Kandilli Rasathanesi’nin açıklamasına göre saat 20.04’te Hatay, Samandağ merkezli 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Çevre illerde de hissedilen 6,4 büyüklüğündeki deprem, 16,7 kilometre derinlikte oldu. Bölgede artçı depremler sürüyor. 20.14 sularında 4.5 büyüklüğünde Samandağ’da bir sarsıntı daha gerçekleşti.
Saat 20.19 ve 20.24’te 5.2 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi.
Hatay Valisi Lütfü Savaş bağlandığı televizyon kanalına “Yıkılan binalarımız var samandağ, Antakya, Defne de… Maalesef bina altında kalan insanlar olduğuna dair mesajlar geliyor. Bir kısmı ev sağlam diye girmiş bir kısmı eşya taşımak için.Enkaz altında kalanlar olduğuna dair ihbarlar geliyor. Sahada arkadaşlarımız çalışıyor. İnşallan en zaiyatla atlatırız” ifadelerini kullandı.
AFAD’DAN AÇIKLAMA
AFAD sosyal medya hesabı üzerinden yapılan duyuruda şu ifadelere yer verdi:
Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki #depremler sonrasında, ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
AFAD: SAHİL ŞERİDİNDEN UZAK DURUN
AFAD’dan yapılan açıklamada sahil şeridinde suyun yükselebileceğine dair bir uyarı yapıldı. Açıklamada şöyle dendi: Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir.
32 ARTÇI MEYDANA GELDİ
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5,8 olan 32 artçı sarsıntı yaşandığını bildirdi.
AFAD’dan yapılan açıklamada, “Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır.” denildi.
Bölgede, Hatay, Afyonkarahisar, İzmir, İstanbul, Sakarya, Erzurum, Samsun, Diyarbakır, Adana, Van, Kayseri, Denizli, Balıkesir, Artvin, Bartın, Uşak İl AFAD ekipleri, 112 Acil, itfaiye, JAK, PAK, CEKUT ve STK ekiplerince enkaz altında kalanlara yönelik çalışma yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, “112 Acil’e 42 ihbar geldiği bilgisi alınmıştır. İhbarlar neticesinde 213 vatandaşımız çevredeki çeşitli hastanelere nakledilmiştir. Bölgede arama tarama çalışmaları devam ediyor. Gelişmeleri takip ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
AĞIR HASARLI BİNALAR YIKILDI
Depremde hasarlı binaların yıkıldığı belirtildi. Depremin etkisiyle Hatay’da enkaz bölgesinde toz bulutu oluştu ve ambulans sesleri duyuldu. Aktarılanlara göre bazı binalar yıkıldı.
Bakan Koca Hatay’daki son durumu açıkladı: 18’i ağır 294 kişi yaralandı
Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı. Tüm ilçelerimizdeki sahra hastaneleri hastalarımız için gerekli hizmeti vermeye aynen devam ediyor.” bilgisini paylaştı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra hizmetlerini sürdüren sağlık kurumlarından bazılarında Hatay merkezli deprem sonrası şu anda detaylı incelemesi mümkün olmayan bazı çatlakların oluştuğunu belirten Koca, hastaların tedbir gereği sevk edildiğini kaydetti.
Bakan Koca, “Yaralılarımıza, hastalarımıza, bölge halkına ve ülkemizin bütün insanlarına tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah, sağlık ve iyilikle acılarımızı hafifletsin, yeni acılar ve endişelerden korusun.” ifadesini kullandı.
Sağlık Bakanı Koca Hatay merkezli depremden etkilenenleri sahra hastanesinde ziyaret etti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay merkezli depremden etkilenenleri sahra hastanesinde ziyaret etti.
Bakan Koca, Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulu sahra hastanesine gitti.
