SİVİLCE (AKNE) NEDİR?

SİVİLCE (AKNE) NEDİR?

Sivilce (Akne); kıl kökündeki yağ bezlerinin iltihabı ile seyreden bir cilt hastalığıdır.


Akneler cilt yüzeyinde kalıcı izlere neden olarak hastalar için önemli bir sosyal sıkıntı oluşturmaktadır. Akneler cildin yağ bezlerinin normalden fazla yağ üretmesi, ölü hücrelerin atılamaması ile gözeneklerin tıkanması, p.acnes adı verilen bakterilerin çoğalması ve sonuçta oluşan yangısal olaylar nedeniyle görülmektedir.


Defa Life Hastanesi Dermatoloji Kliniği Hekimi Uz. Dr. Oya ÜNAL,  Sivilce (Akne) tedavisinde doğru hekimler tarafından detaylı bir şekilde incelenerek gerçekleştirilmesi gereken hassas bir tıbbi problem olduğunu söyledi.
Genellikle ergenlik dönemi hastalığı olan ve halk arasında sivilce olarak bilinen akne, günümüzde yetişkin insanlarda da ortaya çıkabiliyor. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen yaygın bir deri hastalığı olan akneyi yanlış beslenme alışkanlıkları, yüze uygun olmayan ürünler, gözenekleri tıkayan ağır kapatıcı özellikteki makyaj ürünleri, stres ve mekanik travma (sivilceyi patlatmak, oynamak) tetikliyor. Sadece yüz bölgesinde çıktığı bilinen akne; omuz, sırt üst kısımları, göğüs gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde de oluşabiliyor. Hormonal sebeplere de bağlı olabilen akne, kişiye özel uygulamalarla tedavi edilebiliyor
Sivilceler zamanında ve uygun tedavi edilmediği zaman iz bırakabilir. Derin ve iltihaplı sivilceler (kistik akne tedavisi) daha çok iz bırakma eğilimindedir. Sivilce izi tedavisi için; lazer tedavileri, altın iğne, peeling, soyucu kremler, dermaroller ya da dermapen tedavisi yapılabilir.

 

Akneli kişilerin bilmesi gereken püf noktaları:


Akne uzun sürelidir, dolayısıyla uzun süre tedavi gerektirir.
Akne tedavi edilmezse iz kalma riski daha yüksektir.
Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır.
Akne bir deri hastalığıdır. Tedavisi deri hastalıkları uzmanı hekimin alanına girer.
İlaç tedavisi kişiye göre değişir. Bu nedenle arkadaştan, komşudan ilaç tavsiyesi almak yanlıştır. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar.
Erkek hastalarda akne genellikle genç erişkin yaşlarında iyileşir.
Kadın hastalarda erişkin yaşta sık görülür.

 



Anahtar Kelimeler: SİVİLCE () NEDİR?