GİMDER Başkanı Ökkeş Sabah ve GİMDER yönetici ve üyesi gazetecilerin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı Binası önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında Sabah, İnternet medyasına verilecek olan ilanların Basın İlan Kurumu üzerinden yapılacak olmasının basına dolaylı bir sansür niteliği taşıdığına dikkat çekerken Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e zor sorular yöneltti. Gazetecilerin gerçekleştirdiği basın açıklamasına İYİ Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Başaran da katıldı. Başaran da yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararın vicdani olmadığına dikkat çekerken konunu takipçisi olacaklarını vurguladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde basın kuruluşlarına mail yoluyla bir bilgilendirme gönderdi ve bundan sonra internet medya kuruluşlarına verilecek ilanların Basın İlan Kurumu üzerinden verileceğini ve Basın İlan Kurumu’nun internet medyasına dayattığı kuralları yerine getirmeyen hiçbir basın kuruluşuna ilan verilmeyeceğini açıkladı. Gazeteciler ise ilanların ücretlendirilmesinde Basın İlan Kurumu’nun yüzde 25’lik kesinti yaparak basın kuruluşlarına eksik ödeme yaptığına vurgu yaparak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bu kararın doğru olmadığını dile getiren bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Gaziantep İnternet Medya Derneği (GİMDER) Başkanı Ökkeş Sabah, GİMDER Yöneticileri ve birçok gazeteci Gaziantep büyükşehir Belediye Binası önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile alınan bu karardan dönülmesi gerektiğini söylediler.
“GAZETECİNİN TOKATLANMASINA DA SESSİZ KALMIŞTI”
GİMDER Başkanı Ökkeş Sabah, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Basın İlan Kurumu aracılığı ile gazetecilere sansür uyguladığını belirtirken, “Hepinizin bildiği ve takip ettiği üzere İnternet Gazeteciliğine ilişkin yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Bu konuda Basın İlan Kurumu da yetkili kılındı. Ancak, öneriler ve şartlar o kadar ağır ki, internet haber sitelerinin kısa sürede bu sürece dahil olması neredeyse imkansız. GİMDER olarak bu süreçte neler yapabiliriz diye düşündük ve sitelerin mevcut yasaya uygun hale gelebilmesi için bir dizi çalışma ve görüşmeler yapmaya başladık. İşte tamda bu noktada, çalışmalarımıza destek vermesini beklediğimiz Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentteki internet gazetecilerinin görüşünü almaya dahi tenezzül etmeden, yasayı gerekçe göstererek sektöre 25-30 yıl emek vermiş basın mensuplarına ‘artık sizi tanımıyoruz’ mesajı vermiştir. Yani sorunlarımıza seyirci kalmıştır. Aynen yanı başında gazetecinin tokatlanmasına seyirci kaldığı gibi…” açıklamalarına yer verdi.
BU AŞAĞILAYICI TAVIR, KENT BASININDA KARA BİR LEKE OLARAK ANILACAKTIR
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e seslenen GİMDER Başkanı Ökkeş Sabah, “Sayın Fatma Şahin sizi milletvekilliği, bakanlık ve başkanlık döneminde sırtında taşıyan, ‘’ailemiz’’ dediğiniz, kentin kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynamış, 15 Temmuz darbe girişiminde net tavır göstererek devletinin yanında mücadele etmiş, Gaziantep yerel basınına uyguladığınız bu ambargoyu, önce adli ilahiye sonrada haber alma özgürlüğüne set koyduğunuz Gaziantep halkının vicdanına havale ediyoruz. Depremde yakınlarını kaybetmiş, iş kaybı yaşamış ve yakınlarının acısını yaşayan basın emekçileri, size verilen desteklere yaptığınız anlamlı(!) teşekkürü, asla ama asla unutmayacaktır. Bugün yasal düzenlemeyi gerekçe gösteren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, daha önceki yıllarda da tüm reklam ilan vebenzeri çalışmalarında da internet haber sitelerini yok saymıştı. İletişim çağında, kentte dijital yayın yapan haber sitelerine yasal prosedürleri ezberleten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, ulusal medya kuruluşlarına aktardığı devasa bütçeleri bilgi edinme yasası aracılığıyla öğrenip kamuoyu ile paylaşacağız. Yasa sadece yerel basını mı kapsıyor? Ulusal basına hangi yöntemlerle hangi yasal zeminde bu halkın paralarını ödüyorsunuz?” dedi.
MADEM YASAYI BU KADAR ÖNEMSİYORSUNUZ SİZ NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yasaya bağlılıkta tutarsızlığını öne süren Ökkeş Sabah, “İnternet Gazetecilerine yasal mevzuat dosyalarını gönderen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, madalyonun diğer yüzünde yasalara riayet etmemesi ise açıklamaya muhtaçtır. Örneğin, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak hazırlanan 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesi 30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi o tarihten bugüne kadar yasaya uyarak hangi kalemlerde tasarruf yaptı? Son olarak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha 1 ay önce yeni tasarruf genelgesini açıkladı. Birçok belediye festivallerini iptal etti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ‘’Hemşeri Festivalini’’ genelgeye uyarak neden iptal etmedi?” ifadelerinde bulundu.
SABAH’TAN ŞAHİN’E ZOR SORULAR
GİMDER Başkanı Ökkeş Sabah yaptığı basın açıklamasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yönelik cevaplanması hayli zor sorular yöneltti. Sabah, Fatma Şahin’e şu sorularla seslendi: “Gaziantep 1. İdare Mahkemesi, 2011 yılında büyükşehir belediyenin imar planında fuar alanı olarak gözüken Sarıgüllük Mahallesi’nde Metro AVM’nin karşısında yer alan 230 dönümlük alanda uyguladığı ‘Sarıgüllük Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ni iptal etti. Peki karara uyuldu mu?”
MAHKEME KARARINA UYDUNUZ MU?
“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 5. Zırhlı Tugay’ın bulunduğu alanın imara açılması ve bu alana yönelik Medeniyetler Şehri Projesi’nin hayata geçirilmesine yönelik projeye, mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildi. Peki bu karara uyuldu mu, uyulacak mı?”
CELAL DOĞAN TESİSLERİNİ NE YAPTINIZ?
“Gaziantepspor tesisleri olan, Celal Doğan Tesisleri’nin yerine yapılması planlanan imar değişikliği mahkeme tarafından iki kez reddedildi. Mahkeme bilirkişi raporu sonrasında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin imar değişikliğini kabul etmedi. Peki akıbeti ne oldu? Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 10 yıl boyunca onlarca imar düzenlemesi mahkemeden ret edilen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin konu basın ve basın emekçileri olduğunda vermediği desteği yasayı dayanak göstererek, ‘’iptal ettim’’ demesi trajikomik bir vakadan daha öte bir durumdur.”
BU SORULARIN CEVABINI İSTİYORUZ
“Şimdi, internet gazetecileri ve basın emekçileri olarak sayın bakan başkana sormak istiyoruz?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yasal zeminde en borçlu belediyeler sıralamasına kaçıncı sıradadır?
Son 10 yılda belediye ne kadar borçlanmıştır. Bu borçlanmalar hangi yatırımlar için harcanmıştır?
Belediye’nin kaç tane kiralık hizmet alanı vardır. Aylık olarak ne kadar kira ödemesi yapmaktadır?
Belediyede kaç tane makam aracı vardır. Son genelge kapsamında bu alanda bir tasarrufa gidilmiş midir?
10 yıl boyunca gerek yerelde gerekse ulusalda, basın kuruluşlarına hangi yasal uygunlukla ne kadar ödeme yapılmıştır?
Ulusal basından Gaziantep’e davet edilen gazeteci heyetlerine toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
Basın daire başkanı Nuraydın Arıkan’ın veya birinci derece yakının reklam ajansı var mıdır? Varsa bu ajansa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından iş yaptırılmış mıdır?
Tasarruf genelgesinin yayınlandığı bir dönemde, İzmir’de 2 Milyon TL’ye yaptırılan Sokak Hayvanları Toplama İhalesi’nin Gaziantep’te 32 Milyon TL’ye yaptırılmasının yasal olarak bir açıklaması var mıdır?”
NEREDE ŞEFFAF BELEDİYECİLİK?
Sabah basın açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Gönderdiği mailde yasal mevzuata olan bağlılığını da ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, acaba 10 yılda kaç basın toplantısı düzenlemiş ve basın mensuplarının sorularını cevaplamıştır? Madem her şeyi yasaya uygun yapıyorsunuz, her ay basın toplantısı düzenleyip neden gazetecilere soru sorma imkanı vermiyorsunuz? Soruyu da cevabı da elinize tutuşturan aslan payını aktardığınız moderatör ve youtuberler daha mı yasal sizce! Tüm bu soruların takipçisi olacağız. Bizleri, Gaziantep basın tarihinde görülmemiş bir üslup ile aşağılayarak yok sayan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bugünden itibaren yasalara ne kadar sadık kalacağının da takipçisi olacağız. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, basına gösterdiği bu tutum ile kent basın tarihine ismini yazdırmıştır. Çünkü, bu makama 1870 yılında oturan Budak Battalbey’den İbrahim Tevfik Kutlar’a, Esat Kaya Turgay’dan Ahmet Turan Ertuğ’a, Ömer Arpacıoğlu’dan Celal Doğan ve Asım Güzelbey’e kadar hiçbir Büyükşehir Belediye Başkanı kent basınını bu denli dışlamamış ve ayaklar altına almamıştı. İnternet gazetecileri ve basın emekçilerini yok sayan anlayış şunu bilmeli ki, gazeteciler bu kentin hafızasıdır. Geçmişte olduğu gibi bugünde tüm zorluklara rağmen halkımızın haber alma hürriyetine ve kentimizin ali menfaatlerini gözeterek yaşamsal alandaki sorunların çözümüne katkı sunmaya devam edeceğiz.”
İYİ PARTİ İL BAŞKANI BAŞARAN: “GAZETECİLERİ TERBİYE ETMEYE KALKMAYIN”
İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Başaran da gazetecilerin Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında gazetecileri yalnız bırakmadı. Basın açıklaması süresi boyunca gazetecilerin yanından ayrılmayan Başaran bir de basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kentimizdeki internet haber sitelerinin gündemde uzun süre tartışılan ve dolaylı bir sansür olarak tarif edilen yasal düzenlemenin yanı sıra, kentimizdeki yerel yöneticiler tarafından mağdur edilmesine ve dışlanmasına tanıklık etmekten büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim” diyerek açıklamasına başlayan Başaran, “İletişim çağında, artık alternatifsiz en hızlı haber alma kaynağımız haline gelen internet haber sitelerinin, sorunlarına ve mağduriyetlerine çözüm bulmak yerine onları bu zor dönelerinde kaderine terk etmek hiçbir vicdanda kabul görmez bir anlayıştır. Maliye Bakanı’nın açıkladığı tasarruf genelgesini yok sayarak, depremin yasını tutan Gaziantep’te hemşeri festivali yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin internet gazetecilerini sözde destek vermemekle terbiye etmeye kalkması siyasetten ahlaki olmadığı gibi insani olarak da vicdani olarak da kabul edilir bir durum değildir. Karda, kışta, iyi günümde ve kötü günümüzde bizlerin ve Gaziantep halkının gözü, kulağı ve sesi olan internet gazetecilerini bir sorunu varsa bizlerin ve kent yöneticilerinin de çözüm noktasına katkı sunmamız gerekir” şeklinde konuştu.
BAŞARAN: “ŞİDDETLE KINIYORUZ”
Fatma Şahin’in basının sorunlarını çözmekte yetersiz kaldığını ifade eden Başaran, “Görünen o ki; Sayın Fatma Şahin’in Gaziantep Modeli bu konuya bir çözüm bulamamış ve internet gazetecilerine ya başınızı çaresine bakın, ya da 20-30 yıldır yaptığınız mesleği bırakın demiş. Peki bu yasal düzenleme belediyeden ulusal basına aktarılan milyonları da kapsayacak mı merak ediyorum. Sonuç olarak biz, kentimizin internet gazetecilerinin derdiyle dertlenen anlayışımızla yanlarında durmaya devam edeceğiz. Basına yapılan bu aşağılayıcı tutumu da İYİ Parti olarak şiddetle kınıyorum” diye konuştu.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep İnternet Medyası Derneği (GİMDER) Başkanı Ökkeş Sabah ve yönetim kurulunun basın ile kamu kurumlarının bilgi alışverişi konusundaki talebini not alarak takip edeceğini ve teknoloji çağında iletişimin daha güçlü hale gelmesin önemli olduğunu ifade etti.
GİMDER HEYETİNİ KABUL ETTİ
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Rize Valiliği görevinden Gaziantep Valiliğine atanan Vali Kemal Çeber, Gaziantep İnternet Medyası Derneği (GİMDER) heyetini makamında kabul etti. Kentin yaşamsal sorunlarının yanı sıra basın ile kamu kurumları arasındaki ilişkilerin konuşulduğu buluşmada karşılıklı görüş alışverişi yapıldı. Gaziantep İnternet Medyası Derneği (GİMDER) Başkanı Ökkeş Sabah derneğin çalışmaları hakkında Vali Çeber’e kısa bir sunum yaptı.
VALİ ÇEBER: KENTİ VE ÇÖZÜM ÖNCELİKLERİNİ ÇALIŞIYORUZ
Ziyarette Gaziantep’e ilişkin bazı değerlendirmelerde bulunan Vali Kemal Çeber, ‘’Gaziantep dinamik bir şehir. Bu ziyaretler sayesinde kentin tüm kademeleri ile fikir alışverişi yaparak sorunları ve çözüm önceliklerini tespit etmeye çalışıyoruz. Burada kentimizdeki basın kuruluşlarıyla, STK’lar ve diğer kademeleriyle kent yaşamını kolaylaştıracak projeleri hayata geçireceğiz’’ dedi.
GİMDER’DEN DEZENFORMASYON İLE MÜCADELE İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİ
GİMDER’in, iletişim çağında haber konularında kurumlardan daha hızlı bilgi alışverişinin sosyal medyada dezenformasyonla mücadeleye önemli katkı sunacağı yönündeki önerisini olumlu bulan Vali Kemal Çeber, ‘’Bu konuyu not aldım. Neler yapabiliriz konusunda arkadaşlarımız üzerinde çalışsın ve gerekeni yapalım’’ dedi.
BAŞKAN SABAH’TAN AKRETİDE ÖNERİSİ
Gaziantep İnternet Medyası Derneği (GİMDER) Başkanı Ökkeş Sabah ise, ziyarette derneğin çalışmalarına ilişkin bir sunum yaptıktan sonra, toplantılarda akredite sistemine geçilmesi önerisinde bulundu. Dernek olarak bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getiren Sabah, bu sistemin basın çalışanları açısından da faydalı olacağını ifade etti.