SANKO Tekstil Çatı Güneş Enerjisi Santrali Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi

SANKO Tekstil Çatı Güneş Enerjisi Santrali Tesisi

Sanko Tekstil Adıyaman Çatı GES Tesisi'nde güneş enerjisi kullanılarak işletmenin enerji ihtiyacını karşılayan yıllık 20 milyon kilowat saat enerji üretiliyor, santralde 37 bin 776 adet güneş paneli bulunuyor.

Adıyaman’da yapımı tamamlanan Sanko Tekstil Adıyaman Çatı Güneş Enerjisi Santrali (GES) Tesisinin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantısıyla gerçekleştirildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Hizmet Binası ve Yapımı Tamamlanan Enerji Santrallerinin Açılış Töreni kapsamında Adıyaman’da Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren Sanko Tekstil Tesisi’nde tören düzenlendi.

 

YOĞUN KATILIM SAĞLANDI 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılım sağladığı törene; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Gaziantep Valisi Davut Gül, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak ile Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Adıyaman Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, Adıyaman İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Bilgihan Yeşilyurt, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulgani Bereket, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu,  Adıyaman Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Tutak ile Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Fırat, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Cevdet Akınal, Gaziantep ile Adıyaman il protokol üyeleri, SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Konukoğlu ve SANKO yöneticileri katılım sağladı.

 

 

ERDOĞAN TEBRİK ETTİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada; ‘’Hükümet olarak gerek ülkemizin artan enerji ihtiyacını gerekse küresel ekonomik görünümünü dikkate alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. 2017 yılında açıkladığımız milli enerji ve maden politikası bu süreçte bizlere ve enerji sektörümüze rehberlik ediyor. Daha çok yerli, daha çok yenilebilir şiarıyla sürdürdüğümüz çalışmalarımızın hedefi, enerji ihtiyacımızı yerli ve milli imkanlarla sürekli, kaliteli ve uygun fiyatlarla karşılamaktır. Bunun için yenilebilir enerji kaynaklarının enerji sepetimizdeki payını devamlı yükseltiyoruz…  Türkiye’nin çatıda yapılan en büyük güneş enerjisi santrali projesini bugün resmen hizmete alıyoruz. Enerji sektörümüze güç katacak bu önemli yatırımın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline inanan yatırımcılarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum.’’ dedi.

 

 

776 GÜNEŞ PANELİ 

 

Adıyaman’da Sanko Holding tarafından kurulan Çatı Güneş Enerjisi Santrali (GES) Tesisi’nde güneş enerjisi kullanılarak işletmenin enerji ihtiyacını karşılayan yıllık 20 milyon kilowat saat enerji üretiliyor, santralde 37 bin 776 adet güneş paneli bulunuyor.

 

TANCAN: GEREKLİ KOLAYLIK SAĞLANIYOR

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, gazetecilere, güneş enerji santrallerinin yenilebilir enerji üretimindeki önemine değindi. Ülkede binlerce GES sistemi kullanıcısı olduğunu aktaran Tancan, “Burası elektrik tüketimi yapılan bir tesis, Bakanlığımızın önünü açtığı, mevzuat alt yapısını oluşturduğu uygulamalarla tüketicilerimiz çatılarına güneş enerji paneli kurmak suretiyle aynı zamanda kendi tüketmiş oldukları elektrikleri aynı yerde üretebiliyorlar, burası da öyle bir tesis. Bunun gibi binlerce ülkemizde tesis var ama buradaki tesisimizin en büyük özelliği bugüne kadarki Türkiye’deki çatı uygulaması açısından kurulu gücü en yüksek olan 12,7 megavatlık bir tesis. Bu şekilde bir tesisisin birçok kazancı var hem şirketimize kazancı var hem de milletimize yaptığı kazançlar var, yani şirket tükettiği enerjiyi burada üretiyor.” dedi. Tancan, yenilenebilir santrallerin karbon salınımı yapmadığı için iklim değişikliğiyle mücadelede de olumlu katkısının bulunduğunu aktararak, Bakanlık olarak bu sistemi yapmak isteyen yatırımcılara gereken kolaylığı sağladıklarını ifade etti.

 

 

KONUKOĞLU: EN BÜYÜK GES PROJESİ

 

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da tesisin tüm ülke için hayırlı olmasını dileyerek, şunları kaydetti: “Adıyaman’da şu anda Türkiye’de en büyük çatı GES’ini gerçekleştirdik. Yaklaşık 12,7 megavat civarında toplam bir yıllık kullanacağımız enerjinin yüzde 15’ine tekabül ediyor. İnşallah daha ileriki zamanlarda çatı GES’leri yapılarak Türkiye’nin güneş enerjisinden elde ettiği yenilebilir enerjiyi hem tüm sanayide hem de evlerimizde kullanmış oluruz. Benim vatandaşlara söylemem gereken en önemli konu lütfen enerji tasarrufu, su tasarrufu, bunlara dikkat edelim eğer biz bunları doğru kullanır ve başarırsak dünyanın da enerji sıkıntısı çekmeyen ülkeler arasına gireriz. Aksi takdirde sularımızı boşa harcarsak güneşimizi, rüzgarımızı boşa harcarsak ta büyük bir olasılıkla enerjide geride kalırız. Üretim için enerji şart bundan dolayı bu tip yatırımların bir an önce hızlanması ve desteklenmesi gerekmektedir.”T