İlgililerden bilgi alan Koca, yaralıları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Sağlık Bakanı Koca, Hatay’da tedavi gören 95 kişinin Adana ve Dörtyol’a sevk edildiğini bildirdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerin ardından bölgedeki üç hastanede tedavi gören 95 kişinin Adana ve Dörtyol’a sevk edildiğini duyurdu.
Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hatay Tıp Fakültesi ile İskenderun ve Reyhanlı Devlet Hastanelerinde yatan toplam 95 hastamız yeni iki depremden sonra tedbiren Adana ve Dörtyol hastanelerine sevk edilmiştir.” ifadesini kullandı.
Hatay’daki sahra hastanelerinin görevlerine devam ettiğini belirten Koca, Adana ve Dörtyol’da doluluk oranlarının düşük olduğu bilgisini verdi.
Sağlık Bakanı Koca, depremde vaka ihbarlarının “ALO 112” hattına yapılması çağrısında bulundu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde vaka ihbarlarının “ALO 112” hattına yapılmasını istedi.
Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sosyal medyada verilen vaka ihbar mesajı kim görürse ona ulaşır. ALO 112 Çağrı Merkezi’ne yapılan bildirimse tam olarak aradığınız adrese, anında ulaşır. Sizin istediğiniz de bu değil mi?” ifadesini kullandı.
“Vaka ihbar noktası Twitter veya Instagram değil”
Bakan Koca, paylaşımında deprem bölgesinde görev yapan bir sağlık çalışanının sahte ihbarlara ilişkin yaptığı uyarıya ilişkin video mesajına da yer verdi.
Görüntüde yer alan 112 Acil Sağlık ekibindeki bir kadın görevli, sosyal medyada depreme ilişkin çok sayıda sahte ihbarın yer aldığına işaret etti.
Deprem sonrası bölgede çöken binaların boş olduğunu belirterek, bunlara ilişkin panik halinde yapılan ihbarların müdahalelere etkisine dikkati çeken görevli, “Sizden ricamız teyit almadığınız hiçbir ihbarı hiçbir yerde paylaşmayın. Arkadaşlar vaka ihbar noktası Twitter veya Instagram değil. Teyit aldığınızda 112 aranacak, 112 ekipleri koordineli bir şekilde bizi gönderecekler.” görüşünü paylaştı.
Türkiye’de deprem riski: MTA diri fay hattı haritasını açıkladı
Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü, 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek diri fay hattı haritasını açıkladı. Buna göre 45 ilin riskli durumda olduğunu belirlendi.
Türkiye, 7.7 ve 7.6’lık iki büyük depremde 41 bini aşkın kayıp verdi.
6 Şubat günü yaşanan büyük felaket, depremden etkilenen 11 ilde yaşamlarını idame ettiren vatandaşları evsiz bıraktı.
Tarihin en büyük felaketine yol açan depremin yaraları, 15’inci günde sarılmaya çalışılıyor.
Yaşanan korkunç deprem sonrasında, Türkiye de endişe baş gösterdi.
Uyarılarla beklenen Marmara depremi, vatandaşlarda korkuya neden oldu.
Türkiye genelinde bina sağlamlık testi yapılmaya başlanırken, vatandaşlar yaşadıkları il ve ilçenin zeminine dair bilgi sahibi olmak istiyor.
Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü MTA, diri fat haritası üzerinde bölgeleri kontrol ediyor.
Buna göre, 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek olan 45 ilde 110 ilçeyi kapsayan 485 fayın riskli durumda olduğu belirlendi.
İşte diri fay hattı üzerinde yer alan iller;
-Aksaray
-Aydın
-Balıkesir
-Bolu
-Burdur
-Bursa
-Bingöl
-Denizli
-Eskişehir
-Erzincan
-Erzurum
-Hakkari
-Hatay
-İzmir
- Kahramanmaraş
-Manisa
-Muğla
-Kocaeli
-Konya
-Osmaniye
- Sakarya
-Tokat
Tüm bunların yanı sıra, 110 ilçe de fay hattı üzerinde.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.