Tarih: 30.10.2023 13:31

BÖLGENİN TEK “İLERİ OMURGA CERRAHİSİ” GAÜN ORTOPEDİ KLİNİĞİ’NDE

Facebook Twitter Linked-in

 

Gaziantep’ten ve çevre illerden çok sayıda omurga hastasının başvurduğu GAÜN Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda; omurga deformiteleri, bel fıtıkları, tekrar etmiş bel fıtıkları, omurga kırıkları ve omurga tümörleri başarıyla tedavi ediliyor.

Bölgede bu konuda önemli bir eksiğe Gaziantep Üniversitesi çatısı altında çözüm bulunduğunu vurgulayan, omurga cerrahisi ile ilgilenen Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin, “Son iki yılda bu konuda ciddi ivme yakaladık. Bölgeden ve çevre illerden çok sayıda omurga hastasını kabul ediyoruz. Omurga deformiteleri oldukça riskli ve büyük ameliyatlardır. Fakat bu konudaki tecrübelerimiz her geçen gün artmaktadır. Bölgede bu konu ile ilgili önemli bir eksikliği Gaziantep Üniversitesi çatısı altında gidermenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin sözlerine, “En çok skolyoz deformitesi ve kifoz deformiteleri hastaları polikliniklerimize başvuruyor. Skolyoz deformitesi; omurganın on dereceden fazla yana eğriliği ve aynı zamanda rotasyon olmasıdır. Kifoz deformitesi ise omurganın gereğinden fazla öne eğilmesiyle, sırtta postür bozukluğu ile seyreden bir hastalıktır. Bu hastalıklar sık rastlanılan hastalıklardır. Erken dönemde fark edilmezse tedavisi oldukça karmaşık bir hale gelebiliyor. Bölgede bu operasyonları sadece biz yapmaktayız. Hedeflerimiz arasında ileriki yıllarda omurga cerrahisine yönelik ayrı bir merkez oluşturmak da yer almaktadır. Bu iş bir ekip işidir. Tam donanımlı, malzeme açısından ve ekipman açısından sorun yaşanmayacak üçüncü basamak hastanelerde bu hastaların tedavi görmesi gerekmektedir” şeklinde devam etti. 

Bu ameliyatların riskli ameliyatlar olduğuna dikkat çeken Tekin, “Ben iki senedir Gaziantep Üniversitesi bünyesinde hizmet vermekteyim. İki seneden bu yana da 150’ye yakın deformite cerrahisi yaptık. 20 kişilik bir ekiple bu işlemleri yapmaktayız. Cerrahi işlemler ekip işidir. Güzel bir ekiple başarılı işler çıkarıyoruz.  Her yaşta hastamıza, tüm çevre illere ve ilimize hizmet vermekteyiz. Uyguladığımız teknik omurga cerrahları tarafından aşina olunan bir teknik ancak önemli olan bu tekniğin doğru uygulanabilmesidir. Çünkü bu ameliyatlar riskli ameliyatlardır.  Ameliyat sırasında hastaların felç olma riski gibi riskleri söz konusu olabiliyor. Ancak kullandığımız bir cihaz sayesinde ekip olarak bu riski çok düşürmüş bulunmaktayız. Bu cihaz sayesinde sinir sistemiyle ilgili uyarılar alıyoruz. Bu uyarılar doğrultusunda ise hastaların sinir sistemlerinin zarar görmesi, felç olması gibi durumları engelleyebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Sezgin, ameliyat sonrası iyileşme süreci ile ilgili ise, “Ameliyat sonrası hastalarımız genel olarak 5-6 gün kliniğimizde tedavi görüyorlar. Bunlar büyük ameliyatlar olduğu için kimi zaman yoğun bakım desteği gerekebiliyor. Yoğun bakım desteği sonrası kliniğimize alıp hastamızı yürütüyoruz.5- 6 gün sonra da taburcu ediyoruz. Hastalarımız taburcu olduktan sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam edebiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

Skolyoz ile ilgili operasyon geçiren ve GAÜN Ortopedi Kliğinde tedavi gören Miraç Kanbıçak’ın(12) annesi Nergis Kanbıçak ise, “Miraç skolyoz hastasıydı. Sıkıntılı zamanlar geçirdi. Bu hastalıkla ilgili alanında uzman bir hekim ararken Sezgin hocamızı bulduk. Hocamızın methini çok duyduk. Alanında en iyi hekimlerden biri olduğu söyleniyordu. Bu nedenle Sezgin hocamızı tercih ettik. Sezgin hocam ve ekibi sayesinde çok başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Miraç da şu an hiçbir sıkıntı yok. Bugün taburcu ediliyor. Sezgin hoca başta olmak üzere tüm ekibe teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Miraç onlar sayesinde sağlığına kavuştu. Şu an gayet sağlıklı, hiçbir sıkıntısı kalmadı” dedi.

Haber/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —