İzmir Çiğli'de 112 ambulansına radar cezası kesildi. 6 Kasım'da gece 02.15 sıralarında meydana gelen olayda, 112 ambulansının 70 km hız sınırı olan caddede, "hız sınırlarını yüzde 30'dan yüzde 50'ye kadar aşmak" maddesi gereğince 1506 para cezası kesildi. İl Sağlık Müdürlüğü'ne ulaşan ceza tutanağı ambulans şoförüne iletildi. Tutanağın İl Ambulans Servisi Başhekimliği'ne iletilmesi istendi. Ambulans şoförünün vaka dönüşü sırasında hız sınırını aştığı ve görev süresinin sona erdiği bir anda radar denetimine takıldığı öğrenildi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Emniyet yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmede vaka formunda belirtilen saatlerin görev dışında olduğu tespit edilmiş ve bu nedenle trafik cezası iptal edilememiştir" dedi.
BİRLİK SAĞLIK SEN Genel Başkanı Ahmet DOĞRUYOL; Hepimizin bildiği gibi 112 Ambulansları Acil Sağlık Hizmeti sunan araçlardır.
112 Ambulanslarımızın asli görevi ölüm riski taşıyan kalp krizi, trafik kazası, düşme, yaralanma, boğulma, yanma vb. vakalara giderek olaya müdahale etmesi ve hasta ya da yaralıya en yakın hastaneye taşımasıdır.
Son yıllarda her ne kadar vatandaş memnuniyeti ön plana çıkartılarak, ambulanslarımızın ölüm riski olmayan, dişi ağrıyan, ayağı ağrıyan vb. vakalara yönlendirilerek bir başka vatandaşın canını tehlikeye atarak ve görevlerinin dışında hasta nakillerinde kullandırılsalar da, kırmızı şeritli ambulanslarımızın görevi acil vakalardır. Kırmızı şeritli 112 ambulanslarımızın trafikte geçiş öncelikleri vardır.
Son zamanlarda sendikamıza sıkça gelen şikâyetlerin başında 112 Ambulanslarına yazılan trafik cezaları ve yazılan cezaları ambulansı kullanan şoför arkadaşımızın ödemesinin talep edilmesidir.
Sağlık Bakanlığımız tarafından insan canının her şeyden önde olmasından dolayı, haklı olarak vakaya en kısa sürede ulaşın talimatlarının karşısında, ambulansa yazılan trafik cezaları ve cezanın ardından personele, cezayı ödeyin talimatının kabul edilebilir bir tarafı yoktur.
Ambulans trafikte boşta olsa, ya vakaya gidiyordur. Ya da görev yerine dönüyordur. Ambulansın içindeki sağlık çalışanlarımız hiçbir zaman ambulansla gezintiye çıkmazlar. Ambulans vakayı hastaneye bırakmış bile olsa, en kısa sürede hizmet verdiği bölgeye ulaşmak zorundadır. Çünkü hizmet verdiği bölgede acil bir durum olsa bir başka ambulansın vakaya geç ulaşması bir insanın canı hayati tehlikeye girebilir.
Dolayısıyla ambulanslarımıza trafik cezasının yazılması ve yazılan cezayı personele ödeyin talimatı kabul edilemez.