Tarih: 15.01.2020 14:01

Ağrılarımın Nedeni Trigeminal Nevralji Olabilir Mi?

Facebook Twitter Linked-in

Nevralji hastalığına dikkat çeken Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Rıdvan MUSULLU, nevralji hastalığının teşhis ve tedavi yöntemlerini gözler önüne serdi.

 

Peki yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen Trigeminal Nevralji tam olarak nedir? Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Rıdvan MUSULLU;  dokunma, yüz yıkama, tıraş olma, çiğneme, sigara içme, konuşma, soğuğa maruz kalma veya diş fırçalama gibi uyaranlarla ağrının tetiklenebildiğini, sıklıkla kendiliğinden de ortaya çıkabildiğini belirtti.Yüzün hissiyatını sağlayan 3 başlı sinir trigeminal sinir olarak tanımlanıyor ve bu sinirin his aldığı yüz bölgelerindeki ağrılı duruma trigeminal nevralji deniyor. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.

 

BELİRTİLERİ:

Bu ağrılar kısa süreli ataklar halindedir ve dayanılmaz derecede olabilir.  Rüzgar, diş fırçalama, yüz yıkama, yemek yemekle ağrılar tetiklenir. Genellikle bu tip hastalarda ilgili bölgedeki diş yada dişlere Kanal Tedavisi yapıldığı, hatta çekildiği görülür.

 

TRİGEMİNAL  NEVRALJİ  NEDENLERİ :

Trigeminal sinire damarın basması , tümör basması, multipl skleroz nedenleri  ile olabileceği gibi , idyopatik yani belirlenemeyen nedenlerle de ortaya çıkabilir.

 

TANI NASIL KONULUR:

Tanısı bulguların sorgulanması ve muayene ile konulur. Ancak nedenini ortaya çıkarmak ve başka hastalıkları ekorte etmek için MR tetkiki yapmak gerekir.MS, Tümör gibi trigeminal nevralji nedenlerini görebilmek için ilaçlı  MR  çekilmelidir.

 

TRİGEMİNAL  NEVRALJİ TEDAVİSİ :

Tedavi yöntemi nevraljinin hangi nedenle ortaya çıktığına göre belirlenir. Önecelikle ilaç tedavisi uygulanır. Antiepileptik ilaçlar önce düşük dozdan başlanır ağrının şiddetine göre gittikçe arttırılır. Ancak bazen ilaç tedavisi yüksek dozlara çıkarılmasına rağmen ağrıyı dindirmekte yeterli olmayabilir. Bu durumlarda öncelikle girişimsel tedavi yöntemleri ve bazen de cerrahi tedavi tercih edilir.

 

TRİGEMİNAL  NEVRALJİ GİRİŞİMSEL TEDAVİLERİ :

Radyofrekans Termo Koagülasyon(RF) Trigeminal sinirin ağrıyı ileten lifleri kontrollü olarak yakılır ve ağrı ortadan kaldırılır.  Genel anestezi gerektirmemesi nedeni ile 50  yaş üstünde sık tercih edilen bir tedavi şeklidir. İşlem yaklaşık yarım saat sürer.

 

MİKROVASKÜLER DEKOMPRESYON:

Beyin sapında sinir üzerindeki baskının ortadan kaldırılmasını sağlayan bu işlem operasyonun büyüklüğü nedeni ile yaşlı ve sağlıklı durumu böyle bir girişim için uygun olmayan hastalarda tercih edilmemektedir. Bu yöntemlerin dışında Gama Knife, Cyber Knife, Kriyo Terapi, Gliserol Enjeksiyonu gibi tedavi yöntemleri de vardır.

Gama Knife Yötemi: Trigeminal sinir gövdesine radyasyon verilerek ağrıları rahatlatan bir yöntemdir. Ameliyat için uygun olmayan ya da ameliyatı kabul etmeyen hastalar için avantajlı bir yöntemdir. Tek gün, tek seans olarak uygulanır. Sinirde belirgin bir hasar oluşturmadan sinirin duyarlılığını azaltarak etki göstermektedir. İlk bir ay içerisinde hastaların büyük çoğunluğunda faydalı olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Yöntem uygun olarak yapılırsa çevre dokuya çok az zarar verilir.Vitamin B12 ve magnesyum desteği: Ağrıların hafifletilmesinde yardımcı olabilmektedir. Botulinum Toxin: Özellikle trigeminal nevraljide ağrı bölgesine uygulanan Botulinum Toxin enjeksiyonu rahatlama sağlamaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —