3. Uluslararası ve 13.Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi

10-13 Ekim 2019 tarihlerinde Sakarya Üniversitesinin ev sahipliğinde “Değer Temelli Sağlık Hizmetleri” ana temasıyla 3. Uluslararası ve 13.Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilmiş

SAĞLIK 7.11.2019 13:25:25 0
3. Uluslararası ve 13.Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi

10-13 Ekim 2019 tarihlerinde Sakarya Üniversitesinin ev sahipliğinde “Değer Temelli Sağlık Hizmetleri” ana temasıyla 3. Uluslararası ve 13.Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Kongre kapsamında 2 ana konuşma, 6 panel, 2 eğitim ve 43 oturum gerçekleştirilmiş olup, 248 sözel bildiri ve 9 poster bildiri sunulmuştur. Kongrenin düzenlenmesi sürecinde kongre düzenleme kurulunda 8, danışma kurulunda 12 ve bilim kurulunda 106 akademisyen ve kongrenin yapıldığı günlerde Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nde eğitim gören 28 lisans ve lisansüstü öğrenci görev almıştır. Kongreye 372 kayıtlı katılımcının yanı sıra, Amerika Birleşik Devleri, Birleşik Krallık, Almanya, Polonya, Arnavutluk ve Pakistan’dan katılım gerçekleşti.

Kongre açılış programı ardından Glasgow Üniversitesinden kongremize katılan Prof. Dr. Mahmood ADİL, Prof. Dr. Yusuf ÇELİK’in moderatörlüğünde kongrenin ana temasına uygun olarak “Value Based Health Services Model” başlıklı ana konuşmayı gerçekleştirdi.  Bu konuşmanın ardından düzenlenen panelde Prof. Dr. Krystyna LISIECKA, Prof. Dr. Mehveş TARIM, Dr. Ömer GÜZEL ve Dr. Sermet ERDEM’in katılımıyla Prof. Dr. Haluk ÖZSARI’nın moderatörlüğünde “Değer temelli sağlık hizmetleri” tartışılmıştır. Günün ikinci panelinde Prof. Dr. Afsun Ezel ESATOĞLU’nun moderatörlüğünde Prof. Dr. Gülsün ERİGÜÇ, Prof. Dr. Ramazan ERDEM, İdris SARIAYDIN ve Gözde TETİK akademik, uygulayıcı ve öğrenci bakış açısıyla “Sağlık Yönetimi Eğitimi ve Sorunları” konusunda ayrıntılı görüş alış verişinde bulunmuşlardır.

Kongrenin ikinci günü, Prof. Dr. İsmet ŞAHİN moderatörlüğünde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Dr. Aziz Ahmet SUREL ve İşletme Müdürü A. Vahap DOĞAN’ın katılımıyla şehir hastaneleri tartışıldı. Ardından Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU’nun moderatörlüğünde gerçekleşen “Özel Hastanelerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” paneline özel hastaneleri temsilen Dr. Mehmet ALTUĞ, Bahadır GÜNDÜZ ve Orhan ARSLAN katılmışlardır. Kongrenin ikinci ana konuşmasında Prof. Dr. Şahin KAVUNCUBAŞI moderatörlüğünde South Carolina Üniversitesinden Prof. Dr. Neşet HİKMET “Health Information Technology for Better Healthcare Managament” başlıklı konuşmasını sunmuştur.

Kongrenin beşinci panelinde sağlığın geliştirilmesi, Prof. Dr. Melih BULUT moderatörlüğünde uluslararası konuklar Prof. Dr. Enver ROSHI, Prof. Dr. Ahmed YOUNİS ve Dr. Bastian RİNGE’nin katılımıyla tartışılmıştır. Kongrenin son panelinde ise “Üniversite Hastanelerinin Yönetimi” konusu Prof. Dr. İsmail AĞIRBAŞ’ın moderatörlüğünde İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuri AYDIN, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent GÜMÜŞEL ve Prof. Dr. Levent KIDAK’ın katılımıyla tartışılmıştır.

Kongre kapsamında Prof. Dr. Bayram ŞAHİN tarafından iki eğitim gerçekleştirilmiştir.

Kongrede dört adet bildiri ödülü verilmiştir. Ödüllerden ilki Sakarya Üniversitesi bünyesinde sağlık yönetimi bölümünün açılmasında büyük emekleri olan Prof. Dr. Gültekin YILDIZ adına, Zeynep KAVŞUR ve Aysun DANAYİYEN’e verilmiştir. Diğer ödüller ise sağlık yönetimi alanında büyük katkıları olan ve günümüzde sağlık yönetimi alanında çalışan çok sayıda akademisyen ve meslektaşımızın hocalığını yapmış olan Prof. Dr. Tevfik DİNÇER, Prof. Dr. Mehmet TOKAT ve Prof. Dr. Münevver MENDERES adına verilmiştir. Prof. Dr. Tevfik DİNÇER ödülü, Uğur UĞRAK ve Oğuz IŞIK’ın çalışmasına, Prof. Dr. Mehmet TOKAT ödülü, Şule KARADAĞ ve Şerife Didem KAYA’ya ve Prof. Dr. Münevver MENDERES ödülü İbrahim DEMİR ve M. Mahmud KHAN’a verilmiştir.

Kongre sürecinde düzenlenen Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanları çalıştayında, çekirdek eğitim programı, staj ya da işyeri uygulamalarına ilişkin sorunlar ve kurulması planlanan sağlık yönetimi akademisyenleri derneği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, bir sonraki kongrenin İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde yapılmasına karar verildi.

3. Uluslararası ve 13.Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi’nde ortaya konulan bilgi ve önerilerin sağlık yönetimi alanına katkı sunmasını diliyoruz. Daha önceki kongrelerde olduğu gibi, bu kongrede de üretilen görüş ve düşüncelerin, akademik camia ve uygulayıcılara katkı sağlamasını ve ilgililer tarafından değerlendirilerek hayata geçirilmesini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

Kongre Düzenleme Kurulu Adına / Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT / Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı