Tarla: Gaziantep’te 1500’den fazla sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı!

Tarla: Gaziantep’te 1500’den fazla sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelge ile Sağlık Çalışanlarının COVID-19 salgını sürecinde istifa, emeklilik ve yıllık izin hakları askıya alındı. Sağlık Bakanlığı genelgesine Tabiplerden tep

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelge ile Sağlık Çalışanlarının COVID-19 salgını sürecinde istifa, emeklilik ve yıllık izin hakları askıya alındı. Sağlık Bakanlığı genelgesine Tabiplerden tepki gecikmedi. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, sağlık çalışanlarının haklarının gasp edilmesinin kabul etmeyeceklerini bildirdi. Covid-19 ile mücadelenin yürütülemediğini kaydeden Tarla, Gaziantep’te 1500’den fazla sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığını açıkladı.

 

Türkiye’de Koronavirüs vaka sayıları tırmanıyor. Vaka sayılarının artması ile Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine ‘Personel İşlemleri’ hakkında genelge gönderildi. Genelgede, her ne sebeple olursa olsun COVID-19 salgını sürecinde istifa, emeklilik talepleri kabul edilmeyecek. Yıllık izinlerin ise durdurulduğu ifade edildi. Bakanlık genelgesine Tabiplerden tepki geldi.

 

İSTİFALAR KABUL EDİLMEYECEK

 

Genelgede Korona virüsü salgını sürecinde kamu sağlık hizmetinin etkin ve kesintisiz şekilde sürmesi için yapılan düzenlemeler bildirildi. Buna göre; merkez taşra teşkilatında görevli bütün personelin, her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (istifa) talebi kabul edilmeyecek. Yaş haddinden emekli olacaklar ile malulen emekli olacakların ayrılışları yapılarak kapsam dışındakilere yönelik emeklilik işlemi tesis edilmeyecek. Sağlık hizmetinde görevli sağlık işçilerinin, resen emeklilik işlemleri ile malulen emeklilik işlemleri yapılıp işten ayrılmaları sağlanacak, bunun haricinde ayrılmak isteyenlere müsaade edilmeyecek.

 

AYRILIŞA MÜSAADE EDİLMEYECEK

 

Eşinin emekliye ayrılmasından kaynaklı atama, öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama ile karşılıklı yer değiştirme ve engelli durumundan yapılacak atamalar ikinci bir duyuruya kadar durduruldu. Sağlık tesislerinde görevdeyken başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep edip de ataması yapılan personelin, ayrılışı yapılmayacak. Başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep eden personele bu süreçte muvafakat verilmeyecek. Kamu hizmetinde ihtiyaç duyulan durumlarda bakanlık tarafından zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen personelin derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacak.

 

YILLIK İZİNLER DURDURULDU

 

Evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat gibi yasal mazeret izinleri hariç Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında çalışan bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durduruldu. Yıllık iznini kullanmakta olan personel ise mezkur izinlerini kullanmaya devam edecek. Çalışan eşlerin her ikisinin de Sağlık Bakanlığı çalışanı olması halinde, kamu sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğine yönelik gerekli tedbirleri alınması kaydıyla okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan çalışanların yıllık izin talepleri, kadın çalışana öncelik verilmek kaydıyla kurum amirlerince değerlendirilerek hizmeti aksatmayacak şekilde planlama yapılacak.

 

ÜCRETSİZ İZİN VERİLMEYECEK

 

Radyoaktif ışınlarla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izni kurum amirlerinin uygun göreceği zamanda kullandırılacak. Personele kurum amirlerince takdir edilmek kaydıyla idari izin verilmesine devam edilecek. Doğum sonrası analık iznine müteakip alınan ücretsiz izinler ve talep edilen ücretsiz izinler ile sendikalarda yönetici pozisyonundan dolayı ücretsiz izin talep edenlerin talepleri karşılanacak, bunlar dışındaki personele ücretsiz izin verilmeyecek. Daha önce yürürlüğe konulan ‘Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler’ konulu genelgenin uygulanmasına devam edilirken hamile personele hamileliğinin 24’üncü haftasından 32’nci haftasına kadar izin verilmesi uygulamasına devam edilecek.

 

TABİPLERDEN TEPKİ GELDİ

 

Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen genelgeye Gaziantep-Kilis Tabip Odası’ndan tepki geldi. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, sağlık çalışanlarının tükenmiş durumda olduğunu kaydetti.

 

Tarla, “Sağlık Çalışanları, Pandeminin ilan edildiği 11 Mart tarihinden bu yana yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Haziran ayı ile birlikte izin iptali kaldırılmış, planlama doğrultusunda çalışanlar izne gitmişti. Sağlık Çalışanları canla başla görevlerine devam ediyorlar. Mart ayından bu yana 1500’ün üzerinde sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı. Her gün bir hekim arkadaşımızın Covid-19’a yakalandığını duyuyoruz. Hem yoğun çalıştıracaksınız, her türlü yoğunlukta çalıştırmaya devam edeceksiniz ve sizin dinlenme hakkınız olmayacak. İstifalar, emeklilik ve yıllık izinler iptal edildi. Sağlık çalışanlarının tüm hakları birden bire kaldırıldı. Kabul edilebilir değil.”

 

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR”

 

Sağlık Bakanlığının vaka artışına ilişkin açıklamalarını değerlendiren Tarla, “Sağlık Bakanlığı hem Türk Tabipler Birliğinin vaka artışına ilişkin yaptığı açıklamaları dikkate almıyor hem de tüm sağlıkçıların hakları elinden alınıyor. Sağlık çalışanları zaten tükenmiş durumda, karar ile tükenmişlik daha da artırılıyor. TTB’nin bu nokta açıklamaları oldu. Personelin izin hakkını kullanması gerektiği ifade edildi. Ben de bu hatadan dönüleceğini umut ediyorum. İstifa yasağının kalkmasının ardından istifaların artacağını düşünüyoruz.”

 

COVİD-19’A YAKALANAN SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI ARTTI

 

Enfekte olan sağlık çalışanı sayısının arttığını söyleyen Tarla, “Geçtiğimiz aylarda Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanı sayısını 740 olarak acıkmıştık. Eylül ayı sonu itibariyle 1500’ün üzerinde sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığını öğrendik.”

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ZOR DURUMDA…

 

Yapılan tüm toplantılarda sağlık çalışanlarının sorunlarını anlattığını söyleyen Tarla, “Katıldığım tüm toplantılarda, pandemi sürecinin sağlık çalışanları üzerindeki etkilerini anlattım. Maddi ve manevi anlamda kayıpları oldu. Sağlık çalışanları psikolojik olarak zorlanıyorlar. Psiko-sosyal  Destek hattı hiçbir zaman oluşturulmadı. Sağlık çalışanlarının bu koşullarda tükenmişlik yaşaması çok doğal” diye konuştu. (gazeteekspres​ / A.Duman)