16 yıldan uzun süredir görme engelli olan eski bir öğretmen olan Berna Gómez’in görsel korteksine bir mikroelektrot dizisi yerleştirdi.
16 yıldan uzun süredir görme engelli olan eski bir öğretmen olan Berna Gómez’in görsel korteksine bir mikroelektrot dizisi yerleştirdi. İmplant daha sonra bir çift gözlüğün ortasına monte edilmiş bir video kamera ile eşleştirilerek gözleri görmeyen öğretmenin harfleri tekrar görebilmesi ve okuyabilmesi sağlandı.
The Journal of Clinical Investigation‘da bu hafta yayınlanan çalışmanın bir özetine göre, test deneği implantı altı ay boyunca kullandı ve beyin aktivitesinde veya diğer sağlık komplikasyonlarında herhangi bir bozulma yaşamadı. 16 yıldır kör olan eski bir fen öğretmeni, kamera ve beyin implantı içeren görsel bir protez sayesinde harfleri görebiliyor, nesnelerin kenarlarını ayırt edebiliyor.
Çalışma, doğrudan beynin görsel korteksine bilgi göndererek kör insanlara ilkel bir görüş biçimi vermek için “bilim adamlarının uzun süredir devam eden bir rüyası” olarak adlandırdığı şeyi daha da ileriye taşıyor.Deneyde, bir beyin cerrahı, 16 yıldan uzun süredir kör olan eski bir öğretmen olan Berna Gómez’in görsel korteksine bir mikroelektrot dizisi yerleştirdi. İmplant daha sonra bir çift gözlüğün ortasına monte edilmiş bir video kamera ile eşleştirildi.
Bir eğitim döneminden sonra Gómez, kameradan doğrudan beynine gönderilen görsel bilgileri deşifre edebildi. Eğitim, Gómez’in elektrotlardan gelen sinyalleri nasıl yorumlayacağını öğrenmesine yardımcı olan bir video oyunu içeriyordu. Oyunda, bir ekran aniden Maggie Simpson’ın sol veya sağ elinde silah tutan bir görüntüsünü gösteriyor. Oyuncu, silahı tutan eli doğru seçmeye çalışıyor. Tabii ki bunu diziden gelen girdikleri kullanarak yapıyor Öğretmen Berna Gomez, bu görevde nasıl başarılı olacağını öğrenmeyi başardı.
Çalışma sırasında Gómez 57 yaşındaydı. Bilim adamlarına klinik olarak kesin geri bildirim verme yeteneği de dahil olmak üzere katılımı nedeniyle, Gómez çalışmanın ortak yazarı olarak seçildi. Protezlerin bazı etkileri sınırlıydı; örneğin Gómez’in alfabenin tüm harflerini tanımlamasına izin vermedi. Ancak araştırmaya göre “‘I’, ‘L’, ‘C’, ‘V’ ve ‘O’ gibi bazı harfleri güvenilir bir şekilde ayırt etti.
Utah Üniversitesi John A. Moran Göz Merkezi’nde araştırmacı olan Richard Normann, “Bu araştırmanın bir amacı, kör bir kişiye daha fazla hareket kabiliyeti kazandırmaktır” dedi ve ekledi, “Bir kişiyi, kapıları veya arabaları kolayca tanımlamalarına izin verebilir. Bağımsızlığı ve güvenliği artırabilir. Bunun için çalışıyoruz.”
Çalışmayla ilgili bir klinik araştırmanın 2024 yılının Mayıs ayına kadar devam etmesi planlanıyor. Araştırma, İspanya Bilim ve Yenilik Bakanlığı ve Miguel Hernández Üniversitesi ile Moran Göz Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından finanse ediliyor.(gazeteyenigun.com.tr)