17-18 Şubat G(ö)revdeyiz...Bittik, tükendik!

17-18 Şubat G(ö)revdeyiz...Bittik, tükendik!

Aile hekimleri, sözleşme ve ödeme yönetmeliğinin geri çekilmesi, aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle yarından itibaren iki gün süreyle iş bırakacak.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) tarafından yapılan açıklamada, aile hekimlerinin 17-18 Şubat tarihlerinde iş bırakacağı belirtildi.

 

İKİ GÜN İŞ BIRAKACAKLAR

 

AHESEN Genel Başkanı Dr. Gürsel Özer imzalı yönetim kurulu karar metninde şu ifadeler yer aldı: “AHESEN’i 30 Haziran 2021 tarihinde 31527 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.07.2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği Aile hekimliği çalışanlarının özlük haklarında kayıplara neden olmuş, iş güvencesini ortadan kaldırmış ve uygulanabilirliği olmayan kronik hastalık izlemleri ile hak ediş kayıplarına yol açmıştır. Aile hekimliği çalışanlarının hak kaybına neden olan sözleşmenin ilgili maddelerinin yeniden düzenlenmesi, caydırıcı ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılabilmesi, yıllarca süregelen hak ediş ve cari gider kayıplarının telafi edilmesi, aile hekimliği uygulamasının özerk yapısı nedeniyle maaş ve hak ediş zam görüşmelerinin aile hekimliği alanında faaliyet gösteren ve en fazla üyesi olan sendika ile yapılması ve sağlık çalışanlarının seslerini duyurabilmesi içim Sendikal Yönetim kurulumuz 62 karar sayı ile 17-18 Şubat 2022 tarihinde iki gün, taleplerimize olumlu yanıt verilmediği takdirde 14-15-16 Mart 2022 tarihinde üç günlük iş bırakma kararı almıştır.”

 

AİLE HEKİMLERİNİN TALEPLERİ

 

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED)’nden yapılan açıklamada da talepler dile getirildi:

 

1- Etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz.

2- 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da revize edilmesini istiyoruz.

3- Çalışan tüm meslektaşlarımız için makul bir ödeme, rahat bir emeklilik istiyoruz.

4- Aile Sağlığı Merkezi gider ödemelerinin yeniden değerlendirilerek artırılmasını istiyoruz.

 

“İŞ BIRAKMAK İSTEMİYORUZ”

 

AHESEN’den yapılan açıklamada, “Aile hekimliği çalışanları olarak iş bırakmak istemiyoruz. Aile hekimliği uygulamasına zarar verecek ve halkın sağlığını riske edecek yanlışları defaten dile getiriyoruz. Çağrımıza hiçbir şekilde yanıt alamıyor ve her platformda çağrılarımızı tekrarlamaya devam ediyoruz. Ancak duyarsızlık bizi iş bırakmaya itiyor. Kendi sağlığımız, halkın sağlığı, insanca sürdürüle bilinir yaşam koşulları için 17-18 Şubat 2022 tarihinde (2) iki gün iş bırakıyoruz. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde 14-15-16 Mart 2022‘de 3 gün iş bırakacağımızı deklare ediyoruz” denildi.

 

 

 

 

Aile hekimlerinden grev açıklaması geldi

 

Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde Tabip Odaları ile sağlık meslek örgütlerinin desteklediği “Emek Bizim, Söz Bizim” mücadelesi çerçevesinde 17 -18 Şubat Perşembe ve Cuma günleri ülke genelinde Aile Hekimleri iş bırakacak.

 

Aile Hekimleri; İş güvencesizliğine, sağlık alanında yaşanan şiddete, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına, emeklerinin sömürülmesine karşı tüm Türkiye’de iki günlük greve gidecek. Tüm sağlık meslek örgütleri ile her kesimden vatandaştan 17-18 Şubat tarihlerinde Aile Sağlığı Merkezlerine gelmeyerek destek beklediklerini belirten AHEK’den  yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

CEZA YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLSİN

 

“30 Haziran’da yürürlüğe giren ceza yönetmeliği ile iş güvencemiz iki bürokratın iki dudağı arasına bırakıldı. Aralık ayında bu yönetmelik ile Türkiye’nin dört bir yanında aile hekimi arkadaşlarımızın sözleşmesini fesih etmeye kalktılar. Gerekçeleri gelen kişinin istediği ilacı yazmamışsın, İstanbul trafiğinde işe 20 dakika geç kalmışsın gibi akla hayale sığmayacak olaylardı. Bu sene ilk denemelerini yaptılar, eğer yönetmelik geri çekilmezse seneye yüzlerce arkadaşımız bu infaz komisyonları vasıtasıyla işten atılacak. Bu nedenle iş bırakıyoruz.

 

AMAÇ HASTALARIN ÖZEL HASTANELERE SEVK EDİLMESİ

 

Aynı yönetmelik ile Hastalık Yönetim Platformu diye bir uygulama hayatımıza girdi. İş yükümüzü 2 kat artıracak bu uygulama ile bizden istenen tüm hastalarımızın verilerini bir özel şirketin yazılımına yüklememiz. Tespit edilen hastalar için ne yapılacak, nasıl yapılacak sorusuna yanıt yok. Gerekli gereksiz onlarca tetkik yapılması ve hastaların şehir hastanelerine sevk edilmesi.  Hastalarımızın güvenliği ve sağlığına zararlı, aile hekimliğine aykırı bu uygulama iptal edilsin diye iş bırakıyoruz.

 

Aile hekimlerinin gelirlerinde yüzde 10 kesinti yapan, basına konuşmayı yasaklayan toplumun bilgi edinme hakkını kısıtlayan bu ceza yönetmeliği iptal edilsin diye iş bırakıyoruz.

 

Yoksulluk sınırının 14 bin, açlık sınırının 4 bin lira olduğu ülkemizde açlık sınırında bir maaşla ebe, hemşire, doktor çalışmasın diye iş bırakıyoruz.

 

Emekliliğimizde aç kalmayalım, bu ülkeye, yurttaşlarımıza onlarca yıl hizmet etmiş sağlık çalışanları olarak ömrümüzün son 10-15 yılını insan onuruna yaraşır şekilde yaşayabilelim diye iş bırakıyoruz.

 

Kamu hizmeti kamu binalarında verilir, kiralık binalarda çalışmayalım, elektrik faturaları, çalışan maaşları, jeneratör tamiri ile değil hastalarımızın sağlığı ile ilgilenebilelim diye iş bırakıyoruz.

 

GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI İSTENİYOR

 

Sağlıkta şiddet sona ersin, başımıza ne gelecek korkusu ile işimize gelip, şükür bugün de sağ salim eve dönebildik demediğimiz güvenli çalışma ortamlarımız olsun diye iş bırakıyoruz.

 

Toplumun sağlığı ve emeğimizin karşılığını alabileceğimiz, sağlığın ticarileştirilmesine yönelik hükümet politikalarından toplumun korunduğu sağlıklı bir ülkede işimizi sürdürebilmek, bunun için yurt dışına gitmek zorunda kalmamak için iş bırakıyoruz.

 

Eğer gerekli önlemler alınmazsa, 22 Şubat’ta yeni eylem programımızı açıklayacağız. 17-18 Şubatta tüm sağlık çalışanlarının ve toplumun desteğini bekliyoruz.”(Sözcü)