Tarih: 10.12.2021 09:58

Burun Estetiğinde Kişiye Özel Ve Doğal Görünüm

Facebook Twitter Linked-in

Estetik kelimesi geçtiği zaman akla ilk gelen operasyon olan rinoplasti (Burun Estetiği) ameliyatı hakkında açıklamalarda bulunan Özel Kemal Bayındır Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Görkem YASAK “Rinoplasti (Burun Estetiği) Ameliyatı; İster estetik, ister fonksiyonel amaçlı olsun, tüm dünyada en sık yapılan operasyonlardan biridir. Kişiye özel burun estetiğinde her hastamızın bizden beklentisi farklı. Kişiye özel burun estetiği hastamızın sadece burnunu değil tüm yüzünü değerlendirmekle başlar. Burun cildinin durumu bizim en çok dikkat etmemiz gereken ayrıntı şeklinde konuştu.

 

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

 

Kulak Burun ve Boğaz KBB Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ahmet Görkem YASAK. İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi mezunuyum. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları kliniğinde uzmanlık eğitimimi tamamladım. 3,5 yıl Kilis Devlet Hastanesi’nde görev aldım. Şimdi Gaziantep’te Özel Kemal Bayındır Hastanesi bünyesinde hastalarıma sağlık hizmeti vermekteyim.

 

Hastanede hangi estetik işlemleri uygulamaktasınız?

 

Özel Kemal Bayındır Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Kliniği’nde en sık rinoplasti (burun estetiği) yapılıyor. Diğer yapılan estetik uygulamaların arasında da tüm yüz botoks, dolgu, mezoterapi ve PRP uygulamaları sayılabilir.

 

Burun estetiği düşünen hasta adaylarına öncelikli tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Rinoplasti düşünen hastalarımıza öncelikli tavsiyem bu ameliyattan ne çok fazla ve gereksiz korkmaları, ne de çok hafife almalarıdır. Hastalarımız; kötü rinoplasti deneyimi yaşayan çevresindeki kişilerden çok fazla etkilenmekte ve kendilerinde’de aynı şeylerin olacağını düşünmekte. Bu algının doğru olmadığını hastalarımıza özellikle vurguluyoruz. Diğer tavsiyem ise herkesin burnunun kendine özel olduğunu, her burnun aynı şekilde olamayacağını, özellikle cilt kalınlığının burnun son halinin görüşünde çok önemli olduğunu unutmamalarıdır.

 

Ameliyat öncesinde hastaları ne şekilde hazırlamak, yönlendirmek gerekiyor?

 

Rinoplasti operasyonu uzun bir ön hazırlık gerektirmeyen işlemdir. Ancak, ameliyat öncesindeki görüşmede hastaların beklentileri ve gerçekte olabilecekler net bir şekilde kararlaştırılmalı, hastanın bunu anladığından emin olunmalıdır. Örneğin kalın ciltli ve çok kemerli bir hastamız ince ciltli ve az kemerli bir hastanın burnunun benzerini bizden isterse bunun olamayacağını, daha makul ve gerçekçi beklentiler içinde olması gerektiğini hastamıza izah ediyoruz. Burnun alacağı son şekil sadece hastaya ya da sadece hekime bırakılmamalı; ortak karar verilip beklentiler konusunda uzlaşılmalıdır

 

Burun estetiğinde son zamanlarda en çok talep gören estetik biçim nedir?

 

Rinoplasti’nin yaygınlaşmasıyla birlikte son dönemlerde en çok talep gören estetik biçim doğal burun estetiği. Neredeyse tüm hastalarımız doğallığın çok bozulmadığı ancak problemlerinin giderildiği bir burun talep ediyor bizden.

 

Burun estetiğinde doğal görünümü yakalamak mümkün mü?

 

Tabi ki mümkün. Son dönemlerde daha da popüler hale gelen ‘’ligaman koruyucu’’ cerrahi ile burun ucundaki kıkırdak kısımlarda doğallığı sağlayabiliyoruz. Burun sırtındaki kemik kısımlarda ise piezo,  tur, mikromotor gibi elektrik aletlerin ve gelişen geleneksel aletlerin yardımıyla çok daha doğal ve pürüzsüz bir görünüm elde edilebilmektedir.

 

Burun estetiğinde hangi teknikleri kullanmaktasınız?

 

Burun estetiğinde ana iki teknik mevcuttur: Kapalı ve Açık Rinoplasti. Bu tekniklerin kendi içlerinde de detayları mevcut. Ben kendi pratiğimde bu tekniklerin tamamını kullanıyorum. İyi bir cerrah tüm teknikleri iyi bilmeli, hastasına en uygun olan teknik hangisiyse onu seçmelidir. Ameliyat sonrası sürecin daha konforlu olması, kalıcı iz olmaması, hızlı iyileşme ve en önemlisi doğal görüntüyü sağlayabilmesi amacıyla en sık kullandığım teknik kapalı ve koruyucu (preservation) rinoplasti. Kapalı ve koruyucu rinoplasti; burun ön kısmındaki kolumella cildinin kesilmediği, burun ucundaki yapıların doğallığını bozulmadığı bir teknik. Daha önce rinoplasti olmamış, aşırı travmatik ya da eğri burnu olmayan, daha önce rinoplasti geçirmemiş neredeyse her hastaya uygulanabilen bir tekniktir. Kendi pratiğimin 90’ına yakınını böyle hastalarım oluşturmakta ve kapalı tekniği tercih etmekteyim. Ancak özellikle revizyon rinoplastide ve travmatik burunlarda açık tekniği tercih etmek daha akılcı bir yaklaşım olacaktır.

