Bütüncül Sağlık Hizmeti ve Sigara Bırakma Polikliniğiyle: GAÜN Aile Hekimliği

Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Büyükdereli Atadağ, “ Gaziantep il merkezinde bir tane bulunan, sigara bırakmak isteyen herkese hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniğimiz özellikli hizmetlerimiz arasında yer almaktadır.

SAĞLIK 21.08.2024 17:09:00 0
Bütüncül Sağlık Hizmeti ve Sigara Bırakma Polikliniğiyle: GAÜN Aile Hekimliği

 

Yaş, cinsiyet veya hastalık ayırt etmeksizin tüm hastalara sağlık hizmeti verdiklerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Büyükdereli Atadağ, “ Gaziantep il merkezinde bir tane bulunan, sigara bırakmak isteyen herkese hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniğimiz özellikli hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Bilim dalımız bireysel hasta takibine verdiğimiz önem ve hastalarımızla uzun vadeli, güvene dayalı ilişkiler kurma çabalarımızla da öne çıkmaktadır. Bu sayede hastalarımızın sağlık durumlarını yakından izleyebiliyor ve kişiye özel sağlık çözümleri sunabiliyoruz” dedi.

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1986 yılında doğdum. 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 2016 yılında İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastane- si’nde Aile Hekimliği uzmanlık eğitimimi tamamladım. Uzman doktor olarak Gaziantep’te 8 yıl görev yaptım. 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaya başladım.

Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Aile Hekimliği uzmanı olarak görev yaptığım süre boyunca tanı, tedavi ve takip hizmetlerinin yanı sıra koru- yucu hekimlik konularında da aktif olarak çalıştım. Yaş, cinsiyet veya hastalık ayırt etmeksizin tüm başvuran hastalarımıza bağışıklama, kronik hastalıklardan korunma ve kanser taramaları hizmeti verdim. Ayrıca, akademik çalışmalar yaparak meslektaşlarıma ve sağlık profesyonellerine katkı sağlamayı amaçladım.

GAÜN Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? Bu ekibi farklı kılan nedir? Özellikli hizmetleriniz var mı?

Ekibimiz, Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Hamit Sırrı Keten, Doç. Dr. Hatice Tuba Akbayram ve benimle birlikte 3 kişilik öğretim üyesi kadrosundan, 24 araştırma görevlisi doktordan oluşmaktadır. Aile Hekimliği’nin bütüncül yaklaşımını ve hasta merkezli bir hizmet anlayışını benimsememiz ekibimizi farklı kılan özel- liklerdendir.

Gaziantep il merkezinde bir tane bulunan, sigara bırakmak isteyen herkese hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniğimiz özellikli hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Bilim dalımız bireysel hasta takibine verdiği miz önem ve hastalarımızla uzun vadeli, güvene dayalı ilişkiler kurma çabalarımızla da öne çıkmaktadır. Bu sayede hastalarımızın sağlık durumlarını yakından izleyebiliyor ve kişiye özel sağlık çözümleri sunabiliyoruz. Ekibimiz sürekli eğitim ve araştırma faaliyetleri ile kendini geliştirmekte ve bu bilgi birikimini hastalarımıza yansıtmaktadır.

 

 

GAÜN Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın işleyişi nedir?

Araştırma görevlisi doktorlarımız, Aile Hekimliği uzmanlık eğitimlerinde multidisipliner bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu nedenle onları Dahiliye, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Göğüs Hastalıkları, Acil, Kardiyoloji, Genel Cerrahi, Dermatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümleri ile işbirliği içinde rotasyon yapmaları için yönlendiriyoruz. Bu rotasyonlar sırasında aktif görev alıyorlar ve edindikleri kazanımları Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndaki eğitimle birleştirerek birinci basamak hekimliği ile sentezlemelerini sağlıyoruz. Ayrıca, akademik araştır- malar yapıp suna- bilme yetkinliklerini geliştiriyorlar. İntörn doktorlarımıza da birinci basamak hekimliğine yönelik eğitimler verilmektedir.

Hangi hastalıklar için Aile Hekimliği Polikliniğine başvurmak gerekir? Aile hekimi, hangi hastalarla ve hastalıklarla ilgilenir?

Aile Hekimliği Polikliniğine geniş bir yelpazede sağlık sorunlarıyla başvurulabilir. Aile hekimleri, çocuklar- dan yaşlılara kadar her yaştan hastaya hizmet verir ve hastalıkların tanı, tedavi, takibini yapar. Genel olarak aile hekimine başvurulabilecek hastalıklar ve durumlar ise şunlardır:

• Hipertansiyon, diyabet, astım, KOAH, tiroid hasta- lıkları gibi uzun süreli hastalıkların takibi ve yönetimi.

• Soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları gibi ani gelişen rahatsızlıklar.

• Bağışıklama danışma, kanser taramaları, genel sağlık kontrolleri ve risk değerlendirmeleri.

• Depresyon, anksiyete, stres yönetimi gibi psikolojik sorunlar.

• Gebelik takibi, doğum kontrolü, menopoz yönetimi ve jinekolojik muayeneler.

• Büyüme ve gelişme takibi, çocuk hastalıklarının tedavisi.

