BOTOKS SONRASI ÖLÜMDEN DÖNDÜ

BOTOKS SONRASI ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Gaziantep’te yaşayan 31 yaşındaki Y.L. yaptırdığı botoks işlemi sonrası ölümden döndü.

 

Terlemeyi önlemek amaçlı yaptırdığı botoks işlemi sonrasında, botoks zehirlenmesi yaşayan 31 yaşındaki iş insanı Y.L. GAÜN Hastanesi’ne getirilerek, GAÜN Hastanesi yoğun bakım ekibinin üstün çabaları sayesinde tekrar hayata tutundu.

Tekrar hayata dönen Y.L. yeniden nefes alabildiği için çok mutlu olduğunu ifade ederek GAÜN Hastanesi Yoğun Bakım ekibine teşekkürlerini sundu. 

GAÜN Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay hasta Y.L. ile ilgili, “Cumartesi akşamı gece 12 gibi acilden bu hastamız hastanemize başvurmuş. Acilden gelen bilgilendirmede botulinum zehirlenmesi yaşayan şiddetli bir vaka olduğu söylendi. Bunun üzerine hemen yoğun bakımdan bir odamızı hazır edip hastamızı aldık. Hastamızın semptomları çok ağırdı. Çift görme, kısmi hissizlik, idrar kaçırma, şuur bulanıklığı ve oksijen azlığı yaşamaktaydı. Kliniği oldukça ağır seyrediyordu. Hastamızın hikâyesine baktığımızda yaklaşık bir hafta önce terlemeyi önleme amaçlı koltukaltlarına, ellerine ve ayaklarına botoks yaptırdığını öğrendik. Aradan 3 gün geçtikten sonra da hastamızın şikâyetleri başlamış. Biz hastamızı yoğun bakıma aldığımızda en önemli şey antitoksini bulabilmekti. Ancak antitoksin zor bulunan bir panzehir, bu nedenle biz de zor ulaştık. Adana’dan 112 aracılığıyla getirttik ve hastamıza kritik dönemde verebildik. Hastamızı yaklaşık 5 gündür yoğun bakımda tedavi etmekteyiz. Bugün yoğun bakımdan taburcu edip serviste takip edeceğiz. Hastamızı, servise çıkarabilmemizdeki en büyük etken antitoksini kritik evrede uygulayarak, erken verebilmek oldu. Çünkü antitoksini, klinik seyir oturduktan sonra verince semptomları geri çeviremiyorsunuz. Bunun başka bir tedavisi ne yazık ki mümkün değil. Normalde nadir görülen bir vakayı tedavi ettik. Kozmetik amaçlı kullanılan botoks uygulaması sonrası bu gibi ağır vakalara çok fazla rastlanmıyor. Ancak yaş, cinsiyet vb. birçok faktör botoks uygulamasını etkileyebilmektedir.  Hastamız bize ilk geldiğinde durumu ağırdı. Fakat doğru zamanda doğru tedavi ile hastamızı tekrar hayata döndürdük” ifadelerine yer verdi. 

 

 

ELAY: İŞİN UZMANI KİŞİLERE BAŞVURULMALI

Terlemenin önüne geçmek amaçlı yapılan botoksun riskli bir botoks olabileceğini vurgulayan GAÜN Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay , “Botoks uygulaması aslında tedavi amaçlı yapılan bir uygulamadır. Bir nörotoksindir, zehirdir. Sinir, kas iletimi üzerine etki etmektedir. Normalde tedavide de kullanılmaktadır. Kozmetik amaçlı kullanımlarda ağır bir tabloyla karşılaşma ihtimali çok nadir görülmektedir. Kozmetik amaçlı kullanılan botoksların biri Amerika, biri Avrupa olmak üzere iki formu bulunmakta. Bunların kullanım dozları farklı oluyor. Yaş, cinsiyet vb. birçok faktör botoks uygulamasını etkileyebilmektedir. Kötü bir etki oluşması durumunda bu etkiyi geri döndürmek oldukça zorlu. Bu nedenle bu işi bilen, güvenilir kişilere bu işlemler yaptırılmalı. Terleme ile ilgili yapılan koltukaltı, ayak ve el botokslarında bu bölgelerin reseptör yoğunluğu nedeniyle çok fazla uygulama yapılması gerekmektedir. Bu işlemi yapmadan önce de iyot, nişasta testi yapılmalıdır. Eğer bu işin uzmanı kişilere başvurulursa botoks uygulaması tehlikeli bir uygulama olmaktan çıkıyor” şeklinde konuştu.Haber/Fotoğraf: Elif Emiroğlu Sönmez



Anahtar Kelimeler: BOTOKS SONRASI ÖLÜMDEN DÖNDÜ