Defa Life Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Birimi Sorumlusu Uz. Dr. Gülden BİLİŞİK, Bahar aylarında artan Enfeksiyon Hastalıkları hakkında bilgi verdi.
Bahar aylarında bağışıklık sisteminde yaşanan değişimler, ishal, kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarının ve doku sertleşmelerinin yaşanmasına neden olduğunu Hastalarda özellikle iki günden uzun süren ateş ve diğer bulgulardan herhangi biri mevcut ise Uzman bir hekime baş vurulması gerektiğini söyledi.
Güneşin tam anlamıyla kendini hissettirdiği bahar aylarında enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı arttığını söyleyen Bilişik; Mevsim değişikliği döneminde beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzındaki farklılıklar bağışıklık sistemini etkileyebiliyor dedi. Isınan havanın ve çevre şartlarının etkisiyle bazı parazit ve bakterilerin çoğalması enfeksiyonların gelişmesinde etkili olabildiğini söyledi.
Bahar Aylarında Bağışıklık Sistemi Çökebilir !
Bahar ayları gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere birçok enfeksiyonun sık görüldüğü ve alerjik rahatsızlıkların su yüzüne çıktığı bir dönemdir. Bu dönemde, insan metabolizmasında bazı olumsuz değişimler yaşanabilmektedir. Bu değişimler bağışıklık sistemini savunmasız bırakabilmektedir. Isınan hava ve çevre şartlarıyla birlikte ortamlarda bulunan bazı parazit ve bakterilerin çoğalması da enfeksiyon riskini artırmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra havanın ısınmasıyla birlikte halsizlik, isteksizlik, aşırı uyuma, yorgunluk, eklem ağrıları gibi şikayetler yaşanabilmektedir.
Havasız ve kapalı alanlarda uzun süre kalmamak, yakın temas kurmak, alerjenlerin yoğun olduğu bölgelerde uzun süre kalmamak, bol taze meyve ve sebze tüketmek, gerektiğinde vitamin takviyesi almak enfeksiyonlara karşı alınacak önlemler arasındadır. Gribal enfeksiyonun nezle ve basit üst solunum yolu hastalıklarından ayırıcı tanısının dikkatle yapılması gerekmektedir. Hastalarda özellikle iki günden uzun süren ateş ve diğer bulgulardan herhangi biri mevcut ise doktor yardımı alınması gerekmektedir dedi.