• Gençlerin fiziksel ve mental sağlık ihtiyaçlarının karşılanması.

• Geriatrik hastalıkların takibi ve kronik hastalık yönetimi.

• Ağrı yönetimi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, kilo yönetimi.

Aile hekimliğini, diğer branşlardan ayıran temel özellikler nelerdir?

Aile hekimliği, tıp dünyasında özel bir yere sahiptir. Hastalarımıza yaklaşım ve takip biçimimizle diğer branşlardan ayrılıyoruz. Bu yaklaşım şekillerini şu şekilde sıralayabiliriz;

• Bütüncül Yaklaşım: Hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlık durumlarını bir bütün olarak ele alırız.

• Yaşam Boyu Takip: Çocukluktan yaşlılığa kadar hastalarımızı takip ederiz.

• Yaş ve Cinsiyet Ayırt Etmeme: Her yaştan ve cinsi- yetten hastaya hizmet veririz.

• Koruyucu Hekimlik: Hastalıkları ve komplikasyon- larını önlemeye yönelik hizmetlere büyük önem veririz.

• Kapsamlı ve Kişiselleştirilmiş Bakım: Hastaların bireysel ihtiyaçlarına göre sağlık hizmetleri sunarız.

• Toplum Sağlığına Katkı: Bireylerin yanı sıra toplum sağlığını da gözetiriz.

Aile Hekimliği Anabilim Dalı içerisinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniği hak- kında bilgi verir misiniz? Polikliniğin işleyişi nasıl?

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde hizmet veren Sigara Bırak- ma Polikliniği, sigara bağımlılığı ile mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Bu poliklinik, sigara bırakmak isteyen bireylere kapsamlı destek sunarak bağımlılıktan kurtulmalarına yardımcı olmayı amaç- lar. Poliklinik işleyişimizden bahsedecek olursak;

• Başvuru ve randevu: Hastalar doğrudan başvurabi- lir veya randevu alabilirler.

• İlk değerlendirme: Hastaların tıbbi geçmişi, sigara kullanma alışkanlıkları ve bağımlılık düzeyleri değer- lendirilir.

• Bireyselleştirilmiş tedavi planı: Hastaların ihtiyaçla- rına göre uyarlanmış tedavi planları oluşturulur.

• Danışmanlık ve destek: Hastalar düzenli olarak polikliniğe gelerek danışmanlık ve destek alırlar.

• Eğitim ve bilgilendirme: Sigaranın zararları ve sigara bırakma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında eğitim sağlanır.

GAÜN Hastanesi bünyesinde göreve yeni başladınız. Burada görev yapmak sizde neler hissettiriyor?

Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde çalışmak benim için heyecan verici. Bu kurumda, hastalara hizmet Ağustos 2024 /4 verirken aynı zamanda akademik çalışmalara katılma fırsatı buluyorum. Öğrencilere ve araştırma görevlile- rine rehberlik etmek benim için önemli. Burada çalış- manın bana hem mesleki hem de kişisel olarak değer katacağına inanıyorum.

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

14 yıllık hekimlik hayatımda birçok anı biriktirdim. Literatüre geçecek kadar ilginç vakalarım olmasa da beni motive eden, “İyi ki bu işi yapıyorum” dedirten birçok vakam oldu. Bir keresinde, kanser taraması önerimiz sayesinde erken evrede meme kanseri teşhi- si konulan bir hastamız vardı. Erken teşhis sayesinde hastamız başarılı ve konforlu bir tedavi süreci geçirdi. Onun bu şekilde süreci atlatması bizi çok memnun etmişti.

Bir başka hastamızda da dikkatli bir anamnez almanın değerini bir kez daha görmüştük. Hastanın, ailedeki kronik hastalıkları detaylı sorgulamamız sayesinde söylemesi, doğru tanıyı koymamıza ve dolayısıyla doğru tedaviyi uygulamamıza imkân sağlamıştı.

Sosyoekonomik seviyesi çok düşük olan bir kız çocuğu hastamın, ayakkabısındaki minik süslerden bir tanesini koparıp bana hediye etmesi ise beni hem çok duygulandırmış hem de derinden etkilemişti. Annesine gizlice o süsü geri verip ayakkabıya tekrar yapıştırmalarını istemiştim. Bu tür anılar bana, mes- leğimin ne kadar anlamlı, önemli olduğunu her zaman hatırlatıyor ve hastalarıma en iyi hizmeti sunmak için motive ediyor.

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

Anabilim dalı olarak ileriye yönelik birkaç projemiz var. Ülkedeki doktorların çoğunun birinci basamak aile hekimi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, aile hekimliği hizmetlerine yönelik bilgiyi ve pratiği güçlendirmeyi hedefliyoruz. Asistan doktorlarımız ve öğrencilerimizi de bu bilinçle eğiterek, geleceğin aile hekimlerinin daha donanımlı ve bilinçli olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Akademik araştırmalar ve yayınlar yaparak, Aile Hekimliği alanında bilgi biriki- mini artırmayı hedefliyoruz. Bu projelerle, hem hastalarımıza daha iyi hizmet vermeyi hem de sağlık alanında daha geniş bir etki yaratmayı amaçlıyoruz.

Röportaj/Fotoğraf: Elif Emiroğlu Sönmez