Vaka Oranı 5 Kat Yükseldi...Aşılama Şart!

Vaka Oranı 5 Kat Yükseldi...Aşılama Şart!

1 Temmuz'da başlayan Normalleşme Süreci, kuralsızlığı da beraberinde getirdi. 1,5 yılı aşkın süredir hayatın her alanını etkisi altına alan Koronavirüs Salgınında, vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Tırmanış ile birlikte he

Koronavirüs Salgınında Gaziantep’teki bilanço her geçen gün artıyor.  Delta varyantı sonrası bulaşı oranındaki artış, 1 Temmuz tarihinde başlayan Normalleşme Süreci ve 9 günlük bayram tatili ile birlikte vaka oranları ve hastaneye yatışlar arttı.Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ve Gaziantep-Kilis Tabip  Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, kentin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

“VAKA ORANI 5 KAT YÜKSELDİ”

 

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentte artan vaka sayılarına ve Kurban Bayramı sonrası ortaya çıkan manzaraya ilişkin açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Tiryaki, “Temmuz ayında 9 günlük Kurban Bayramı tatili vardı, bu tatil öncesinde yaptığım açıklamada, tatil sonrası vaka sayılarında bir artış olabileceğini söylemiştim. Sadece Gaziantep için değil, Türkiye geneli içinde bu durum böyleydi. 9 günlük tatil sonrası Vaka oranı 100 binde 105’lere çıktı. 9 günlük tatilden önceki vaka sayılarımız ile şimdiki vaka sayılarımızı kıyasladığımızda yaklaşık 5 kat kadar bir yükselme yaşandı.”

 

“TEDBİRLER ALINDI”

 

Hastanelerdeki doluluk oranının da artmaya başladığını belirten Tiryaki, hastanelerdeki doluluk oranlarının korkutucu düzeyde olmadığını söyledi. Daha önce bazı hastanelerin pandemi hastanesi ilan edildiğini belirten Tiryaki, bu kez tüm hastanelerde bazı servis ve yoğun bakım alanlarının pandemi  için ayrıldığını, salgının etkisinin artması durumunda farklı uygulamaları hayata geçirmek üzere hazır olduklarını bildirdi.

 

“AŞILAMA ŞART!”

 

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ayşegül Ateş Tarla, artan vaka sayılarıyla birlikte hastanelerin, yoğun bakım ünitelerinin yeniden dolmaya başladığını ve delta varyantı vakalarının arttığını dile getirdi. Tarla, “Hastanede yatanların yüzde 60’ından fazlası aşısız olanlar. Aşılanmadıkça güvencesizliğimiz artıyor. Bakanlık tarafından paylaşılan aşılama verileri, ilk doz aşı ile ilgili. Toplumun yüzde 56’sı çift doz aşılanmış, bağışıklık oluşmuş gibi bir algı oluşuyor. Ancak öyle bir durum yok. Bakanlık 16 yaş üzerinden bir hesaplama yapıyor. Bu da istatistik olarak aşılanma oranının yüksek görünmesine sebep oluyor. 2. dozu olanların oranı yüzde 70’i aşmadıkça virüsün dolaşımı ve bulaşın artmasının önüne geçilmesi imkansız. Eğer hızlıca aşılamayı yapmazsak yeni varyantlar çıkacak ve belki de bu varyantlar vurduğumuz aşılara karşı bağışıklık kazanacak.”

 

“İŞÇİLERDE AŞILAMA İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL”

 

Salgının devam ettiğini söyleyen Tarla, “İnsanların maske ve mesafe kuralına da uymaya devam etmesi gerekiyor. Ancak benim gözlemlediğim, normalleşmeyle beraber insanlarda aşılama oranlarının arttığına yönelik bir algı var ancak böyle bir durum yok. Aşılanmadıkça güvencesizliğimiz artıyor. Hem yoğun bakımda hem hastanede yatış riskini hem de hastalığı kötü geçirme riskini arttırmış oluyorsunuz. Ayrıca virüsün bulaşıcılığını da arttırmış oluyorsunuz. Gaziantep bir işçi kenti ve işçiler arasında ve işsizlerde aşılanma oranı istenilen seviyede değil. Özellikle kayıt dışı çalışan kişilerde aşılanma durumunu bilmiyoruz.”

 

“HASTANEYE YATANLARIN YÜZDE 60’I AŞISIZ”

 

Normalleşme süreci ve Delta Varyantı ile birlikte vakaların yükseldiğini söyleyen Tarla, “Özellikle delta varyantı tırmanışa geçti. Hastanede aşılı olup da yatanlar ya tek doz aşı olan kişiler ya da aşı olmasının üzerinden biraz süre geçen kişiler. Çift doz aşı olanlar süreci daha hafif atlatıyor. Ancak hastanede yatanların yüzde 60’ından fazlası hiç aşı olmayanlar.”

 

“DELTA VARYANTI TIRMANIŞA GEÇTİ!”

 

9 günlük Kurban Bayramı tatili sonrası hastanelere yatışlarda artış olduğunu söyleyen Tarla, “Gaziantep’te özellikle bayramdan sonra bir artış oldu. İlk başlarda servislerin çoğunu boşaltmışlardı, çok az yatan kişi vardı. Onların hepsi hemen hemen dolmaya başladı. Doktor arkadaşlarımız Kovid servislerinin dolmaya başladığını dile getiriyor. Ama bu geçen yılın kasım ayındaki gibi her yeri dolduran bir artış değil. Bunun önemli bir nedeni de aşılı bir kesimin olması. Tıkanma henüz gelmedi ama alttan gelen bir dalga var. Test sayısında da insanları göndermede biraz düşüş var. Tarama usulü yapılıp semptom başlayınca gidildiği için vakayı kaçırma olasılığımız yüksek. Delta varyantında da bulaşıcılık yüksek olduğu için normalleşmeyle beraber vakalar artıyor. Aşılama bu süreçte çok önemli. Hem hafif geçirmesini sağlıyoruz hem bulaşmayı olasılığını düşüyoruz hem de bulaşmayı engelliyoruz. Bu 3 parametreyi de kurtarmış oluyoruz” diye konuştu. (E.Yldırım/gazeteekspres.com)