Bel Fıtığı ve tedavisi

Bel Fıtığı ve tedavisi

Defa Life Hastanesi Beyin-Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. İlhan Büyükbeşe, Bel Fıtığı ve tedavisi  ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Dr. Büyükbeşe; ''Tedavinin seçiminde hastalığın derecesi, fıtığın yerleşim yeri, büyüklüğü, nasıl bir nörolojik hasar yaptığı ve hastanın günlük yaşantısını nasıl etkilediği ve ihtiyaçları, hekimin yaklaşımı ve tecrübesi önemlidir'' dedi.

Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi)
Bel fıtığı, omurga kemikleri arasında yer alan disk materyalinin bozulması yırtılması, parçalanması ve kanal içine doğru yer değiştirmesi neticesinde omurilik ve sinir köklerine bası yapması durumudur. Bu basının neticesinde ağrı, hissizlik ya da kuvvetsizlik ile karşılaşılabilir. Bulgular bel veya bacakta, sağda yada solda yada her iki tarafta görülebilir.
Hastalık genellikle bel ağrısı ile başlayabileceği gibi, hiç bel ağrısı olmadan bacak-ayak ağrısı ile başlayabilir. Bacak ağrısı genellikle doktora getiren bulgudur ve buna bacakta uyuşma ve kuvvetsizlik (felç) eklenebilir. Bazen ilerlemiş bel fıtıklarında idrar kaçırma ya da dışkılama kontrolünün bozulması görülebilir. Bel bacak ağrısı genellikle aktivite ya da uzun süre oturuş ve ayakta durma sonrasında ve öksürmekle artar.

Bel Fıtığı  Tanısı
1.    Hastanın şikayeti, hastalığın hikayesi ve muayene tanı açısından çok önemlidir.
2.    Röntgen filmlerinde daralmış olan disk aralıkları görülebilir.
3.    Bilgisayarlı tomografi (BT) bel fıtığınn derecesinin tespiti ve omurga kemiklerinizin görüntülenmesi açısından önemlidir. Ayrıca tomografide fıtığın kireçlenme oranı da görüntülenebilir.
4.    Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkiki disk, faset ve sinir yapıları gibi omurgadaki yumuşak dokular hakkında çok detaylı bilgi verecektir.
5.    Bazen elektromyografi (EMG: kaslara gelen sinir uyarılarını ölçen test) yapılması gerekebilir.

Bel Fıtığı  Tedavi Seçenekleri
Tedavinin seçiminde hastalığın derecesi, fıtığın yerleşim yeri, büyüklüğü, nasıl bir nörolojik hasar yaptığı ve hastanın günlük yaşantısını nasıl etkilediği ve ihtiyaçları, hekimin yaklaşımı ve tecrübesi önemlidir.

Cerrahi Dışı Tedaviler
Tıbbi tedavi olarak kısa dönem yatak istirahati, fıtık bölgesindeki ödemi ve şişliği azaltmak için anti-enflamatuar ilaçlar, ağrının rahatlaması için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler denenebilir. Bel fıtığı bulguları olan hastaların büyük bir oranı tıbbi tedaviden yarar görmektedir. Ancak tedavinin tamamlanmasına karşın ağrı günlük aktiviteleri engelliyorsa ya da güç kaybı varsa cerrahi tedavi düşünülmelidir.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri
Cerrahi tedavinin amacı sinir üzerindeki mekanik basıyı kaldırmaktır. Bunun neticesinde sinirin rahatlaması, vücudun siniri iyileştirerek ağrı, uyuşukluk ve kuvvetsizliğin düzelmesi ve iyileşme beklenir. Bel fıtığı ameliyatlarında iyileşme, siniri ezen kıkırdak ve diğer dokuların sinirde yaptığı hasar miktarı ve bu dokuların temizlenmesinden sonra vücudun ezilme sonrası yaralanmış siniri iyileştirme çabasındaki başarısıdır. Bu nedenle ameliyat kararı alırken sinir ciddi bası altındaysa, çok uzun süre bası altında kalıp çok hasar görmesini engellemek için acele etmek gerekebilir.
Cerrahi teknikler içinde en yaygın uygulama “diskektomi” yöntemidir. Burada fıtıklaşmış kıkırdak kısmının çıkarılması amaçtır. Cerrahi seçenekler arasında fıtığın boyutlarına ve yerine bağlı olarak mikrodiskektomi, endoskopik diskektomi, laminektomi ve açık klasik cerrahi yöntemler bulunmaktadır. Tedavinin seçiminde hastalığın derecesi, hastanın günlük yaşantısını nasıl etkilediği ve ihtiyaçları, hekimin yaklaşımı ve tecrübesi önemlidir.

 

 



Anahtar Kelimeler: Fıtığı tedavisi