Defa Life Hastanesi Beyin Omurilik Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.İlhan BÜYÜKBEŞE, Halk arasında Bel Kayması Olarak Bilinen Spondilolistezis Ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgi verdi.
Defa Life Hastanesi Beyin Omurilik Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.İlhan BÜYÜKBEŞE, Halk arasında Bel Kayması Olarak Bilinen Spondilolistezis Ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgi verdi.
Vücudun dik formunun oluşmasını sağlayan omurga yapısı, bir çizgi üstünde birbirinin ardı sıra gelen kemiklerden oluşur. Omurga üstünde meydana gelebilecek en küçük bir yanlış hareket bile bu benzersiz yapının bozulması ile sonuçlanabilmektedir. Bu yapının üst bölümünde yer alan omurga kemikleri, belirli sebepler dolayısıyla alttaki omurga kemiklerine göre kayma yaşamaya başlar. Bel kayması genellikle L4 omurun L5 üzerinde öne doğru kaymasıdır. Öne veya arkaya doğru gerçekleşen bu kayma durumu, tıp dilinde spondilolistezis, halk dilinde ise bel kayması olarak bilinmektedir.
Bel kayması olan hastaların genel şikayetleri arasında belde ve kalçada oluşan ağrılar söz konusudur. Bu ağrıların şiddeti öne doğru eğilirken artış göstermekte; arkaya doğru eğilirken ise azalmaktadır. Yine bu hastalarda yürürken sık sık bel ağrısı görülebilir ve durmak zorunda kalabilirler. Çok uzun süre ayakta durmak ya da akşamları bacaklarda oluşan kramplar da bel kayması belirtileri arasına girebilir
Eklemlerde meydana gelen iltihap, kireçlenme ya da sıvı oluşumu gibi sebepler kemik rahatsızlıklarından kaynaklanan bel kayması sebepleri arasında yer alır. Ayrıca doğum aşaması esnasında oluşan komplikasyonlar ve vücudun yapısından kaynaklanan kalıtsal problemler, doğuştan kaynaklanan bel kaymasına sebep olabilir.
Belde disk kayması olarak da bilinen bu durumun sonradan gelişmesine en önemli neden olarak yaşanan sakatlıklar gösterilmektedir. Spor ya da egzersiz sırasında yapılan ani hareketler, vücudun kaldırabileceği miktardan daha fazla ağırlık kaldırmak ve futbol gibi fiziksel rekabeti gerektiren sporlarda yaşanan kontrolsüz hareketler ya da çarpışmalar bel kaymasını tetikleyen dış sebepler arasında yer almaktadır.
Bel kayması teşhisi konulan hastalara ameliyat tedavisinden önce medikal tedavi uygulanmaktadır. Burada ağrının şiddeti ve oluşan omurga kayması önem arz etmektedir. Doktor hastanın günlük aktivitelerini azaltmasını isteyebilir. Gerektiği takdirde doktorunuz bel korsesi de önerebilir. Bel korsesi ağrının azalmasına, oluşan spazmın giderilmesine yardımcı olabilir. Bir de bele yapılan iğneler vardır, bunlara steroid enjeksiyon da denilmektedir; ancak iğneler kesin bir çözüm değildir.
Fizik Tedavi Yöntemleri sayesinde kalça çevrenizdeki kısa kaslar ve gergin kasların uzaması sağlanarak kayan omurunuzun daha dayanıklı, oturmuş hale gelmesi amaçlanmaktadır. Bu dönemde düzenli olarak doktor gözetiminde olmanız gerekecektir.
Omurga üzerindeki kaymanın şiddeti ve hastanın şikayetleri doğrultusunda doktorunuz cerrahi müdahaleyi uygun görebilmektedir. Ancak hatırlatmak gerekir ki oluşan ağrı ve şikayetler medikal tedavi olanakları dışında ise ameliyat önerilmektedir. Yürümede oluşan zorluklar, bağırsak ve mesanede oluşan işlevsel bozukluklar ve sinir sistemindeki olumsuz koşullar da ameliyat gerektirebilmektedir.