Bir sahte doktor vakası daha! Ambulansla hasta naklederken yakalandı

Beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van'dan İstanbul'a nakleden "sahte doktor" Erzincan'da yakalandı.

ASAYİŞ 1.12.2022 15:47:00 0
Bir sahte doktor vakası daha! Ambulansla hasta naklederken yakalandı

Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde kendini doktor olarak tanıtan Ayşe Özkiraz’ın ardından benzer bir vaka daha yaşandı.

Beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van’dan İstanbul’a götüren sahte doktor, Erzincan’da yol kontrolü sırasında yakalandı.

Alınan bilgiye göre, beyin kanaması geçiren ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde tedavi gören bir hasta, yakınları tarafından İstanbul’a nakledilmek istendi.

Bunun üzerine İstanbul’da özel ambulans hizmeti veren firma tarafından gönderilen ambulansa alınan hasta, Van’dan İstanbul’a nakledilmek üzere yola çıktı.

 

AMBULANS ERZİNCAN’DA DURDURULDU

 

Erzincan Akyazı Uygulama Noktası’nda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince ortak yapılan uygulama esnasında durdurulan ambulans kontrol edildi.

 

KENDİNİ ‘’ÇOCUK DOKTORU’’ OLARAK TANITTI

 

Ambulansta hastaya refakat eden ve kendini “çocuk doktoru” olarak tanıtan Osman Ç.’den “doktor kimliği” soruldu. Üzerinde doktor kimliğinin bulunmadığını, kaşesinin olduğunu belirten Osman Ç., şüpheli ve tedirgin tavırları üzerine ambulanstan indirildi.

Yapılan kontrollerde sahte doktor olduğu anlaşılan ve doktor önlüğü giyen Osman Ç. gözaltına alındı.

 

TIBBİ SEKRETERLİK MEZUNU

 

Tıbbi sekreterlik bölümü mezunu olduğu öğrenilen Osman Ç.’nin İstanbul’daki bir hastanede ambulans şoförlerine ve çalışanlarına kendini doktor olarak tanıttığı belirtildi.

Para karşılığı bazı hastalara reçete yazdığı ve sağlık kurullarında rapor alımlarına aracılık ettiği öne sürülen Osman Ç., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Osman Ç., savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Ambulansın içindeki hasta ise kontrollerin ardından İstanbul’a gönderildi.

 

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

 

Şüpheli Osman Ç., emniyetteki ifadesinde, İstanbul’da bir tekstil firmasında çalıştığını belirtti. Çalışmadığı günler Başakşehir’de bulunan bir hastaneye gittiğini ifade eden Osman Ç., şunları kaydetti:

‘Burada hasta ve hasta yakınlarına randevu, MR veya tomografi sırası almaları konusunda yardım ederim. Bunun için para talep etmem ancak bana gönüllü olarak para verirlerse reddetmem. Elden para almam, mahalleden arkadaşımın hesap numarasını isteyenlere verirdim. Onlar da istedikleri kadar parayı gönderirler. Genelde 200-300 lira civarında para gönderirler ayrıca hastalara engelli raporları alabilmeleri için sağlık kurullarından randevu almaları konusunda yardım ederim.”

 

“ÜZERİMDEKİ KAŞEYİ MATBAADA 2-3 AY ÖNCE YAPTIRMIŞTIM”

 

En son bir ay önce bir hastanede doktorun şikayeti üzerine polis merkezine götürüldüğünü belirten Osman Ç., “Bir doktordan bir hasta için randevu almak üzere doktor olduğumu belirterek randevu vermesi için ricacı oldum ancak doktor bana meslekle ilgili sorular sorunca cevaplayamadım ve bunun üzerine polis merkezine götürülerek ifade verdim, savcılıkta da ifade verdim ve serbest bırakıldım” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki bir hastanede tanıştığı ambulans şoförlerine kendini doktor olarak tanıttığını itiraf eden Osman Ç., Van’dan hasta nakil sürecini şöyle anlattı:

“İstanbul dışında sadece Van iline ambulans ile gittim. Hastanede tanıştığım ambulans şoförlerine kendimi doktor olarak tanıtmıştım. Beni refakatçi olmam için aradıklarında kabul ederek 29 Kasım’da İstanbul’dan Van’a gidip hastaneden hastayı aldık. Üzerimde bulunan kaşeyi Bakırköy’de bulunan bir matbaada 2-3 ay önce yaptırmıştım. Bu kaşeyi benden kendimi doktor olarak tanıttığım ambulans görevlileri istemişti. Kaşeyi ambulansta evrakları ben olmadığım zamanlarda mühürlemek üzere vermiştim. Ambulans şoförü boş reçeteyi, eczaneden antibiyotik alabilmek için benim kaşemi basarak kullanırdı.”

Osman Ç., hastanede hiç hasta muayene etmediğini iddia ederek, “Hastanede doktordan randevu alabilmek, doktor olarak tanıttığımda inandırıcı olmak için önlüğü giydim. Bir kere de hastanede tedavi gören babaannemi almaya gittiğimde giymiştim” ifadelerini kullandı.(NTV)

 

 

Ayşe Özkiraz, Eylül ayında yapılan TUS’ta 81 puan aldığını ve çocuk doktoru olduğunu söyledi. Çocuk doktoru olarak kaşeler bastıran Özkiraz’ın durumundan şüphelenen hastanedeki doktorlar, kendisine tıpla ilgili çeşitli sorular yöneltti. Çapa Tıp Fakültesi mezunu olduğunu söyleyen Ayşe Özkiraz, sorulara çelişkili yanıtlar verince, şüphelenen doktorlar gerek eğitimi gerekse tedavi yöntemleriyle ilgili sorular yöneltti. Bu sorulara da doğru yanıtlar alamayan doktorlar, Özkiraz’ın şüpheli durumunu hastane yönetimine bildirildi. Konu daha sonra İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne iletildi.

EVİNDE SAHTE DİPLOMALAR BULUNDU

Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasının ardından polis ekipleri Ayşe Özkiraz’ı gözaltına alarak, evinde arama yaptı. Evdeki aramada çok sayıda sahte üniversite kimlik kartları, sahte doktor kimlik kartları, sahte diplomalar, çeşitli hastanelere ait kimlikler, ameliyat kıyafetleri, dönem birincisi olduğunu dair plaketler ve tıbbi içerikli kitaplar ele geçirildi. Özkiraz’ın sosyal medya hesaplarından hastanede girdiği ameliyatların fotoğraflarını da paylaştığı görüldü.

TUTUKLANDI

Ayşe Özkiraz, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye götürülürken, polis, sahte doktorun evinde bulunan 3 poşet dolusu belgeleri de savcılığa teslim etti. Savcılık soruşturmasının ardından, 'Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanu'na muhalefet suçundan nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Özkiraz, tutuklandı.

AİLESİNE DE DOKTOR OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ

Ayşe Özkiraz’ın yapılan incelemesinde lise mezunu olduğu ortaya çıktı. Ailesine de İstanbul'da Çapa Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördüğünü belirterek, yıllarca İstanbul'da kaldığı ve çeşitli işlerde çalıştığı öğrenilen Özkiraz’ın geçen yıl ailesinin yaşadığı Çerkezköy'e döndüğü öğrenildi. Özkiraz’ın tıp eğitimini tamamladığını ve Çerkezköy Devlet Hastanesi'ne pratisyen hekim olarak atandığını söylediği kaydedildi.

 

İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi!

 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, sahte doktor Ayşem Ö. ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada kendisini doktor olarak tanıtan kişinin herhangi bir tıbbi girişimde bulunmadığı kaydedildi.

 

‘HASTA MUAYENE ETMEDİ, REÇETE YAZMADI’

 

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Ayşem Ö., Çerkezköy Devlet Hastanesinde, bu kurumda görevli bir doktormuş gibi çalışmamıştır. Hasta muayene etmemiş, reçete yazmamış, hekimin görevi olan hiçbir tıbbi girişimde bulunmamıştır. Kendisine, kurumun bir çalışanı olduğu varsayılarak muamele edilmemiştir. Fakat sahte doktor Ayşem Ö., hastanenin idealist ve genç bir uzman doktorunu, kendisiyle meslektaş olduğuna; ona gösterdiği, sahte oldukları ise daha sonra anlaşılan belgelerle inandırmış; fakülte birinciliği, Tıpta Uzmanlık Sınavı puanı gibi sözde başarılarıyla etkilemeyi başarabilmiştir.

 

‘EVİNDE YAPILAN ARAMADA DOKTOR KIYAFETLERİ VE SAHTE KİMLİK BULUNDU’

 

Uzmanlık için Çocuk Cerrahisi dalını tercih etmeyi düşündüğünü söyleyen Ayşem Ö., Çerkezköy Devlet Hastanesine bu şekilde gidip gelmeye başlamış, görüştüğü hekim tarafından kendisine, mesleki bir iyi niyetle yardımcı olunması amacıyla, hastanede hekimliğin nasıl yapıldığını gözlemleme imkânı verilmiştir. Dün yapılan aramada polis, Ayşem Ö.’ın evinde doktorlara özgü kıyafetler, fakülte sahte kimlik kartları ve çeşitli tıp kitapları bulduğunu açıkladı. Ayşem Ö.’ın uzakta yaşadığı ailesine, çevresine uzun süredir tıp öğrencisi, nihayet doktor olduğunu söylediği öğrenildi. Hastaneye ilk gelişinde, ona eşlik edip, kendisini takdim eden resmi görevlinin güvenini de suiistimal ettiği açık görülüyor.

 

‘HAYATINI DOKTOR ROLÜ ÜZERİNE PLANLAMIŞ’

 

Kendisini doktor olarak tanıtan genç kadının, uzun zamandır zihninde kurguladığı ve hayatını buna göre planladığı anlaşılan ‘doktor rolü’, hastanede kendisine herhangi bir görev verilmesi ve uygulamalarının değerlendirilmesi söz konusu olmadığı için bir süre devam etmiştir. Fakat zamanla, hekim arkadaşlarımızın, bazı teorik bilgilerden yoksun olduğunu fark etmeleri üzerine tıp fakültesi mezunu olduğundan şüphe duyulmuş ve yapılan araştırmalarda şahsın doktor olmadığı, kendisini tanıtırken söylediklerinin yalan olduğu ortaya çıkmıştır. Konu Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimliğine ve İl Sağlık Müdürlüğümüze bildirilip, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

 

‘1 YIL DEĞİL 4 AY… DOKTORLUK YAPMADAN, SEYİRCİ OLARAK…’

 

Ayşem Ö., yanında kendisini kurumda çalışan hekim arkadaşımızla tanıştıran ve ilçede resmi görevi olan kişiyle birlikte, Çerkezköy Devlet Hastanesine Temmuz ayında gelmiştir. 17 Kasım’da yapılan suç duyurusu ve dün gerçekleşen tutuklama, olayda sürenin yayınlanan haberlerde yer aldığı gibi olmadığını göstermektedir. Bir yıl denen süre yaklaşık 4 aydır. Asıl yanlış bilgiyse bu kişinin doktorluk yaptığıdır. Zanlı, bu dört aylık süre içinde hiçbir surette hastanenin çalışanı olmamış, kendisine hekimlik süreçlerini hastane ortamında izleyebilme imkânı verilmiştir. Diğer pek çok mesleğin aksine, bir ‘sahte doktor’ vakasının daha fazla ilgi konusu olması; tıbbın uzun yıllar alan eğitimi ve mesleğin gerektirdiği büyük bilgidir. Olayı ilginç kılan bu tezattır. Çerkezköy Devlet Hastanesindeki olayda, hayali hekimlik olan şahıs doktor rolünü, doktorluk yapmadan, seyirci olarak oynamıştır” denildi.

 

 

Sahte doktor doğum gününde kendisine çiçek göndermiş: Çapa’nın gururu

 

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde ortaya çıkan sahte doktor Ayşe Özkiraz’ın çalıştığı hastanede kendini inandırıcı kılmak için farklı yollar denediği ortaya çıktı. Ayşe Özkiraz’ın 21. yaşını hastanenin poliklinik odasında bazı doktor ve hemşirelerle kutladığı da ortaya çıktı.

 

20 Ekim’deki doğum gününde dikkat çeken detay ise kendisini Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tanıtan sahte doktorun, bir internet sitesi üzerinden sipariş vererek Çerkezköy’deki bir çiçekçiden Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne gönderdiği, “Çapa’nın gururu, seni seviyoruz. İyi ki doğdun doktor” yazılı çelenk oldu.

 

Sahte doktorun kendine “Sağlık dolu yıllara canım dostumuz. Seni çok seviyoruz. Doğum günün kutlu olsun. Doktorlar tayps” notuyla gönderdiği çiçek için kredi kartından 350 TL ödeme yaptığı öğrenildi.

 

 

Sahte doktorun mesajları ortaya çıktı: ‘70’inci hastama bakıyorum, bayılacağım’

 

Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılınca tutuklanan Ayşe Özkiraz'ın , özel bir üniversitenin sağlık bölümünün Whatsapp grubunda girdiği ameliyatlar ile ilgili bilgi aktardığı ses kayıtları ortaya çıktı. 

Özkiraz yaklaşık 6 ay önce gönderdiği ses kaydı ve mesajlarda girdiğini öne sürdüğü ameliyatlar ile ilgili bilgi aktarıyor. Prof. Dr. Yeşim Erbil ise Özkiraz'ın anlattıklarını yorumladı.

"En uzun ameliyatım 7 saat sürüyor"

Özkiraz, sesli mesajında "En uzun ameliyatım 6 buçuk, 7 saat sürüyor. Mideyi tamamen kaburgadan açtığımızda 8 saate kadar uzayabiliyor. 8 saatlik ameliyatlar, vakalar çok nadir. Zaten ortopedi hocamız beyin cerrahisi ile girmiştir bu vakaya. O yüzden sürekli sürekli anlatır. Ben tıp fakültesindeyken 24 saatlik bir ameliyat bile vardı. Tabii bu giriyorsun saatlerce vakada olmuyorsun.  Belirli sürelerde ara veriyorsun, kahveni içiyorsun" ifadelerini kullanıyor,

"70. hastama bakıyorum"

Özkiraz aynı grupta 70. hastasına baktığını da belirterek, "Bu halde 70. hastama bakıyorum, bayılacağım. Poldeyim (Poliklinik)" ifadelerini kullanıyor.

 Özkiraz'ın annesinin kalp krizi geçirdiğini iddia ederek "Annem kalp krizi geçirdi. Koroner yoğun bakımda iki kez arest oldu. Bir hekim olarak uyanması için duaya sığınıyorum. Lütfen dualarınız annemle olsun" mesajını paylaşıyor.

Özkiraz'ın gruptakilerden başkası için fitre istediğini de belirterek, "Arkadaşlar merhaba, aranızda fitresini vermek isteyip birilerini bulamayan var ise bana ulaşabilir mi?" şeklindeki mesajı dikkat çekiyor.

"Terminolojiye hakim olmayınca anlaşılmayan ifadeler kullanmış"

Sahte doktorun öğrencilere verdiği bilgileri yorumlayan genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, "Çok açık bir ifade değil. Mesajın sonunda ortopedi ve beyin cerrahı dediğine göre karın içinden bir skolyoz ameliyatı olabilir. Bu kardeşimizin öğrenci yalanıyla hastane içerisinde dolandığı belli. Kliniklerin içerisinde de öğrenciler çok olur. Öğrenciler ameliyatı izlemeye de girerler. Anlattıklarından o şekilde dolandığı belli oluyor. Mide ameliyatı olsa ortopedi ve beyin cerrahı girmez. Ama 8-10 saat süren ameliyatlar da var. 

Ortopedi ve beyin cerrahı dediği için muhtemelen skolyoz ameliyatıdır. 'Kaburgadan ayırdık' dediği şey ile skolyoz ameliyatını kastediyor olabilir. Ama doktor gibi bir terminolojiye hakim olmayınca böyle kolay anlaşılmayan ifadeler kullanmış. 

Günümüzde ekstrem durumlar dışında 24 saat süren ameliyatlar çok yoktur. Bazen 2-3 ekibin birlikte yaptığı ameliyatlar vardır. Kahve içmekten bahsediyor, ekip değişikliği sırasında konsantrasyon için olabilir. Söyledikleri tutarlı değil çünkü bir öğrenci bile olsa o terminolojiye tamamen hakim olması mümkün değil. Biraz bir şeyler okumuş biliyor, o nedenle fark edilmemiştir. Normalde de bahsettiği ameliyatı izlemiştir" şeklinde konuştu.

"Umarım bir an önce tedavi olur"

Erbil, "Çok üzüldüm. 20 yaşında gencecik bir kız ve buna inanıyor. Bir hayal dünyası kurmuş kendisine çiçekler gönderiyor, normal bir ruh hali değil. Umarım bir an önce tedavi olur belki sonra tıp fakültesini kazanıp gerçek doktor olur" dedi.