 

Kişiye özel burun estetiği uyguluyor musunuz?

 

Evet, uyguluyorum çünkü her hastamızın bizden beklentisi farklı. Kişiye özel burun estetiği hastamızın sadece burnunu değil tüm yüzünü değerlendirmekle başlar. Burun cildinin durumu bizim en çok dikkat etmemiz gereken ayrıntı. Aynı burun şeklini her hastaya yapmak zaten mümkün olmadığı gibi her hastaya aynı burun şekli uymaz. Kişinin alın, çene, yanaklar, dudaklar, gözler vb. tüm yüz yapıları detaylı değerlendirilip en uygun burun şekline ortak karar verilmelidir. Bunun haricinde hastamızın istekleri, yaşı, cinsiyeti ve yaşadığı sosyal çevre de kişiye özel burun estetiği uygulamamızda önemli faktörler. Genç bir kıza yakışan burun tipi, orta yaş bir erkek hastamıza uymayacaktır haliyle.

 

Öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İyileşme tam olarak ne kadar sürüyor?

 

Rinoplasti; aciliyet teşkil eden bir ameliyat olmadığı için öncelikle kişinin genel sağlık durumu iyi olmalı ve psikolojik olarak bu değişime ve sürece hazır olmalıdır. Aktif bir enfeksiyon varsa tedavi edilmeli, kronik bir hastalık varsa kontrol altına alınmalıdır. Ameliyat öncesi yapılan tahlil ve tetkiklerle de kişinin genel anestezi altında ameliyat olmaya uygun olup olmadığı değerlendirilir.

Ameliyattan en az 10 gün önce aspirin veya diğer kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesici ve antiinflammatuar ilaçlar, vitamin ve zayıflatıcı ilaçlar kesilmelidir. Bu ilaçlar ameliyat sırasında ve sonrasında fazla kanama nedeni olabilir. Yine benzer şekilde kan sulandırıcı özelliği olan bitkisel takviye gıdalar ameliyattan önce yoğun tüketilmemelidir. Sigara ve alkol kullanımı azaltılmalı, mümkünse tamamen bırakılmalıdır.

Ameliyat sonrasında yine benzer şekilde 10 gün süreyle aspirin veya diğer kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesici ve antiinflammatuar ilaçlar, vitamin ve zayıflatıcı ilaçları önermiyoruz.  Kafa ve yüz basıncını arttıracak tüm hareketlerden kaçınmayı istiyoruz. Yaklaşık 3 gün süreyle baş yaklaşık 45 derece dik olacak şekilde yatmayı öneriyoruz. Çoğunlukla ödem-morluk yaşamadığımızdan buz uygulaması ihtiyaca göre yapılabilir. Özellikle alçılar çıkana kadar burna fazla temastan kaçınmak gerekli.İyileşmenin tamamlanması kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 9-18 ay arasındadır ancak erken dönemdeki ödemli görüntü azaldıktan sonra iyileşme zaten kendiliğinden devam edecektir ve hastamızı rahatsız edip günlük hayatına engel olmayacaktır.

 

Hasta adaylarının hayal kırıklığına uğramaması için tavsiyeleriniz ne olur? Ve eklemek istedikleriniz?

 

Hayal kırıklığına uğramamaları için tavsiyelerim; bu ameliyata gereğinden fazla anlam yüklememeleri ve başkası gibi olmaya çalışmamaları. Her burun ve her kişi özeldir. Bizim bu ameliyattaki amacımız kişinin rahatsız olduğu problemleri çözüp, rahat nefes alabilen ve yüzüne uyumlu bir burun yapmaktır. Burnundaki problemlerin giderilmesine odaklanan hastalarımız bu operasyondan mutlu ayrılırlar. Hastalarımızın bu ameliyat sürecinden hayal kırıklığıyla değil mutlulukla ayrılması bizim için en önemlisi. Onların mutluluğu bize de yansıyor ve işimizi daha istekli ve özenli yapmamızı sağlıyor.

Hastalarımız mükemmellik ya da hiç komplikasyon olmaması gibi bir beklentiyle ameliyata girmemelidir. Hastalarımız bu ameliyata gereğinden fazla anlam yüklememeli, başkasının burnuna özenmek ya da kendi burnunda kusur aramak yerine eski burnundaki rahatsız olduğu problemlerin düzeldiğini görmeli ve sağlıklı nefes alabilmenin keyfini sürmelidir...




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —