Tarih: 10.03.2022 11:18

Böbrek Hastalıkları Erken Teşhisle Önlenebilir!

Facebook Twitter Linked-in

Defa Life Hastanesi Üroloji Kliniği Uzmanı Op.Dr. Cihanser Yurtseven,  Böbrek hastalıklarının erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olduğunu söyledi. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

 

Erken teşhis edilemeyen böbrek hastalıkları yüzünden böbrek yetmezliği problemi ortaya çıkmaktadır.

 

Vücuttaki zehirli maddeleri temizleyen Böbrek, kemiklerin oluşumunda önemli rol oynayan, D vitamini aktivasyonunu sağlayan ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlayan eritropoetin hormonunu üreten önemli bir organdır. Böbrek fonksiyonlarının belirli bir limitin altına inmesi, kronik böbrek yetmezliğini işaret etmektedir. Böbrek yetmezliği süzme değerinin 60 ml/dk altına inmesi demektir. Eğer süzme değeri 20’nin altına inerse son dönem böbrek yetmezliği gelişir. Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider. Eğer 3 ayı aşan bir böbrek yetmezliği süreci varsa bu kronik böbrek yetmezliği anlamına gelmektedir. Kronik böbrek yetmezliği; kansızlık, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına yol açtığından tedavi edilmediği takdirde hayati riske yol açmaktadır. Böbrek yetmezliği, her yaşta ve cinsiyette oluşabildiği bilinse de, özellikle ileri yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Araştırmalar 40’lı yaşlar sonrası daha çok ortaya çıktığını göstermektedir dedi.

 

Kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığıngelişimi önlenebilir veya ilerlemesi engellenebilir.

 

Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk faktörleri;

 

Şeker hastalığı

Tansiyon yüksekliği

Kalp-damar hastalıkları

Obezite

İleri yaş

Ailede böbrek hastalığı varlığıdır.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —