Türkiye'de Bilimsel Dişhekimliği'nin 116. Yılını kutluyoruz
Dişhekimliği Fakültelerinin temelini oluşturan Dişçi Mektebi'nin kuruluşu olan 22 Kasım 1908'de kurulmuştur. Bilimsel Dişhekimliğinin kuruluşunu temsil eden 22 Kasım, 1996 yılından itibaren "Dişhekimliği Günü", 22 Kasımı içine alan haftayı da "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlamaktayız.
Ayrıca 22 Kasımlar, toplumdaki ağız diş sağlığı bilincini artırmak üzere yapılan etkinliklerin yanı sıra, dişhekimliği mesleği ve dişhekimlerinin sorunlarının masaya yatırıldığı, Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları'nın ağız diş sağlığı politikalarım, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve karar vericilerle paylaştığı farkındalık günleridir.
Tüm Türkiye'de toplum ağız ve diş sağlığı hizmet sunumunda görev yapmakta olan 49.300 hekiminin yaklaşık % 40'ı kamuda % 60'ı da özelde sektörde çalışmaktadır.
Mesleğimizin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike, hesapsız bir şekilde artan fakülte ve kontenjanlardır
Halkın ağız ve diş sağlığını korumak ve düzeltmek, hiç şüphesiz donanımlı bir Dişhekimi kadrosu ile en iyi şekilde sağlanır. Donanımlı bir Dişhekimi yetiştirebilmek için de Dişhekimliği fakültelerinin fiziki ve akademik altyapılarının güçlü olması gerekir. Ne yazık ki Türkiyede ki dişhekimliği fakülte sayısı öyle hızlı artmakta ki binası, dersliği hatta öğretim üyesi olmadan fakülteler açılıp öğrenci kabul ediliyor. 2002 yılında 19 Dişhekimliği fakültesi varken günümüzde bu sayı 105 olmuştur.
Dişhekimliği lisans eğitiminde tıp fakültesinden alınan ondan fazla ders bulunurken, 3 Fakültemizin olduğu şehirde, 11 Fakültemizin de bulunduğu Üniversitede bu derslerin eğitimini verecek Tıp Fakülteleri bulunmuyor. Fakültelerimizin birçoğunda da akademik personeli olmayan bölümler var.
Rusya dahil 33 avrupa ülkesinde 353 Dişhekimliği Fakültesi varken bizde 105, tüm avrupa ülkelerinde Toplam öğrenci kontenjanı 14.619 iken bizde bu sayı yabancı öğrenciler dahil 12 binin üzerindedir. Nüfüsa oranla Dişhekimi kontenjanı sayımız avrupa ortalamasından 7 kat daha fazladır.
Mesleğini icra eden 49.300 dişhekimi var iken Dişhekimliği fakültelerinde okuyan 52.000 dişhekimliği öğrencisinin de mezun olması ile birlikte Dişhekimi sayımız 100.000' i aşacaktır.
Tahmini olarak 2030 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 1500 kişiye bir hekim düşerken. Türkiyede 640 kişiye bir dişhekimi düşecek. Sağlık bakanlığı verilerine göre, Avrupa ülkelerinde dişhekimine gitme sayısı Türkiye'den yaklaşık 12 kat daha fazla olduğunu düşünürsek tablonun vahameti gözler önüne serilmektedir.
Topluma daha sağlıklı ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için,
Yeni Dişhekimliği fakültesi açılmamalı.
Öğrenci almayan ve fiziki altyapısı yetersiz olan fakülteleri kapatmalı,
Mevcut fakültelerin kapasitelerinin çok üzerinde olan kontenjanları azaltılmalı,
Dişhekimliği fakültelerine giren öğrencilerin ÖSYM'de ilk 80.000 değilde 50.000 e girenler ile sınırlandırılmalıdır.
1 mart 2024 de kabul edilen torba yasayla Türk Dişhekimleri Birliği tarafından talep ettiğimiz "muayenehanelerde Hekim yanında Hekim çalıştırma kabul edilirken, bunun yanında "Dişhekimlerine yasayla şiddet uygulama da" dediğimiz Ölçüsüz Para Cezası Uygulaması da Birliğimizin Tüm uyarı ve engelleme çabalarına rağmen kabul edildi.
Buna göre denetimlerde tespit edilen usulsüzlüklerde uyarı verilmeksizin verilen cezaların alt limitlerinin 50.000 tl olması kabul edildi. Hastaneler için bile ağır olan bu rakamın muayenehanesinde mesleğini icra eden Dişhekimlerine uygulanması onları çok zor duruma düşürüyor. Gaziantep'te 20 nin üzerindeki meslektaşımız şimdiden bu cezalarla karşılaştı Birçoğu kredi çekerek çezayı ödediler
Ceza alan hekimlerimizin belini büken Bu kanun maddesi derhal iptal edilmeli veya öncesinde uyarı verilmeli ve 30 gün süre tanınmalıdır
Bunun dışında
BAĞKUR ve SGK'dan emekli olan meslektaşlarımızın emekli aylıklarının düşüklüğü,
Meslek dışı sermaye sahiplerinin Ağız ve Diş Sağlığı birimlerine ortak veya sahip olması,
Sağlıkta şiddet vakalarına karşı, yasal önlemlerin alınması,
Sağlıkta hizmet sunumunda kdv'nin %1'e indirilmesi,
Dişhekimlerinin daha fazla sayıda ve daha yaygın şekilde kamuda istihdam edilmesi,
Muayenehane açılışında, hizmetin nitelikli sunumu ile ilgisi olmayan şartların istenmesi,
Dişhekimliğinde mezuniyet sonrası sürekli eğitim zorunlu olması da çözülmesini beklediğimiz sorunların arasında yer almaktadır
Türk dişhekimleri birliği ve Gaziantep Dişhekimleri odası olarak Topluma daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek, Mesleğimiz ve Meslektaşlarımızın bu sıkıntılarının düzeltilmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.
Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle meslektaşlarımızın 22 Kasım Diş Hekimliği Günü'nü ve halkımızın Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasını kutlarız.
Gaziantep Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu