“YALI ÇAPKINI “SAÇMALIYOR...

“YALI ÇAPKINI “SAÇMALIYOR...

Gazianteplilerin gelinlik çağa gelmiş kızlarını hamama götürüp esir pazarında cariye satışı yapılır gibi hamamın göbek taşına çıkarıp anadan üryan bırakmak, edepsizce taktim ve teşhir edilmesi yoktur. Bu tam bir rezalettir.

 

“YALI ÇAPKINI “SAÇMALIYOR.

 

Yazar İbrahim Ali Sinanoğlu Gaziantepte geçen dizide gerçeklikle ilgisi olmayan sahneleri eleştirerek şunları söyledi 

 

“ Ulusal yayın yapan Bir TV kanalında” YALI ÇAPKINI” diye bir dizi yayınlanmaya başladı.

 

Dizinin hemen başında da “Gerçek hikâyeden uyarlama “deniyor.

 

Filmin konusu aslen Gaziantepli olan ve İstanbul’da yaşayan zengin bir ailenin; sorumsuz, şıpsevdi torununa, ailenin büyüğü olan, geleneklerine bağlı dedenin Gaziantep’te evlenebileceği evsafta bir kızı arama emrini vermesiyle başlıyor.

 

Filmin bir bölümü İstanbul’da, bir kısmı da Gaziantep’te geçiyor.

 

Dizi de pek çok saçmalıklar var. Ama en önemlisi ve aşağılayıcısı olan ise gelin namzedi kızın hamamda, hamamın göbek taşına çıkarılarak, gelin kıza talip olacak aileden bir hanımın isteği üzerine herkesin içinde saçının açılması, peştamalı üzerinden alınarak kızcağızın anadan üryan, çırılçıplak bırakılıp, oradakilere teşhir edilmesi.

 

Bunca yıldır Gaziantep kültürü ile araştırmalar yaparım, yazarım, anlatırım ama ben böyle bir uygulama biçimine hiç rastlamadım.

 

Böyle bir şeyi ne anamdan ne ninemden ne de bu işin uzmanlarından asla duymadım.

 

Şunu açık ve net olarak ifade etmek isterim ki…Filme renk katsın diye çekilen böyle bir sahnenin veya benzerinin bizim hayatımızda asla yeri olamaz.

 

Çünkü bizim hamam kültürümüzde kadın erkek fark etmez; edep, terbiye, haya vardır.

 

Bizim hamam kültürü, bizim birbirimize olan saygımızın, sevgimizin, muhabbetimizin, paylaşmamızın, sıcak, samimi insani ilişkilerimizin, medeniyetimizin, zengin kültürümüzün muhteşem bir parçasıdır.

 

Dizide gözler önüne serilen sahneyle ilgili olarak Gaziantep’te hamam kültüründe böyle bir gelenek görenek veya adet yoktur.

 

Bu sahnede Gazianteplilerin kızlarını hamama götürüp esir pazarında cariye satışı yapılır gibi hamamın göbek taşına çıkarıp ; edepsizce taktim ve teşhir edilmesi tam bir rezalettir, skandaldır

 

Bu sahne yöresel kültürümüzü tanımayan, bilmeyen, anlamayan, idrakten yoksunların saçmalaması, palavrasıdır.

 

Ayrıca dizide kızını everecek Antepli bir baba portresi çizilmiş ki tam bir utanç belgesi, yüz karasıdır.

 

Gaziantep’te kız babası ağırdır, vakurdur. Kıymetli kızını evlendirmenin gururunu yaşarken, hüzünlüdür.

 

Öyle dizide olduğu gibi kızını zengin biri istedi diye çirtiksiz oynamaz. Kızını varlıklı bir aileye gelin verecek diye içki masası kurdurup, oğlan evine çalgı çengi eşliğinde dansöz oynatmaz. Sululuk yapıp “el oğluna” karşı küçük düşürmez, ileride kızının “başına kalkılacak” davranışları sergilemez.

 

Aslında bu sadece Antep’e özgü değildir. Bizim Kültür coğrafyamızın hiçbir kentinde, kasabasında, köyünde de görülmez. Ayıp sayılır, edepsizliktir!

 

Ayrıca dizide bir de “ağadır” gidiyor. Antep’te “AĞA” yoktur. Bizde ağa sözcüğü karşımızdakine olan saygımızın bir ifadesidir. Feodal yapının toprak ağalarını hiç hatırlatmaz.

 

Bu diziye bakıp; “tanıtımın kötüsü olmaz” deyip, olumlu bakanlar olabilir. Ancak “yalı çapkını” daha birinci bölümünde Gaziantep’i ve Gazianteplileri yerin dibine soktuğu, aşağıladığı da aşikâr.

 

Hiç kimse kusura bakmasın! ...Tanıtım adına bir dizi saçmalığa katlanıp, kendi kültür değerlerimizin örselenmesine; kızlarımızın, babalarımızın, ailelerimizin gururlarını ayaklar altında alınmasına, aşağılanmasına, zihinlerde yanlış imalar doğurmasına da katlanmak zorunda da değiliz, müsaade de etmeyiz.

 

Gaziantep nüfusu 3 milyonu aşan, kültürünü yaşatmak, onu tanıtmak için büyük çabalar harcayan; modern, sanayi merkezi, metropol bir kenttir. Burasını Anadolu’nun hala küçük bir kasabası gibi görenlere şunu hatırlatmak isterim…

 

Biz Gaziantepliyiz! Biz Gaziantep delisi insanlarız!

 

Biz yöresel kültürünü yaşamak ve yaşatmak hususunda hassasiyeti olanlar olarak, dizde sergilenen saçmalıkları her platformda ortaya koymaya, bize ait olmayan; yalan ve yanlışları muhataplarının suratlarına vurmaya devam edeceğiz.

 

Bir şehrin kültürü bir diziye feda edilemez?

 

Şunu açık ve net olarak ifade etmek isterim ki bu diziyi çekenler Gazianteplilerden özür dilemeli, bundan sonraki bölümleri çekerken de toplumun değerlerine hassasiyetlerine dikkat etmelidirler.

 

Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

 

************************************

 

GAZİANTEP KENT KONSEYİ KÜLTÜR TARİH SANAT KOMİSYONU

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

Değerli basın mensupları STAR TV kanalında “YALI ÇAPKINI” adlı bir dizi yayınlanmaya başlamıştır.

 

Bu dizinin senaryosunun bir kısmı Gaziantep’te geçmekte olup, Gaziantep yerel kültürünü içeren sahnelere verilmektedirler.

 

 Gaziantep kültürü her şeyden önce bu milletin norm değerlerine sahip, onun kaynağından beslenerek bugünlere gelmiş, millî kültürümüzün de ayrılmaz bir parçasıdır.

 

Dizi de Gaziantep, hatta Türk kültüründe asla yer almayan bir takım davranış biçimleri ve hareketlerinin sahnelendiğini görmekteyiz.

 

Bizim kültürümüz edepsizliği, hayasızlığı, ahlaksızlığı, aşağılamayı emretmez.

 

Gazianteplilerin gelinlik çağa gelmiş kızlarını hamama götürüp esir pazarında cariye satışı yapılır gibi çı hamamın göbek taşına çıkarıp anadan üryan bırakmak, edepsizce taktim ve teşhir edilmesi yoktur. Bu tam bir rezalettir, skandaldır

 

Bizim ailelerimizde kız gelin edilirken babalar kızlarını varlıklı bir aileye veriyor diye göbek atmazlar. Çalgı çengi kurup dansöz oynatmazlar. Yılışık yılışık gülüp sevinç gösteresinde bulunmazlar.

 

İması bile kabul edilemez Aile içinde birinin diğerine a yan gözle bakması bizim için en büyük İffetsizlik, en büyük ahlaksızlık, görüp de görmezden gelinecek bir davranış biçimi hiç değildir.

 

Gaziantep’te Aile reisi babalar yiyip içip, artanını da köpek önüne atar gibi evlatlarına bırakmazlar.

 

Ailede kadına saygı, eşe saygı, büyüğe saygı, küçüğe sevgi esastır.

 

 BİZ ONLARIN ANLATTIĞI GİBİ DEĞİL, TARİHİN YAZDIĞI ŞEREFLİ, GURURLU bir şehrin insanlarıyız.

 

Bu diziye bakıp; “tanıtımın kötüsü olmaz” deyip, olumlu bakanlar olabilir.

 

Ancak “yalı çapkını” daha birinci bölümünde Gazianteplileri aşağıladığı aşikârdır.

