Aile Sağlığı Merkezinde çalışan; tıbbi sekreter, acil tıp teknisyeni, ebe, hemşire ve temizlik personelinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıyan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Aile Sağlığı Merkezinin gider paraları ile aile hekimleri tarafından çalıştırılan personellerin özlük hakları ve maaşları devlet kontrolünde düzeltilmelidir” dedi.
Aile Sağlığı Merkezlerinin işleyişiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, “ASM’lerde grev yapan Aile hekimlerini hesap kitap işine iten bu yanlış uygulamanın biran önce kaldırılması ve koruyucu sağlık hizmeti veren aile hekimlerinin enerjilerini gereksiz işler yerine koruyucu sağlık hizmetlerine harcaması sağlanmalıdır” dedi.
“Aile Hekimleri hastalarla mı ilgilensin, ASM’nin kirası, elektriği, suyu, telefonu, ısınma giderleri gibi yönetsel konularla mı ilgilensin yoksa büyük bir sorun yumağı haline dönüşen sağlık emekçilerinin beklentilerine mi cevap versin?” diyen Yılmazkaya, “Yıllardır çalışma koşullarında iyileştirme yapılmayan Aile Sağlığı Merkezi Grup Elemanlarının özlük hakları ve kadrolarıyla ilgili gerçekçi bir düzenleme yapılarak tam anlamıyla Sağlık Bakanlığına bağlanmalı ve bu sağlık emekçilerinin yaşadığı mağduriyetlere biran önce son verilmelidir” dedi.
Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları Psikolojik Yıpranmışlık İçinde!
“Kamuda çalışan ve aynı işi yapmalarına rağmen kamu dışı aile sağlığı çalışanları daha düşük ücretler almakta ve tazminat, emeklilik, yer değiştirme, izin gibi birçok haktan mahrum kalmaktadırlar” diyen Yılmazkaya, Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerinin özlük hakları ve kadro talepleriyle ilgili Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“Aile Sağlığı Merkezinde; tıbbi sekreter, acil tıp teknisyeni, ebe, hemşire ve temizlik personelleri 4857 sayılı İş Kanununa göre; Aile Hekimlerince istihdam edilerek görev yapmaktadır. Görev ve sorumlulukları itibariyle Bakanlığa bağlı ancak özlük hakkı ve maaşlara gelince İşçi Kanunu ile çalışmaktadırlar.
Yıllardır haklarında düzenleme yapılmayan Aile Sağlığı Merkezi Grup Elemanları, çalışma alanlarında; yalnızlığa itilmiş ve psikolojik olarak yıpranmışlardır.
İş güvencesi, yer değişikliği, maaşlar, yıllık izinler, sosyal haklar, iş tanımlarının belirlenmemiş olması ve de tazminat haklarında sorunlar yaşadıkları için iş sözleşmesini fesih edenler ve psikolojik destek alanlar olmuştur. Ve birçok çalışan aile birliğini koruyamayıp boşanmalara varan sonuçlar yaşamıştır.
Buradan Sağlık Bakanına seslenmek istiyorum; Aile Sağlığı Merkezinin gider paraları ile aile hekimleri tarafından çalıştırılan personellerin özlük haklarını ve maaşlarının düzeltilmesini, yumak haline gelen sorunlarının çözümünü en kısa sürede bekliyoruz” dedi.