Adana ve Mersin'de Covid-19 salgını hızla yayılıyor.

Adana ve Mersin

Adana ile Mersin Tabip Odası, Ülkedeki ve illerindeki vaka artışları üzerine önemli açıklamalarda bulundular.

MERSİN DİKKAT!

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Mersin’de 11 Mayıs’a kadar 260 vakaya rastlanırken, bu tarihten sonra sayının katlanarak arttığını söyledi. Şu an itibariyle Tıp Fakültesi, Şehir Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus, Silifke ve Erdemli Devlet Hastanelerinden aldıkları verilere göre 75’i yoğun bakım hastası olmak üzere 600’den fazla pozitif ve şüpheli vakanın bu merkezlerde yattığı öne süren Antmen, “Üstelik son iki haftadır günlük ortalama pozitif vaka sayısı en az 100 civarında. Geçtiğimiz hafta içerisinde eve gönderilen pozitif vakalar ile birlikte il genelindeki sayının 1000’i aştığını da gözlemlemiş durumdayız” dedi.

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, kentteki Covid-19 vakaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tabipler Birliği ve Mersin Tabip Odası olarak salgının başladığı ilk günden beri üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade eden Dr. Antmen, tehlikenin boyutlarını halka duyurmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

“600’DEN FAZLA POZİTİF VE ŞÜPHELİ VAKA VAR”

 

Mersin’de 11 Mayıs’a kadar 260 vakaya rastlanırken, bu tarihten sonra sayının katlanarak arttığını söyleyen Antmen, şunları söyledi:

 

* 11 Mart ile önlemlerin olabildiğince sıkı alındığı 11 Mayıs arasındaki sürede Mersin’in ülkenin en iyi illerinden biri olmasına ve aynı sürede kentte yalnızca 260 vakanın görülmesine karşın, 11 Mayıs ile 11 Ağustos tarihleri arasındaki sürede vaka sayısı katlanarak arttı.

 

* Şu an itibariyle Tıp Fakültesi, Şehir Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus, Silifke, Erdemli Devlet Hastanesi’nden aldığımız veriler 75’i yoğun bakım hastası olmak üzere 600’den fazla pozitif ve şüpheli vakanın yattığı, üstelik son iki haftadır günlük ortalama pozitif vaka sayısının en az 100 civarında olduğu şeklinde.

 

* Geçtiğimiz hafta içerisinde eve gönderilen pozitif vakalar ile birlikte il genelindeki sayının 1000’i aştığını gözlemlemiş durumdayız.

 

“EN YOĞUN AKDENİZ İLÇESİNDE”

 

Mersin’de bölge olarak Akdeniz en yoğun olduğunu anlatan Antmen, buradaki vaka sayısının diğer ilçelerinde iki katı olduğunu, merkezdeki diğer ilçelerde ise Akdeniz’in yarısı kadar vaka bulunduğuna da dikkat çekti.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA SAYI 100’Ü GEÇTİ”

 

Mersin’de pandemi ile mücadelede görev yapan hekim ve sağlık çalışanlarından PCR testi pozitif çıkanların sayısının 100’ü geçtiğini ileri süren Dr. Antmen şöyle devam etti:

 

 

* Bu sayı hızlı bir şekilde artmaktadır. Sadece son bir hafta içerisinde Mersin Şehir Hastane’sinde 8 hekim, 4 hemşire, 2 anestezi teknikeri, 1 fizyoterapist, 2 güvenlik, 1 bilgi işlem, 1 taşıma personelinin testleri pozitif çıkmıştır.

 

* Biz durumu bu kadar vahim görürken, Sağlık Bakanlığı Türkiye genelinde vaka sayısını 100 civarında ilan etme konusunda ve gerek Mersin’in, gerekse de diğer illerin vaka sayısını açıklamamakta ısrarcı davranmakta, kendi illerindeki vaka sayılarını açıklayan ve halkı uyarmaya çalışan tabip odası yöneticileri hakkında soruşturmalar açmaktadır.

 

“VAKA SAYILARI HER GÜN AÇIKLANMALI”

 

Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğüne seslenerek uyarılarının dikkate alınmasını isteyen Dr.Antmen şunları söyledi:

 

* Mersin ile ilgili rakamlar her gün halka açıklanmalı. 12 Nisan 2020 tarihinden bu yana toplanmayan İl Pandemi Kurulu’nu acilen toplanmalı.

 

*  Bugüne kadar toplanmadan karar alan İl Hıfzıssıhha Kurulu’nu işler hale getirip, Mersin Tabip Odası başta olmak üzere tüm sağlık kurumlarının Mersin’e özel kararlarda inisiyatif sahibi olmalı.

 

* Denetimler artırılarak halkın önlemlere uyması sağlanmalı. PCR pozitif olup semptomları hafif olan vakaların evlerine gönderilmesinden ziyade yurt gibi alanlarda izolasyonu sağlanmalı, pnömonisi olan vakaların hastane takibi sağlanmalı.

 

* Sağlık çalışanlarına düzenli PCR testi yapılmalı, söz verildiği halde yapılmayan ek ödemeler aksatılmadan yapılmalı.(sözcü)

 

******************************************************

 

ADANA TABİP ODASI’DAN PANDEMİYE İLİŞKİN ÖNERİ VE UYARILAR

 

Hem ülke genelinde hem de Adana’da Covid-19 pozitif vaka sayısının arttığını söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, “Sahada yaşananlar pandeminin iyi yönetilemediğini göstermektedir” dedi, öneri ve uyarılarda bulundu.

