Başkent Üniversitesi İyi Klinik Uygulamalar Mükemmeliyet Merkezi kuruldu

Başkent Üniversitesi İyi Klinik Uygulamalar Mükemmeliyet Merkezi kuruldu

Başkent Üniversitesi İyi Klinik Uygulamalar Mükemmeliyet Merkezi (BİKUMM)7 Şubat 2025 tarihinde Sağlık Bakanlığımız üst yetkilileri ve sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi ile açıldı.

 

Merkezin açılışı sebebiyle düzenlenen ilk toplantıya Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, TİTCK  Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, TÜSEB Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Burak Civelek, TÜSEB Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Özkardeş, Başkent Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal, Merkez Müdürü Prof Dr Adnan Torgay, Proje Direktörü Prof Dr Simten Malhan, Müdür Yardımcıları  Ecz Münire Turan ve Dr Hilal İlbars, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. 

Açılış BİKUMM proje direktörü Prof. Dr. Simten Malhan’nın merkezin kurulma amacı, faaliyetleri, iş plan ve projelerini paylaşımları ile başladı. Daha sonra TÜSEB Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Burak Civelek, toplantının konusu olan onkolojide klinik araştırmaların öneminden, özellikle ülkemizde bu alanda yetişmiş bilim insanlarının varlığından, hasta potansiyelinin mevcudiyetinden ve çalışmaların artırılması gerekliliğinden bahsetti. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar klinik araştırmalar stratejik yol haritasından bahsederek, TİTCK’nın klinik araştırmalara bakış açısını paylaştı. Prof. Dr. Ayar, yenilikçi ilaçların ruhsatlandırma, fiyatlandırma süreçlerinden ve yeni olası politikalardan söz etti. 

Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, 1993 yılında kurulan Başkent Üniversitesi’nin kurulduğu günden beri sağlıkta insanı odağa alarak, hasta güvenliğini öncelikleyerek, toplum sağlığını iyileştiren klinik uygulamalara verdikleri öneme değindi. İyi klinik uygulamalarda Mükemmeliyet Merkezinin mükemmeliyet kültürünü yaygınlaştıran bir referans noktası oluşturmak üzere  çalışmalara hızla devam edileceğinin altını çizdi. 

Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci ise Başkent Üniversitesi İyi Klinik Uygulamalar Mükemmeliyet merkezinin kurulmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başladı. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de klinik çalışmaların artması için her türlü desteği vereceklerini, mükemmeliyet merkez sayılarının artırılması gerektiğini, ülke olarak daha fazla klinik çalışma yapacak potansiyele sahip olunduğundan bahsetti. Yapay zeka, giyilebilir teknolojiler, nesnelerin interneti gibi dijital teknolojik gelişmelerin, klinik araştırmaların ilerlemesinde önemli etkiler bırakacağının altını çizdi. Ayrıca ilaçların hastaların erken erişiminde rol alacak TÜSEB üzerinden başlatılan yeni gelişmeleri anlattı. Klinik çalışmaların Ar-Ge ekonomik büyüme, inovasyonu geliştirme, sağlık sisteminin direncini artırma ve küresel rekabet gücünü iyileştirme açısından kritik öneme sahip olduğunu ve bu konunun devletimizin ana strateji belgelerinde de ele alındığını hatırlattı. 

Açılış konuşmalarından sonra ilk oturumda “Onkolojide Klinik Araştırmalarda Etik Kurullara Başvuru ve Değerlendirme Süreci”, ikinci oturumda “Onkolojide Klinik Araştırmalarda Araştırmacı Olmak” ve son panelde “Sponsor Bakış Açıcı ile Onkolojide Klinik Araştırmalar”  konuları tartışıldı.