Tarih: 13.08.2020 18:34

Bilinmezliklerle Pandemi Sürecini Yönetemeyiz!

Facebook Twitter Linked-in

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, Pandemi süreciyle ilgili konuştu. Başkan Tarla, salgın dışında kronik hastalarda gözetilerek bir sahra hastanesi kurulması gerektiğini belirtirken, sağlık çalışanlarında yorgunluk ve ciddi tükenmişlik haline de dikkat çekti. Tarla, ”Bu aralar kamuda sağlık çalışanlarının istifaları gündemde. Şehir dışına tayin isteme, emekliliğe ayrılma, başka bir hastaneye, özele geçme gibi talepler arttı. Gaziantep’te bu süreç, şeffaf ve bilimsel verilerin ışığında yönetilmeli. Bilinmezliklerle pandemiyi yönetemeyiz ve salgını da kontrol edemeyiz” dedi.

 

KRONİK HASTALAR GÖZETİLEREK YATAK KAPASİTELERİ ARTIRILMALI

Mayıs ayının sonundan itibaren Gaziantep’te bir vaka artışı tahmin ettiklerini ve bunu da kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Ayşegül Ateş Tarla, Temmuz ayında bu artışın zirve yaptığını belirtti. Hastanelerin Covid için ayrılmış olan servisleri ve yoğun bakımlarının dolduğunu söyleyen Tarla, “Verileri sahadan alıyoruz. Yatak kapasitemiz yetmiyorsa ve sorun yaşıyorsak bununla ilgili çözüm bulmamız gerekiyor. Eylül, Ekim, Kasım ayı içinde pik bekliyorsak, mevcut yatak kapasitemizin hepsini Covide ayıramayacağımıza göre başka bir çözüm bulmamız gerekiyor. Bu da bir hastane oluyor. Bir sahra hastanesi olması gerekiyor. Ancak biz şöyle düşünüyoruz. Şu anda pandemiden kaynaklı olarak hastaneye başvuramayan, gidemeyen özellikle kronik hastalar var. Yatak kapasitelerini artırırken bu vatandaşları da  gözetmek gerekiyor” diye konuştu.

 

TEMEL GÖREV KAMUYA DÜŞÜYOR

Gaziantep’te şu anda vaka artışının yüksek olduğunu, ancak bu artışı sadece halkın üzerinden yorumlamanın biraz eksik kalacağını belirten Tarla, ”Maske, mesafe, hijyen kurallarına uymamanın Gaziantep’te yüksek olduğu söyleniyor, doğrudur, ancak bunu tek başına vatandaşa yüklemek haksızlık olur. Çünkü bu kamusal bir halk sağlığı sorunudur. Buradaki temel görev kamuya düşüyor. Yani biz bir yandan normalleşme diye bir kavram kullanıyoruz, insanlara biz normalleşiyoruz diyoruz, bir yandan da salgın var, uymuyoruz ve vaka artışı var diyoruz, bu ikisi birbiriyle örtüşmüyor. Aslında normalleşme, ‘biz salgını kontrol altına aldık ve bu noktada ilerleyebiliriz’. demektir.” dedi.

 

BİLİNMEZLİKLERLE PANDEMİYİ YÖNETEMEYİZ

Normalleşme denilen kavramın tekrar değerlendirilmesi, bunun da bilimsel ve şeffaf olarak yapılması gerektiğini dile getiren Tarla şunları söyledi: “Bir salgın var, pandemi dediğimiz, bir durum var zaten, 100 yılda bir gördüğümüz bir mevzu şu anda pik değil hala yüksek vakalarda seyrediyoruz. Bu noktada normalleşme dediğimiz kavramı tekrar değerlendirmemiz gerekecek. Bunlar bilimsel, şeffaf bilgiyle değerlendirilebilir. Fakat şeffaf bilgi akışı kamuoyuyla yok. Olsa vatandaşın kurallara uyma oranı da artacak. Çünkü gerçek bilgiyi bilince ona göre hareket edecek. Onun için şeffaf ve bilimsel verilerin ışığında bir pandemi yönetiminin olmasını istiyoruz. Bilinmezliklerle pandemi sürecini yönetemeyiz ve salgını da kontrol edemeyiz, bu noktadayız aslında.”

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YER DEĞİŞTİRME TALEPLERİ VAR

Tarla, İlimizde sağlık çalışanlarında da enfekte olma oranının arttığını belirtirken şu değerlendirmelerde bulundu:”Yoğun bakım ve hastane kapasiteleri doluluk oranlarına geldiği zaman Temmuz ayıyla birlikte sağlık çalışanlarında da enfekte olma (Covide yakalanma) oranı arttı. Mart’tan şu anada kadar 5 aylık dönemde 760 civarında sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda. Eğer sağlık çalışanlarında enfekte oranları artarsa çalıştıracak hekim, yardımcı sağlık personeli bulamayacağız. Sağlık çalışanları zaten yoğun çalışıyor ve bu yorgunluk içerisinde hem psikososyal destekleri yok, hem ek ödemeleri şu anda alınamıyor ve vakalar yüksek seyrediyor. Biz Eylül Ekim’de hazırlık yapacağız ama bu durumda yorgun, tükenmiş olan sağlık çalışanlarıyla karşılaşacağız. Oda bizim salgınla mücadelemizde ciddi sorunlarımızın yaşanmasına yol açacak. Bugünlerde kamuda istifalar da gündemde. Sağlık çalışanlarında yorgunluk ve ciddi bir tükenmişlik hali mevcut. Yer değiştirme talepleri var. 5 ay sonra cidden yoruldular. Şehir dışına tayin isteme, emekliliğe ayrılma, başka bir hastaneye, özele geçme gibi. Böyle talepler arttı.(gaziantep27)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —