Tarih: 22.06.2023 16:16
Birleşmiş Milletler Doktor Arıyor.
İlan Detayları
Hekimin Görev Tanımı ve Temel Görevleri
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş, çevre illeri de etkileyen iki büyük depremle sarsıldı. 9 milyondan fazla insan bu depremlerden doğrudan etkilendi. Depremden etkilenenlerin 2,4 milyonunu ise üreme çağındaki kadınlar oluşturmaktadır. UNFPA, her gebeliğin istendiği, her doğumun güvenli olduğu ve her gencin potansiyelinin gerçekleştirildiği bir dünya için çabalayarak Kahramanmaraş ve Malatya'daki üreme sağlığı ihtiyaçlarının karşılanmasında Sağlık Bakanlığı'na destek vermektedir. Bu kapsamda 12 hekim (her ilde 6 olmak üzere) istihdamı sağlanacaktır.
Proje kapsamında istihdam edilecek doktorların, İl sağlık müdürlükleri ve UNFPA koordinasyonunda, Kahramanmaraş ve Malatya'da hem sabit hem de gezici hizmet birimlerinde cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) hizmetlerinin sunumunda görev yapması beklenmektedir.
Sorumlulukları
Sağlık Müdürlüğü tarafından atanan il müdürü ve UNFPA İl Saha Koordinatörünün gözetim ve desteğinde Tıp Doktoru, CSÜS hizmetlerini yürütecek, diğer personeli yönetecek ve denetleyecek, CSÜS hizmetlerinin saha planlamasını yapacaktır. Görevli hekimin sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Süpervizyon: Statik hizmet biriminde ya da mobil birimlerde kendisi ile birlikte çalışan personelin ebe, hemşire, varsa sağlık aracılarının, tercümanın ve hizmetlinin idaresi, denetimi ve desteklenmesinden sorumludur.
- Hizmet Sunumu: Merkezde sunulacak olan CSÜS; AP konularında danışmanlık ve birinci basamak sağlık hizmet sunumu yapar. Bu hizmetler arasında başvuranın değerlendirilmesi, genel ve pelvik muayane yapılması, gerekli laboratuvar tetkiklerinin yapılması ya da istenmesi, anne ve bebek ölümlerini en aza indirmede anahtar rolü olan gebelik öncesi, gebelik ve gebelik sonrası değerlendirme, tetkik, muayene ve testleri yapar ya da yapılmasını sağlar. Başvuranın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve olası HIV veya AIDS yönünden değerlendirilmesi, gereken tetkiklerin yapılması ya da yönlendirilmesini sağlar. Başvuranın toplumsal cinsiyete dayalı şiddet yönünden klinik değerlendirmesini yapar. Başvuran aile planlaması ile ilgili bir hizmet talebinde bulunduysa, değerlendirilmesi, danışmanlık sunumu ve yöntem temini konusunda yardımcı olur.
- Yönlendirme: Riskli ve yan etkisi olan vakaları belirler ve çözümü için durumunun gerektirdiği düzeydeki ilgili en yakın sağlık kuruluşuna sevk yapar ve vakanın sonucunu izler, İl Sağlık Müdürlüğü’nü vakadan haberdar eder.
- Başvuranın tıbbi açıdan değerlendirilmesi, gerekiyorsa muayenesi, danışmanlık sunulması ve yetkili olduğu takdirde tedavi verilmesi ve gerektiğinde sevk için gerekenleri yapar.
- Farkındalık yaratma: Haftada en az iki kez CSÜS, AP ve TCDŞ konularında farkındalık eğitimleri düzenler.
- İl ve ilçe düzeyinde sunulamayan CSÜS hizmetleri için sevk mekanizmalarını belirler; sevk edilen vakaları takip eder. UNFPA’in desteklediği merkezlerdeki sevk sistemlerini, karşılaşılan engelleri belirlemek üzere, UNFPA’in paydaşları ile birlikte geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuş çözümlere, UNFPA program ekibinin ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayladığı şekilde katkıda bulunur.
