Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yılki teması tesadüfen seçilmemiştir. Çatışmalar, iklim değişikliğinin ve COVlD-19'un etkileri, her yerde kadınlar ve bebekler için mevcut riskleri arttırmakta, 10 yıldan uzan zamandır devem eden Suriye savaşları, İsrail'in Filistin'i işgali, Rusya Ukrayna savaşları ve zorunlu göçler en çok kadınların hayatına mal olmaktadır. BM raporuna göre; 2020 yılında yaklaşık 13,4 milyon bebek prematüre bebeğin 1 milyonu, erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybetmiştir.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden, çocuk yaşta evlilikler ve doğumların önüne geçmeyen iktidarın aşı karşıtlığına karşı kararlı bir duruş sergileyememesi ve bölgesel eşitsizliklerin önüne geçmemesi anne ve yenidoğan ölümlerindeki sorumluluğunu katlamaktadır.
Kamusal sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadrolu güvenceli istihdamı için mücadelemize devam edeceğiz. 7 Nisan'da bizde başta sağlık olmak üzere her alanda "Sağlıklı Başlangıçlar, Umutlu Gelecekler” şiarını "herkese sağlık, güvenli gelecek " şiarıyla yükseltiyor ve tüm dünya halkları ve sağlık sosyal hizmet emekçilerinin Dünya Sağlık Günü'nü kutluyoruz!
Unutmayalım; Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!
Gaziantep SES Şubesi