 

Buradan ilan ediyoruz ki, Tanıtım adına bir dizi saçmalığa katlanıp, kendi kültür değerlerimizin örselenmesine; kızlarımızın, babalarımızın, ailelerimizin gururlarını ayaklar altında alınmasına, aşağılanmasına, zihinlerde yanlış imalar doğurmasına da katlanmak zorunda da değiliz, müsaade etmeyiz.

 

Gaziantep, nüfusu 3 milyonu aşan, kadim kültürünü yaşatmak ve yaşamak, onu tanıtmak için büyük çabalar harcayan; modern, sanayi merkezi, metropol bir kenttir.

 

Bizi izlediğinden hiçbir şey anlamayan, ahmak sananlara şunu hatırlatmak isteriz ki...

 

Biz Gaziantepliyiz!  Biz Gaziantep delisi insanlarız!

 

Bir şehrin kültürü, bir diziye feda edilemez!

 

Şunu açık ve net olarak ifade etmek isteriz ki bu diziyi çekenler Gazianteplilerden özür dileyecekler! Bundan sonraki bölümleri çekerken de toplumun değerlerine saygı duyacak, hassasiyetlerine dikkat edecekler.

 

Aksi halde tüm Gaziantepliler olarak, dizide sergilenen saçmalıkları her platformda ortaya koymaya, bize ait olmayan; yalan ve yanlışları muhataplarının suratlarına vurmaya devam edeceğiz.

 

SAYGILARIMIZLA

 

 

YALI ÇAPKINI’NI ŞİKAYETE DAVET

Sayın Gaziantep Sevdalısı Dostlar.

Yalı çapkını adlı dizi filmi ile ilgili olarak Gaziantep Miş Miş” sayfasında yaptığımız paylaşıma sosyal medyada 20 saat içinde 40 Bine yakın kişi ulaştı. Yüzlerce kişi yazımızı paylaşarak, yorum yaparak haklı tepkimize destek verdiler. Çok teşekkür ederim.

Yalnız ,dizideki yanlışları bizim kendi aramızda konuşmamız, paylaşmamız yetmiyor.

Bu haklı infialimizi; kültürümüzü hiçe sayan, insanlarımızı aşağılayan, sergilenen sahneleriyle yanlış anlaşılmamıza neden olacak davranış biçimlerine itirazımızı yasal yollarla ilgili mercilere iletmek, onlara haklı talebimizin gerekçelerini ortaya koymak zorundayız.

Bu nedenle aşağıda belirttiğim adreslere; mesaj atarak, telefon ederek ulaşmamız, itirazımızı iletmemiz, bu yanlışı bir an önce düzeltmelerini talep etmemiz gerekiyor.

Lütfen bu haklı itirazımızı ilgili mercilere iletmenize yardımcı olun.

BİZ GAZİANTEPLİLER KENDİ HAKLARIMIZI SAVUNMAZSAK, BAŞKALARI ASLA SAVUNMAZ.

Saygılarımla.

ŞİKâYET MERCİLERİ;

1-ALO 178 ve 444 1 178 RTÜK Çağrı Hattı aracılığıyla iletebilirsiniz.

2-CİMER çerçevesinde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere bakanlıklar, valilikler ve kaymakamlıkların halkla ilişkiler müracaat bürolarına şahsen, mektup veya faks yoluyla, yurt içinden Alo 150 telefon hattını kullanarak, internette www.cimer.gov.tr adresinden ve e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilirsiniz

3-Dizinin İzleyici Temsilci Arzu Haksun Güvenilir’e

“E-posta adresi: izleyicitemsilcisi@startv.com.tr

Telefon: +90 (212) 335 00 00 “ulaşabilirsiniz

4-OGM Prodüksiyon ve Medya Hizmetleri Anonim Şirketini aşağıdaki telefonla arayarak şikayetinizi iletebilirsiniz.

0 212 2495074

0 533 5123905

İbrahim Alisinanoğlu-GAZİANTEP Miş Miş

 

CİMER şikayet, çerçevesinde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere bakanlıklar, valilikler ve kaymakamlıkların halkla ilişkiler müracaat bürolarına şahsen, mektup veya faks yoluyla, yurt içinden Alo 150 telefon hattını kullanarak, internette www.cimer.gov.tr adresinden ve e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilmektedir.



Anahtar Kelimeler: ÇAPKINI “SAÇMALIYOR...