Kanseri fotoğraflayarak bulacak..!

Kanseri fotoğraflayarak bulacak..!

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde tesirini sürdürürken, salgın süreci değişik bir sıhhat krizini de bununla beraber getiriyor.

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde tesirini sürdürürken, salgın süreci değişik bir sıhhat krizini de bununla beraber getiriyor.

 

Sıhhat çalışanları virüse karşı aralıksız savaşım verirken, pek oldukça ülkede başta kanser olmak suretiyle öteki hastalıkların teşhis ve tedavisinde aksaklıklar meydana gelebiliyor. Bilhassa kanser türlerinde teşhislerde yaşanmış olan gecikmeler ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

 

İşte bu aşamada İngiltere’de mühim bir çalışmaya imza atılıyor. ‘Pillcam’ adında olan ve bir hap boyutundaki kapsül kamera, ağız yöntemiyle yutulduktan sonrasında kanseri tespit edebilecek. Teşhis aşamasını süratli ve güvenli hale getirmesi beklenen Pillcam, bilhassa mide ve bağırsak kanserlerine işaret edecek emareleri fotoğraflayacak.

 

 

Bele takılan bir kayıt aleti kapsül kameranın fotoğraflarını kaydederken, işlem tamamlandıktan sonrasında sindirim sistemi yöntemiyle kapsül dışarı atılabilecek.

 

SANİYEDE İKİ KARE ÇEKİYOR

 

Ülke genelinde 40’tan fazla bölgede 11 bin kişinin katılmış olduğu emek vermeyi yorumlayan Ulusal Sıhhat Sistemi (NHS) Başkanı Sir Simon Stevens, “Kulağa bilim kurgu filmlerinin gerçeğe dönüşmesi benzer biçimde geliyor. Vücudunuzdan geçen bu kamera, saniyede iki kare fotoğraf çekerek kanser ve Crohn hastalığının emarelerini denetim ediyor” dedi.

 

105 BİN KİŞİ SIRADA

 

Endoskopi ve kolonoskopiye oldukça daha süratli bir alternatif olması beklenen yöntem, corona salgını sürecinde haftalarca bekleyen hastalara da ümit olacak. The Times’ın haberine nazaran, aralık ayında İngiltere genelinde 105 bin kişinin endoskopi çektirebilmek için NHS’nin bekleme sıralamasında yer almış olduğu belirtiliyor. Bu sürecin 6 haftaya kadar sürebildiği ifade ediliyor.(sözcü)