- Kırılgan gruplar: Özellikle hizmetlere erişimde zorluk yaşayan dezavantajlı / kırılgan gruplara erişim konusunda destek sağlar; insani yardım ilkelerine uygun bir şekilde, ayrımcılıktan uzak bir anlayışla hizmet sağlar.
- İzleme: Elektronik veri toplama sistemi üzerinden hizmet verilerinin toplanmasına katkıda bulunur. Statik ve mobil hizmet birimlerinde tıbbi sarf malzemeleri ihtiyaçlarının belirlenmesinde teknik destek sağlar. Gerektiğinde kurumlar arası toplantılara katılır.
- Koordinasyon: Birlikte çalışılan paydaşlar, yerel otoriteler, sahada sivil toplum kuruluşları ve diğer sağlık kuruluşları ile UNFPA ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayı doğrultusunda işbirliği içinde çalışır. Aylık gelişme ve durum raporlarını gözden geçirir ve katkı sağlar.
- Sahada CSÜS konusunda ihtiyaçlar, CSÜS hizmet sunumu, buradan edinilen deneyim gibi konularda gerektiğinde sunumlar hazırlar; bunları ortak karar verilen platformlarda paylaşır.
- Diğer: Sahada (konteyner, çadır alanları ve kırsal alanlarda), her türlü fiziki ve iklim koşullarında ve esnek saatlerde çalışmaya uygunluk sağlar.
Asgari Yeterlilik ve Deneyim
Eğitim: Tıp Fakültesi mezunu olmak gereklidir. Aile hekimi ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmak artı değerdir.
Deneyim:
- 3 yıl tıbbi uygulama deneyimi
- Cinsel sağlık ve üreme sağlığı, aile hekimliği uygulamaları, doğum ve jinekoloji alanlarında deneyim artı değerdir.
- Arazide (konteyner, çadır alanları ve kırsal alanlarda), her türlü fiziki ve mevsimsel koşullarda ve esnek saatlerle çalışma esnekliği.
- Rahim içi araç (RİA) uygulama sertifikası (eğer bir OB & GYN uzmanı değilse) artı değerdir.
Lisan: Yazma, konuşma ve okuma dilinde akıcı Türkçe’ye sahip olmak; Arapça, İngilizce, Kürtçe artı değerdir.
Bilgisayar Becerileri : Microsoft Office uygulamaları (Excel, Word ve diğerleri), e-posta ve internet dahil olmak üzere genel bilgisayar okuryazarlığı; veritabanı yönetimine ve ve ofis teknolojisi ekipmanlarına aşinalık.
Başvuru Süreci:
İlgilenen adayların başvurularını aşağıdaki bağlantılar üzerinden yapması gerekmektedir.
Bunun için öncelikle UNV'nin UVP platformunda bir profil açılması gerekmektedir. Aşağıdaki bağlantıda kayıt basamakları bir video ile anlatılmıştır. https://youtu.be/2t_KqUdPQFg
Önemli notlar:
1 - Bu ilan ücretli ve tam zamanlı bir "Gönüllülük" pozisyonudur. Seçilen adaylara aylık 2348 USD karşılığı Türk Lirası ödenecektir. Konuyla ilgili detaylı bilgi ve diğer yan haklar ilan bağlantısında "Living Conditions" kısmında detaylı olarak anlatılmaktadır.
2 - Pozisyonlar tam zamanlı olduğundan, seçilen adayların görev süresince farklı bir kurumda bordrolu çalışmıyor olması gerekmektedir. Devlet çalışanlarının seçilebilmesi için kurumlarından ücretsiz izin almaları gerekmektedir.
3 - İlanlar ilk etapta 4 Temmuz 2023 tarihine kadar başvuruya açık olacaktır. Ancak, pozisyonların aciliyeti dolayısıyla, yeterli sayıda adaya ulaşılması durumda ilan başvurulara kapatılabilir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —