Antioksidan Kaynağı Olan Yaban Mersini ve Faydaları

Yaban mersini küçük, tatlı ve oldukça besleyici bir meyvedir. Yaban mersininin düşük kalorili içeriği ve zengin vitaminleri ile inanılmaz derecede sağlıklı bir besindir.

SAĞLIK 22.02.2021 11:36:15 0
Antioksidan Kaynağı Olan Yaban Mersini ve Faydaları

Yaban mersini küçük, tatlı ve oldukça besleyici bir meyvedir. Kuzey Amerikaya özgü çok popüler ancak ticari olarak Amerika ve Avrupa’da yetiştirilmektedir. Yaban mersininin düşük kalorili içeriği ve zengin vitaminleri ile inanılmaz derecede sağlıklı bir besindir. Son zamanlarda oldukça popüler bir meyve olmuştur. Bu makalemizde bu popüler meyvenin cildimize ve sağlığımıza olan pek çok faydalarından bahsetmiş olacağız.

 


Yaban Mersini Kalorisi ve Besin İçerikleri

Yaban mersini çalısı ( Vaccinium sect. Cyanococcus), yaban mersini olarak bilinir. Mavimsi, mor tonlu meyveler üreten çiçekli bir çalıdır. Yaban mersini yaklaşık 0,2-0,6 (5-16 milimetre) çapındadır. İlk göründüklerinde yeşil renkli olurlar. Olgunlaştıkça mor ve maviye doğru koyu bir renk alır. 2 çeşidi vardır:

Highbush yaban mersini: ABDde en yaygın yetiştirilen çeşittir.
Lowbush veyan yabani; yaban mersini: Bazı antioksidanlarda tipik olarak daha küçük ve daha zengindir.

Yaban mersini, besin açısından en yoğun meyveler arasındadır. 1 bardak (148 gram) yaban mersini porsiyonu ( 1 ) şunları içerir :

§   Elyaf: 4 gram

§   C Vitamini: Günlük ihtiyacın 24ü

§   K Vitamini: Günlük ihtiyacın 36;sı

§  Manganez: 25;i

§  Lif

§  E vitamini

§  Magnezyum

§  Potasyum

§  Folat

Aynı zamanda yaklaşık 84 sudur ve bir fincanın tamamı sadece 84 kalori, 4 gram lif, 0 gram yağ ve 22 gram karbonhidrat içerir. Az miktarda protein ve yağ içerir. Karbonhidratların çoğu, glikoz ve fruktoz gibi basit şekerlerden gelir, ancak yaban mersini de bir miktar lif içerir.
Yaban Mersini Bitki Bileşikleri

§  Yaban mersini, antioksidanlar ve faydalı bitki bileşikleri açısından zengindir , örneğin:

§  Antosiyaninler, Bu antioksidanlar yaban mersini rengini verir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir

§  Quercetin, Bu flavonolün yüksek alımı, düşük tansiyon ve düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir.

§  Myricetin, Bu flavonol, kanseri ve diyabeti önlemeye yardımcı olmak gibi bir dizi sağlık yararına sahip olabilir.


Yaban Mersini Antioksidan Bakımından Zengindir.

Antioksidanlar, vücudunuzu hasarlara ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Yaban mersini de dahil olmak üzere dahil olmak üzere meyvelerin antioksidan seviyeleri en yüksek yiyecekler arasında olduğunu gösteriyor. Yaban mersini, C vitamini ve fenolik asit içerir. Kırmızı, mor ve mavi meyve ve sebzelere karakteristik rengini veren güçlü flavonoid antioksidan olan antosiyaninlerin iyi bir kaynağıdır. Yaban mersinin, tüm yaygın meyve ve sebzeler arasında en yüksek antioksidan seviyelerinden birine sahip olduğu inanılır. Yaban mersini, polifenol antioksidan ailesine aittir. Yaban mersininin vücudumuzdaki antioksidan seviyelerini doğrudan arttırdığını gözlemlenmiştir.


Yaban Mersini, Yaşlanma ve Kansere Karşı Korumaya Yardımcı Olabilecek DNA Hasarını Azaltır.

DNA hasarı, günlük yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır. Vücudumuzdaki her hücrede günde on binlerce kez DNA hasarı meydana gelmektedir. Yaban mersini, antioksidan bakımından yüksek olduğundan, DNA’nıza zarar veren bazı serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. Yapılan çalışmalara göre, yaban mersini ve suyunun, yaşlanma ve kanserin önce gelen tetikleyicisi olan DNA hasarını azalttığını göstermektedir.


Yaban Mersini ve Kalp Sağlığı

Kalp sağlığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Kalbimiz, hücrelere oksijen ve besin sağlamak ve bunlardan atıkları çıkarmak için vücudumuza kan pompalar. Günde 1 fincan kadar
yaban mersini tüketmek hücrelere besin ve oksijen gönderme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre, yaban mersininin kalp sağlığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu olan kişiler için önemli sağlık yararları olabileceğini düşündürmektedir. Yaban mersini ayrıac LDL (Kötü) Kolesterolün oksidasyonunu inaktif hale getirir.Yaban Mersini ve Beyin Sağlığı

65 yaş üzerindeki insanların sayısı arttıkça, yaşa bağlı durumlar ve hastalıklar da artacaktır. Yaban mersini gibi flavonoid açısından zengin yiyeceklerin daha çok tüketimi, beyin sağlığı ile ilişkilendirilmiştir. Yaban mersini, yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynayan stresi önler. Yapılan çalışmalarda, yaban mersini ve çileğin beyin yaşlanmasında iki buçuk yıla kadar gecikmelerle bağlantılı olduğu bulunmuştur.

Yaban Mersini ve Kan Şekeri Kontrolü

Tip 2 diyabet prevalansı dünya çapında istirarlı şekilde artmaktadır. Diyabet hastalarında kan şekerinin hızlı değişikliğe uğraması hastaları fazla hırpalamaktadır. Yaban mersini orta miktarda şeker içermesinden dolayı, diyabetli kişiler gönül rahatlığı ve porsiyon kontrolü ile yaban mersinini tüketebilir.


Yaban Mersini ile Erken Yaşlanmayı Önleyin.

Yaban mersini antioksidanlar bakımından yüksektir. Antioksidanlar hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşır. Yaşlandıkça serbest radikallerle savaşma yeteneği azalır ve bu durum hücrelerinize, özellikle cilt hücrelerinize zarar verebilecek şekilde sonuçlanır. Çok fazla güneşe maruz kalma, solaryum gibi ışığa (UV) maruz kalma, sigara dumanı, kirlilik ve kötü beslenme ciltte serbest radikal üretimini artırabilir. Bu nedenle cilt hücreleri zayıflar ve yaşlanma belirtileri gösterir. Diğer antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerle birlikte yaban mersini yemek, erken yaşlanmayı azaltmaya yardımcı olmak için toplam antioksidan alımınızı artırabilirsiniz.


Yaban Mersini ve Kollajen İlişkisi

Yaban mersini, kollajen sentezini destekleyebilen antosiyanin bakımından yüksektir. Birkaç cilt örneği çalışmasında, meyvelerden deriye antosiyanin uygulanması kollajen parçalanmasını azalttı ve genel kollajen üretimini artırdığı gözlemlendi.Bir başka bir çalışmada, yaban mersini bakımından zengin bir diyetle beslenen sıçanların kemiklerinde daha fazla kollajen üretimi vardı. Günde 1 bardak (148 gram) yaban mersini tüketimi erkekler ve kadınlar için günlük C vitamini ihtiyacının sırasıyla 16 ve 19;unu
karşılıyor. C vitamini , güçlü ve sağlıklı bir cilt için önemli olan kolajen üretiminde hayati bir rol oynar .


Yaban Mersini Yara İyileşmesini Hızlandırır.

Kesik, küçük yanık veya leke varsa, yaban mersininin tüketimi yara iyileşmesine yardımcı olabiliyor. Yaban mersininin yüksek antioksidan içeriği, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir ve potansiyel olarak iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Yaban mersini yara iyileşmesi için önemli olan C ve K vitaminlerinde yüksek seviyede bulunmaktadır. Bununla birlikte, yaban mersini veya diğer yiyecekleri açık kesiklere veya yanıklara asla doğrudan uygulamayın, çünkü bu bakteriyel bir enfeksiyona yol açabilir.


Yaban Mersini sivilce iltihabını azaltabilir.

Akne , tıkalı gözeneklerden kaynaklanan, cilt renginin solmasına ve / veya kızarıklığa, şişmeye ve sivilce olarak da bilinen püstül adı verilen iltihaplı yumrulara yol açan yaygın bir iltihaplı cilt rahatsızlığıdır. Eğer antioksidan ve lif bakımından zengin bir diyet programı uygulanırsa, ki bunlar
yaban mersininde yüksek miktarlarda bulunur, iltihaplanmanın azalması ile sonuçlanır. Akneye bağlı şişliği ve cilt renginin bozulmasını azaltabilir.

Yaban Mersini İle Sağlıklı Mikrobiyom Lif, bağırsaklarınızda yaşayan bir bakteri grubu olan sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu için önemlidir .
Ortaya çıkan araştırmalar, bağırsak ve cilt sağlığı arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermeye başlıyor. Özellikle, bağırsaktaki bakteri dengesizliği olan bakteriyel disbiyoz, akne, sedef hastalığı, egzama, rozasea ve erken yaşlanma gibi cilt rahatsızlıklarıyla bağlantılı olabilir. Yaban mersini, tek bir kapta (148 gram) neredeyse 4 gram içeren mükemmel bir lif kaynağıdır. Bu nedenle, sağlıklı bir mikrobiyomu ve potansiyel olarak sağlıklı bir cildi desteklemeye yardımcı olurlar.

Yaban Mersini Sedef ve Egzama Hastalığına Yardımcı Olabilir.

Sedef hastalığı ve egzama, renksiz, kaşıntılı lekeler olarak ortaya çıkan cildin iltihaplı durumlarıdır. Özellikle, bu koşullara sahip kişilerin de daha düşük antioksidan seviyelerine sahip olduğu bulunmuştur. Antioksidan açısından zengin bir diyetin, oksidatif stresi azaltarak sedef hastalığı ve
egzama alevlenmelerini azaltmada rol oynadığına inanılıyor.


Yaban Mersini ve Göz Sağlığı

Yaban mersini , özellikle gece görüşü olmak üzere görmeyi iyileştirme iddiası nedeniyle oldukça popülerdir. Birkaç küçük çalışma, bu meyvelerin gece görüşü üzerindeki etkilerini araştırmış ancak bu yararın güçlü kanıtlarla desteklenmediği sonucuna varmıştır. Kademeli görme kaybına yol açan bir durum olan glokomlu kişilerde yapılan 2 yıllık bir çalışmada, günde 120 mg yaban mersini antosiyanin almanın görme fonksiyonunu yaklaşık 30 artırdığını ve plasebo grubunun görme fonksiyonunun
kötüleştiğini bulmuşlardır. Yapılan diğer çalışmalarda, 160-480 mg toz yaban mersini özütü takviyesinin, göz kuruluğunu ve diğer göz yorgunluğu semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir.


Yaban Mersini Yorucu Egzersizden Sonra Kas Hasarını Azaltabilir.

Yorucu egzersiz kas ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir. Bu, kısmen kas dokunuzdaki lokal iltihaplanma ve oksidatif stres tarafından yönlendirilir. Yaban mersininin takviyeleri, moleküler düzeyde oluşan hasarı azaltabilir, ağrıyı en aza indirir ve kas performansını düşürür. 10 kadın sporcu üzerinde yapılan küçük bir çalışmada yaban mersini, yorucu bacak egzersizlerinden sonra kas iyileşmesini hızlandırdığı gözlemlenmiştir.
Sonuç Olarak; Yaban mersini, Yaban mersini inanılmaz derecede sağlıklı ve besleyicidir. birçok besin maddesi ve faydalı bileşik bakımından zengin olan bir meyvedir. Azaltılmış iltihaplanma ve kan şekeri seviyelerinin yanı sıra gelişmiş görme ve kalp sağlığı ile bağlantılıdırlar. Hatta beyin fonksiyonunu iyileştirebilir, bakterilerle savaşabilir ve ülseratif kolit semptomlarını azaltabilirler. Çileklerin çoğunda olduğu gibi , yaban mersini eklemeniz diyetinize sağlıklı bir etken maddedir. İster taze, donmuş ve ister kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Ölçülü tüketildiğinde yaban mersini sağlıklı bireylerde bilinen herhangi bir yan etkiye sahip değildir.