitmiş o gün mesaisine. 11’e kadar da çalışmış. Aile sonra ne yaşandığını bilmiyor. 11.00 gibi “hakkınızı helal edin” deyip klinikten  ayrılıyor. 
Giderken arkasından “bu şekilde gidilmez, eğer bırakıyorsan istifanı ver öyle git” deniyor. 
12.30 gibi annesini arayıp intihar edeceğini söylüyor, vedalaşıyor telefonu kapatıyor. Ondan sonra aile Uğurcan’a ulaşamayıp emniyete, 112’ye haber veriyor. 
O sırada iş arkadaşlarının da içine kurt düşüyor. Dekanlıktan adresini öğrenip evine gidiyorlar ama açan olmuyor.

Herkes seferber olduğunda artık vakit geçmiş oluyor ne yazık ki.

Uğurcan klinikten ayrılırken usulüne uygun bir istifa dilekçesi bırakmamış belki ama bu dünyadan ayrılırken bir mektup bırakmış geriye baş ucunda.

Çok şey konuşuldu, çok şey söyledi yakınları son 6 ayda yaşadıkları ile ilgili,  ağıtların, acı feryatların arasında benim aklımda en çok  “Ameliyatlara  almıyorlarmış…”  sözleri kaldı. 
Bu sözün ne anlama geldiğini hekimler çok iyi bilir…

@hekim_birligi Sendikası Hukuk birimi olarak intihar eden meslektaşımız için  hem savcılığa suc duyurusunda bulunduk, 
Hem de YÖK Denetleme Kuruluna şikayette bulunduk. 
Asistanlarını meslektaşı gibi görmeyip zorbalık yapan her kurumun da ensesinde olacağız! 
Doç Dr İbrahim Erdem 
#MobbingCinayettir
#uğurcanımızgitti

 

Hayatına son veren Meslektaşım Dr.Uğurcan Ağcaoğlu’nu intihara götüren mobing iddialarının benzerleri ülkemizde bir çok klinikte uzun yıllar boyunca yaşanmış ve halen yaşanmaktadır. 
Bu kliniklerden mezun olarak uzmanlığını alan bir çok hekim,  yaşadığı mobingleri  süreç içinde normalleştirerek “eğitimin gerekliliği” olarak görmektedirler. 
Hatta mobinge uğrayanların bir kısmı ise kıdemli olunca yaşadığı baskının aynısını alt kıdem hekim arkadaşlarına yaşatmıştır. 
Asistan eğitiminde yaşanan bu ve benzeri sorunların en büyük  nedeni eğitim verilen kurumların “sözde” denetlenmesidir. Kanunlar yönetmelikler hakları koruyor gibi görünse de ne yazık ki “işleyiş” mobing uygulayanın lehine oluyor. Asistanların şikayetleri dinlenmiyor, dinleniyor ise değerlendirilmiyor, değerlendiriliyor ise de sonuçlandırılmıyor. 
Bu kontrolsüzlükten güç alan empati yoksunu bir kısım eğitmen ve kıdemli ise kliniklerde kendi borusunu öttürmeye devam ediyor. 
Umarım meslaktaşım Dr.Uğurcan Ağcaoğlu’nun yaşadıkları ve ölümü;  tırnakları ile kazıyarak kariyerini şekillendiren ancak  haksız yere aşağılanan, hor görülen, eğitimden uzaklaştırılan tüm asistan arkadaşlarım için umut olacak değişimi başlatır. 
Bu vesile ile merhum Dr.Uğurcan Ağcaoğlu’nu saygı ile anıyor, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.
Dr Halit Urgan

 

 

Dr. Uğurcan Ağcaoğlu'na görev yaptığı hastanede anma töreni

 

İzmir Tabip Odasınca düzenlenen anma etkinliğinde İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ceyhun Özyurt, Dr. Nuri Seha Yüksel, Dr. Şükrüye Kaplan, Dr. F.Yüce Ayhan katıldı.

Törene ayrıca Manisa Tabip Odası Yöneticileri, Hekim Birliği Sendikası MYK üyeleri ile İzmir ve Manisa Şube temsilcileri, İzmir Aile Hekimleri Derneği yöneticileri, İzmir SES 1 ve 2 no’lu Şubeler, Genel Sağlık İş İzmir Şubesi ve Sağlık İş Sendikası temsilcileri katıldı. 

Anma etkinliğinde söz alan Dr. Nuri Seha Yüksel “Sözün bittiği yerdeyiz bir kez daha genç bir meslektaşımızı, bir hekimi yitirmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Hemen öncesinde asistan hekimler mutsuz, umutsuz demiştik birkaç gün önce meslektaşlarımızı sıkan, bunaltan koşulların farkındayız. Üzerinde düşünülmesi, konuşulması, gereken pek çok şey var ama bugün sadece yitirdiğimiz arkadaşımızı, meslektaşımızı anmak için buradayız. Dilimiz sessiz ama yüreğimiz çığlık çığlığa” diyerek katılanları saygı duruşuna çağırdı. 

Saygı duruşunun ardından İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ceyhun Özyurt üzüntüsünü ifade eden ve asistan hekimlerin sorunlarına dikkat çeken konuşma yaptı.


Poliklinik girişinde toplanmış kalabalık alkışlarla DEÜTF bahçesinde bulunan Dr. Ersin Aslan anıtına yürüyerek Dr. Uğurcan Ağcaoğlu’nun fotoğrafının da yerleştirildiği anıta çiçek bıraktılar.