ADSM'de görevli doktora saldırı

ADSM

Bingöl Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Dr. Hakan Göktaş görevi sırasında saldırıya uğradı. Sıra bekleyen hasta tarafından darp edilen doktorun kaşı yarıldı. Saldırgan gözaltına alındı.

 

Bingöl Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde muayene sırası bekleyen Gökhan Yener, sırasını beklemeden polikliniğe girmek isteyince kendisini uyaran doktora önce sözlü tacizde bulundu daha sonra darp etti. Gazete Duvar'dan Fırat Bulut'un haberine göre, Beyaz Kod verilmesi üzerine saldırgan gözaltına alındı. Dr. Hakan Göktaş’ın kaşında yarılma ve boğazında yara oluştu.

Gözaltına alındı

Dr. Göktaş konuşmak için müsait olmadığını belirtirken görgü tanıkları olayın nasıl geliştiğini anlattı. Tanıklara göre, muayene olmak için hastaneye gelen Gökhan Yener, sırası gelmeden polikliniğe girmek isteyince odadaki sağlık personelleri tarafından uyarıldı. Yener’in ısrar etmesi üzerine bu kez Dr. Göktaş kendisini uyardı. Bunun Yener, “Eşek gibi bana bakmak zorundasınız. Siz kim oluyorsunuz" benzeri ifadeler kullandı. Odadan çıkarılan Yener, muayene sırası gelince içeri çağrıldı ve içeri girer girmez söylemlerine devam etti. Daha sonra Yener, doktorun boğazına ve kaşına yumruk attı. Beyaz Kod verilmesi üzerine Yener, hastaneden çıkarılarak gözaltına alındı.

 

 

Saldırı sonrası Dr. Göktaş, karakola götürülerek ifadesi alındı. Doktor Göktaş ve saldırıda bulunan Gökhan Yener, karşılıklı birbirinden şikayetçi oldu. Karakoldaki ifade işlemleri tamamlanan Yener, savcılığa çıkarılmak üzere Bingöl Adliyesi’ne götürüldü.

 

Haziran'da 42 sağlık çalışanına şiddet

Sağlık-Sen, Sağlıkta Şiddet raporunu yayınladı. Yapılan araştırmalara göre her dört sağlık çalışanından birinin fiziksel şiddete uğradığı belirtildi. Acilen yapılması gerekenin, şiddete karşı duyarlılığı artıracak toplumsal seferberlik olduğu ifade edilen açıklamada, “Resmi ya da özel tüm kurum ve kuruluşlar, bu süreçte aktif rol almalıdır. Bunlara ilaveten bir an önce güvenlik tedbirleri de artırılmalıdır. Güvenliği sağlamakla görevli personelinde yetkileri bu kapsamda genişletilmelidir. Şiddet uygulayanların önemli bir bölümünün hasta yakını olduğunu dikkate alacak olursak, muayene alanlarına birden fazla hasta yakınının girişine izin verilmemelidir. Şiddetin en çok yaşandığı acil servislerdeki yoğunluğun azaltılması amacıyla da bu birimlerde ilave tedbirler alınmalıdır” denildi.

Haziran ayında şiddet olaylarının zirveye tırmandığı kaydedilen açıklamada, “Ay boyunca 32 şiddet vakası yaşandı. 47 saldırgan tarafından gerçekleştirilen bu olaylarda, 42 sağlık çalışanı mağdur oldu. Daha önceki aylarda olduğu gibi şiddet olaylarının failleri genel itibarıyla yine aynı kimseler. Ay içerisinde yaşanan 32 şiddet olayının 26’sına hasta ve hasta yakınları neden oldu. Bu durum, sağlık çalışanlarını daha derinden yaralamaktadır. Diğer 6 şiddet olayının 5’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verirken, 1’ine de bir yöneticinin neden olduğu tespit edildi. Ay boyunca yaşanan 32 vakanın 28’i hem sözlü hem fiili, 4’ü ise sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının adresi ise genel itibarıyla yine değişmedi. 32 şiddet olayının 29’u hastanelerde, 1’i aile sağlığı merkezinde, 1’i eczanede, 1’i ise sahada yaşandı. Haziran ayında 22 doktor, 10 hemşire, 3 güvenlik görevlisi, 2 eczacı, 5 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Şiddet vakalarına yol açan 47 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı görüldü. Gözaltına alınan 10 saldırgan ise serbest bırakıldı. 11 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 12 saldırgan da tutuklandı” denildi.

'Şiddet sağlık sistemini tehdit ediyor’

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çalışanları hedef alan şiddet her geçen gün derinleşen bir sorun olarak sağlık sistemini tehdit etmektedir. Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesi bu durumun ne denli ciddi olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu ve benzer olaylar nedeniyle, sağlık çalışanları işlerine korkarak gider oldular. Meselenin bu noktaya gelmesinde, suçlu aramayı bir tarafa bırakıp, sorunun kökten çözümü için herkesin seferber olması lazım. Bunun için öncelikli görev Sağlık Bakanlığına düşmektedir. Sorunun kökten çözümünün yegane yolu, toplumsal duyarlılığı artırmaktır. Cezalar ne kadar artırılırsa arttırılsın, maalesef caydırıcı olmuyor. Bu nedenle toplumsal duyarlılık şarttır. Bunun yanında, sağlık merkezlerinde güvenlik tedbirlerini artırmak gerekmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığın bazı hastane girişlerine teknolojik sistemler kurması, önemli bir adımdır. Bu uygulamanın acilen yurt geneline yayılması gerekmektedir” dedi.



Anahtar Kelimeler: ' görevli doktora saldırı