 

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, Covid-19 salgınında gelinen son duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Ülke genelinde ve Adana’da bayram tatilinden sonra Corona virüsü vaka sayılarının gittikçe arttığını söyleyen Menteş, mevcut durumun belirtilenin çok üstünde olduğunu gösteren verilerin kendilerine geldiğini ifade etti.

 

Menteş, “9 Ağustos günü Türkiye geneli yeni Covid-19 hasta sayısı bin 182 olarak açıklanmıştır. Sağlık müdürlüğünü ve yetkilileri bu tarihteki Adana’daki yeni vaka sayılarını açıklamaya davet ediyoruz” dedi.

 

Adana Tabip Odası Başkanı, söz konusu tarihte açıklanan hastaların yarısının Adana’dan çıktığını, güvensizliğin olduğu yerde pandeminin yönetilemeyeceğine inandıklarını ve hem rehavetin hem de paniğin önlenmesinin yolunun halka açık olup, güven vermek olduğuna işaret etti.

 

Sağlık çalışanlarının durumu

“Mücadele özellikle acil çalışanları olmak üzere bir kaç branşın üzerine yıkılmış durumdadır” diyen Menteş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Covid-19 testleri acillerde yapılmakta bu da trafik kazaları, kalp krizleri gibi acil vakalarla ilgilenen acil hekimleri üzerinde yeni ağır yükler getirmektedir. Bu süreçte mevcut acil başvuruları ile Covid-19 kaynaklı başvurular neredeyse birbirine eşittir.

 

Normal başvurular ile Covid hastaları birbirine karışmış olarak hizmet edilmeye çalışılmaktadır. Acil hekimi arkadaşlar karar verme sürecinde yer almamakla birlikte yukarıdan direktifle ve yoğun tempoda çalışmaya zorlanmaktadır.

 

Özellikle acil hekimleri, enfeksiyon, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları uzmanları başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları tükenmişlikle karşı karşıyadır. Bu durum ileride telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açacaktır.

 

‘Pandemi iyi yönetilemiyor’

İstifa eden ve istifa etmeyi düşünen sağlık çalışanları olduğu konusunda bilgilerin kendilerine geldiğini ifade eden Menteş, bir an önce sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunun artırılması gerektiğini belirtti.

 

Pandemide başarıya ulaşmanın yolunun bulaşı ve hastalanmayı önlemek olduğunu söyleyen Menteş, “Sahada yaşananlar pandeminin iyi yönetilemediğini göstermektedir” dedi ve ekledi: “Ben yaptım oldu ile pandemi yönetilemez.”

 

Menteş, “Pandemi ortaklaşa ve düzgün planlamayla yönetilir. Adana Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği derhal alınacak kararlara aktif olarak dahil edilmeli, Bilim Kurulları daha etkin çalıştırılmalıdır” önerisini sundu.

 

Adana Tabip Odası Başkanı Menteş, pandemi yönetimine dönük önerilerini şöyle sürdürdü:

 

Bin 550 yataklı Adana Şehir Hastanesi’nde yaklaşık 200-250 yatak, 400-450 yataklı Adana Yüreğir Devlet Hastanesi’nde 150 yatak ayrılarak bu iş yönetilemez. Derhal pandemi hastaneleri belirlenerek veya şehrin belirli bölgelerine test merkezleri kurularak, hastaların nereye gitmeliyim kaygısı ortadan kaldırılmalıdır. Pandemi hastanelerinin belirlenmesi aynı zamanda hastanelere gelmekten çekinen diğer hastaların da rahatlamasını sağlayacaktır.

 

Çözüm önerileri ve halka uyarı

Pandemiden korunma konusunda çözüm önerilerinde de bulunan Menteş, bunları şöyle sıraladı:

 

Sağlık Bakanlığı’na çağrımız test sayılarınızı çoğaltın ve pozitif hasta yakınlarına ve bulaş olasılığı olanlara acilen test yapınız. Pozitif hastalara eğer hastanede yatırmak gerekli değil ise güçlü filyasyon ile katı izolasyonu gerçekleştirin. Evde izolasyon sağlanamayacak olanları toplu izolasyon alanları oluşturarak oralara alın.

 

Halkı panik ve rehavetten korumak için inanılır rakamları açıklayın. Halkın hareketliliğini kısıtlayıcı önlemler alın. Düğün, taziye ve belli sayının üstündeki toplantıları kısıtlayın. Eğlence merkezleri ve restoranların kalabalıklığını önleyecek tedbirleri alın. Zorunlu iş alanları dışında çalışanların haklarını gözeterek evde çalışma veya ücretsiz izin konusunda çalışmalar yapınız.

 

Halka da çağrıda bulunan Menteş, sözlerini şöyle tamamladı:

 

Maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uyunuz. Hastanede yatış koşulları yok ise izolasyon kuralları doğrudur ve ona uyunuz. Kalabalıklardan uzak durun ve kalabalık oluşmasına katkı vermeyin. Gerekli değil ise seyahat yapmayın. Doktorunuzun önerilerine uyup, onlara güvenin. Bu yıl düğün yapmayın, seneye birlikte halay çekelim.” (gazetekarinca)