AHEF: Hastalık Yönetim Platformu İngiltere Kopyası Mı?

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Hastalık Yönetim Platformu’nun İngiltere’deki bir siteden kopyalandığını iddia ederek “hatta bu platform açıldığında bazı cümlelerin aynen İngilizce

SAĞLIK 29.07.2021 15:19:11 0
AHEF: Hastalık Yönetim Platformu İngiltere Kopyası Mı?

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Hastalık Yönetim Platformu’nun İngiltere’deki bir siteden kopyalandığını iddia ederek “hatta bu platform açıldığında bazı cümlelerin aynen İngilizce olarak kaldığı yönünde meslektaşlarımız uyarılarda bulundular” dedi.

 

Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, “Bu durum ne yazık ki ülkemizde bu işin uzmanları ve bilirkişileri tarafından yapılmadığını, araştırılmadan, pilot uygulama sürecinde aile hekimlerine danışılmadan ve hatta aile hekimlerinin veri girmesi beklenilmeden hayata geçirilmiştir” diyerek sözlerine şöyle devam etti.

 

“Bu o kadar detaylı bir program ki örneğin bir hastanın 5-6 yere sevki söz konusu… Ancak sorumlu olan taraf hasta olmadığı için ve de hasta eğer bu sevk edildiği 5-6 yere gitmediğinde izlem kapanmıyor. İzlem kapanmadığı zaman da aile hekimleri kendilerine konan hedef olan 40’ın üzerine çıkamıyor ve bu da başarı olarak tanımlanmadığı gibi üzerine maddi kesintiler yapılıyor. İngiltere’deki sosyo-ekonomik durum, halkın kültürel yapısı bu sisteme uygun olabilir ancak bizim ülkemizde insanlarımız bu bilince sahip değil ve fazla uyardığımız zaman da ters tepkiler görebiliyoruz. Bunun vatandaşlarımıza bir cezai yaptırımı olmadan veya bir uyarı yapılmadan sağlanması mümkün değil. Sevk edildikleri yerlere kendi sağlıklarını düşünerek iradeleriyle ne yazık ki gitmiyorlar.

 

Anlıyoruz ki bu sistem başka uygulamalardan kopyalanarak, alelacele ve hiçbir bilgi birikimi, gözlem, araştırma olmaksızın yapılmış. Eğitimli genç nüfusu, alanında profesyonel sağlık çalışanı hiç de az olmayan ülkemiz için bu üzüntü vericidir. Kendi özgün uygulama ve sistemimizi kurmak ve buna uygun bir yazılım geliştirmek artık içinde bulunduğumuz koşullarda bu kadar da zor olmamalı. Bu sistemin Türk Vatandaşlarına yararı olmadığı gibi üzerine de aile hekimlerine ciddi zararı vardır. Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce yönetmelik ve Hastalık Yönetim Platformu geri çekilip, sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine gidilerek kendilerine, ülkemize yakışır, herkese fayda sağlayacak yeni bir çalışma yapılmasını bekliyoruz.”

 

 

Bir günde bine yakın hekim istifa etti

 

Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, 30 Haziran günü yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği konusunda Sağlık Bakanlığı’na sundukları raporların göz ardı edilmesinden dolayı eylem takvimi oluşturduklarını söyledi. Eryazğan, iki gün içinde 850 aile hekiminin istifa dilekçesi verdiğini, yine iki gün içinde bin 100 aile hekiminin iş bırakma kararı aldığını belirtti.

 

Aile hekimlerinin, sosyal medya üzerinden bilgilendirici paylaşım yapmalarının yasaklandığını söyleyen Dr. Emre Şahbudak, “Aşı propagandası yapmanın sonucunda ne olacağını bilmiyoruz, ‘Maske takın’ dediğimizde ne olacak bilmiyoruz, ‘Sosyal mesafeye uyun’ dediğimizde ne olacak bilmiyoruz. Çünkü yönetmelikte bir madde var, sosyal medya üzerinden ya da medya üzerinden bizim paylaşım yapmamız cezaya tabi” dedi.

 

Eryazğan ise 16 Ağustos ve 27 Ağustos günlerinde bir gün iş bırakma eylemi yapacaklarını, 28 Ağustos günü ise Ankara’da miting yaparak soruna çözüm arayacaklarını bildirdi.

 

‘İŞ GÜVENCESİNDEN YOKSUN DURUMDA BIRAKILDI’

Eryazğan, “Son üç yılda Sağlık Bakanlığı ile yaklaşık dokuz görüşme yaptık ve altı rapor sunduk. Kronik sorunları olan aile hekimliği için miting yaptık, basına açıklamalarda bulunduk. Yüzlerce basın açıklamamız var. Kronik sorunlar çözülmedi ve bu noktada bakanlık bizi görmezden geldi. Bu görmezden gelmeden sonra Sağlık Bakanlığı’nın en son yaptığı ek ödeme sözleşme yönetmeliğiyle birlikte aile hekimliği, iş güvencesinden yoksun durumda bırakıldı. Aile hekimliğine getirilen bu yeni yönetmelik ceza yönetmeliği olarak görünüyor çünkü içerisinde cezalar var, mali açıdan da cezalar var. Aile hekimi kendisinin sorumlu olmadığı bir konudan dolayı mali olarak cezalandırılıp maaşı düşürülüyor. Ayrıca aile hekimliğinin iş güvencesi bitirildi’’ dedi.

 

‘850 TANE İSTİFA DİLEKÇESİ TOPLADIK’

Ödeme sözleşme yönetmeliğindeki bu değişikliklerden dolayı, Sağlık Bakanlığı’na sunduğumuz raporların göz ardı edilmesinden dolayı bizi destekleyen tüm STK’larla birlikte bir eylem takvimi açıkladık diyen Eryazğan, ‘’Bu eylem takvimi, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanı’mıza mektupla başladı. Cumhurbaşkanı’mıza, bu noktada yaşanan sorunları ve aile hekimliğinin bitirilmesi noktasında atılan adımları dile getirdik. Bütün bunların bitmemesi halinde eylem takvimimizdeki işlemleri başlattık ve şu anda Türkiye’deki 27 bin aile hekimine sesleniyoruz. Aile hekimlerinin özlük hakları noktasındaki sıkıntılarını bu eylem takvimi ile belirleyeceğiz. Eylem takvimimizdeki sıralama şu: Önce Cumhurbaşkanlığı’na mektup, daha sonra Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na fax eylemi, istifa dilekçelerinin 30 gün boyunca toplanması, 16 Ağustos’ta bir gün iş bırakma, 27 Ağustos’ta bir gün iş bırakma ve 28 Ağustos’ta Ankara’da miting. Şu anda 26 ve 27 Temmuz’da istifa dilekçelerini topladık ve 27 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları içerisinden iki günde 850 tane dilekçe toplamış olduk. Bu rakamın 5 binlere ulaşmasını hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.