Tarih: 22.09.2021 11:34

Bilgi kirliliği olduğu müddetçe salgınla sağlıklı bir mücadele olmayacak

Facebook Twitter Linked-in

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, sağlıklı veri akışı olmamasını eleştirdi. Salgına karşı tek koruyucu yöntemin aşı olduğuna dikkat çeken Tarla, aşılama oranının düşük olduğunu belirtti. “Bilgi kirliliği olduğu müddetçe salgınla sağlıklı bir şekilde mücadele edemeyiz” dedi.

 

Vaka sayısı açıklanan rakamdan daha fazla

 

Türkiye geneli vaka sayısının açıklanan rakamdan daha fazla olduğunu söyleyen Tarla, “Sağlık Bakanlığı, vaka sayılarında net bilgiler açıklamalı, ancak bu bilgi açıklanmadıkça her zaman ‘Şüpheler, amalar, keşkeler, öyle mi’ gibi söylemler her zaman olacak. Çünkü doğru bir bilgi akışı yok. Salgın başlayalı 2 yıl olmasına rağmen halen vaka sayıları doğru mu yoksa yanlış mı, bunu tartışıyoruz. Böyle olunca salgın ile mücadele de yapılan yanlışları, hataları ve doğruları tartışamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kentimizde ikinci doz aşılama oranı yüzde 40 civarında

 

Başkan Tarla, vakaların artmasının sürpriz olmadığına dikkat çekti. “1 Temmuz tarihi itibariyle vaka sayılarının artmasını bekliyorduk. Çünkü varyant virüsün bulaştırıcılığı yüksekti ve aşılama oranımız istenilen düzeyde değildi. Böyle olunca vakalar arttı. Aşılama oranına bakıldığında Gaziantep, ‘Mavi’ algısı var, her yer mavi değil, sadece birinci doz aşılama oranında maviyiz, hedef nüfusunun neye göre hesaplandığı açıklanmalı. Çünkü önemli olan ikinci doz aşılama ve kentimizde ikinci doz aşılama oranı yüzde 40 civarındadır. Aşılama uzun vadede yapılırsa aşı olanların bağışıklığa düşebilir, yeni bir aşı olunabilir” şeklinde konuştu.

 

İnsanlara, bulaş zincirini kırmamış iken bulaş zincirini kırmış algısı verdik

 

“İnsanlara, bulaş zincirini kırmamış iken bulaş zincirini kırmış algısı verdik” diyen Tarla, “Zaten insanlarda bir bıkkınlık ve mutsuzluk vardı, böyle bir algı oluşturulunca herkes maskesini çıkardı, rehavete kapıldı. Daha önce ki vaka sayıları doğru olmadığından şu anki sayıların da ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz. Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın veri uygulaması Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarında değildi. Yasaklar daha çok dar gelirli ve sosyo ekonomisi düşük kesimleri olumsuz etkiliyor. Denetim gerekiyor, fakat yasakların sosyal devlet anlayışı içerisinde olması lazım” değerlendirmesini yaptı.

 

İnsanlar test yaptırmıyor, test merkezleri eskisi kadar fazla değil

 

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Tarla, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizdeki hastaneler doluluk oranına yaklaştı, ama insanlar test yaptırmıyor, test merkezleri eskisi kadar fazla değil. O zaman semptomlu-pozitif, semptomsuz-pozitif vakaları gözden kaçırıyoruz. Test merkezleri ve test olanları sayısı azalınca tespit edilen vaka sayıları azalıyor. Bu dönemde böyle bir sıkıntı var. Aşı yaptırmak toplumsal, aşının yaptırılması kamusal, yani devletin sorumluluğudur. Bunun için her türlü materyalden bilgi akışını sağlamak lazım.” (Hüseyin Karataş/gaziantepsabah.com)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —