Şahinbey’den Yamaçtepe ile ilgili yazılı açıklama

Şahinbey’den Yamaçtepe ile ilgili yazılı açıklama

Şahinbey Belediyesi Yamaçtepe ile ilgili çıkan haberlerle ilgili kamuoyuna açıklama yaptı.

Şahinbey Belediyesi Yamaçtepe bölgesinde bazı arazilere ayrıcalıklı imar tanındığı iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Şahinbey Belediye Başkanlığından kamuoyuna yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘’’Belediyemiz son 13 yıl içerisinde birçok alanda yeni projeler gerçekleştirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur. TUİK verilerine göre 2009 Ocak ayında 686.102 kişi olan ilçe nüfusumuz 2021 Ocak ayında 931.116 kişi olmuştur. Bu nüfusa ilçemizde yaşayan 321.000 Suriyeli misafirlerimizi de dahil ettiğimizde ilçemiz, 1.252.116 kişiyle Türkiye’nin en büyük ilçesi konumunda olup, 57 İlden daha fazla nüfusa sahiptir. Nüfus artışı ile orantılı olarak da ilçemizde konut talebi ve dolayısıyla yeni yaşam alanlarının açılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

Bu kapsamda 2009 yılından bu yana toplamda 101.980.000 m2 alan imara açılmış olup, Belediyemizin yaptığı konutlar da dahil olmak üzere 105.513 adet konut inşaa edilmiştir. Ayrıca 12 tane yeni mahalle kurulmuştur. Bu bağlamda Yamaçtepe bölgesi de dahil tüm imar planları Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisince 1/5000 ölçekli nazım imar planının onaylanmasının ardından Belediyemiz Meclisince 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onaylanmıştır.

Yamaçtepe İmar Planı Bölgesinde yapılan imar uygulamalarında aynı imar şartlarını haiz ve aynı malike ait taşınmazların imar uygulaması sonrası DOP+Zayiat miktarından geriye kalan kısmı, vatandaşları mümkün olduğunca birden çok parsele hissedar etmemek, bölgenin daha hızlı yapılaşmasını ve gelişmesini sağlamak amacıyla taşınmazlarından birinin bulunduğu konumda toplanabilmektedir. Bölgedeki 2000’e yakın tüm vatandaşımız için yapılan uygulama bu şekilde olup, hiç kimseye farklı bir işlem veya ayrıcalık yapılmamıştır.

Sonuç olarak yapılan işlemlerde yasal mevzuat izlenilmiş olup herhangi bir kimseye ayrıcalık veyahut imtiyaz tanınmamıştır.’’

 

 

Başkan Mehmet Tahmazoğlu ya başkanlığı bırak ya da mahkemeye git

 

Uzun süredir Yamaçtepe’de DOP usulsüzlüğü haberleri yapan Ay Medya Yönetim Kurulu Üyesi Meral Ay, konunun öznesi olan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na sosyal medya hesabından meydan okudu.

 

 

Uzun süredir Yamaçtepe'de, DOP usulsüzlüğü haberleri yapan Ay Medya Yönetim Kurulu Üyesi Meral Ay, konunun öznesi olan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'na sosyal medya hesabından meydan okudu.

 

ARSA TOPLAMA VE DOP MESELESİ

Gaziantep'in en fazla değer kazanan yerlerinden biri olan Şahinbey İlçesi'ndeki Yamaçtepe bölgesinde, imar tadilatı yapılmadan önce Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun siyasi yakınları ile arsa topladığı ve imara girdikten sonra  Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) vermediği, kişiye özel imtiyazşar sağladığı yönündeki  iddilar, Ay Medya bünyesinde Güneş ve Oluşum Gazetesi ile GRT TV'de gündemde getiriliyor.

 

BAŞKAN, HABERİN MESNETSİZ OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR

Belediye Başkanı Tahmazoğlu'nun, iddialara net yanıt vermek yerine medya kuruluşuna göndediği tekziplerde net bilgi yer almaması ve yapılan haberlerin mesnetsiz olduğu iler sürmesi üzerine gazeteci Meral Ay, sosyal medya hesabından, "haberimiz doğru değil ie kamuoyu şahit olsun ki 20 yıllık gaetecilik haytımı bitieceğim ve özür dileyeceğim. dedi.

 

"YA BAŞKANLIĞI BIRAK, YA MAHKEMEYE GİT"

Gaziantep halkını bu konuda 'uyardığına' işere den ay, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

"Uyuma Gaziantep! Kamuoyu şahidim olsun. Haberde yanlışlık varsa 20 yıllık gazetecilik hayatımı bitireceğim ve özür dileyeceğim. Belgelerle yazıyoruz. Haber doğru! Yanlışlık yok. Rant var, şaibe var, vurgun var. Başkan Mehmet Tahmazoğlu ya başkanlığı bırak ya da mahkemeye git." (yurthaberleri.net)

 

 

BİR DAHA SORUYORUZ  (Gaziantep Güneş Gazetesi 28 Aralık tarihli haber)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en hassas olduğu konuların başında imar uygulamaları geliyor. Erdoğan, belediye başkanları ile yaptığı her toplantıda mutlaka, “İmar uygulamalarında şaibeden uzak durun” diyor.

 

DOP Yasası açık ve nettir. Bağış yaptığını söyleyerek kendini ihbar ettin!

Belediyenin arsasına nasıl kondun? 1 Kuruş ödendin mi?

Encümen kararı var mı? Fiyat takdiri yapıldı mı?

Kamuoyu soruyor, Tahmazoğlu susuyor!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en hassas olduğu konuların başında imar uygulamaları geliyor. Erdoğan, belediye başkanları ile yaptığı her toplantıda mutlaka, “İmar uygulamalarında şaibeden uzak durun” diyor.

 

Şaibeli imar uygulamaları ile gündeme gelen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzüne nasıl bakacağı merak ediliyor.

 

“HER TÜRLÜ ŞAİBEDEN UZAK DURUN”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca Kızılcahamam’da düzenlenen “Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”ndaki konuşmasında, “Her türlü şaibeden uzak durmanız da önemlidir. Bundan taviz asla veremeyiz. Hiçbir AK Parti belediyesi için, Allah göstermesin, şaibe konuşulmamalı. İmar planlarından bindiğiniz araca, ihalelerden özel hayatınıza kadar her konuda kendinize ve bize söz getirecek en küçük bir şüpheye en küçük bir lüks, şatafat, israf, kibir görüntüsüne meydan vermemelisiniz” demişti.

 

“ASLA ŞAİBEYE YER VERMEYİN”

 

Erdoğan, 23 Haziran 2021 tarihinde AK Partili belediye başkanları ile yaptığı toplantıda ise, “Özellikle imar düzenlemelerinde asla şaibeye yer vermeyecek şekilde adil ve açık bir çalışma ortaya koymanız gerekiyor. Aynı şekilde ihaleleri mutlaka şeffaf bir şekilde gerçekleştirin, hatta tüm ihaleleri canlı yayınlayın. Yaptığınız işlerin tanıtımına önem verin, millet sizin eserlerinizi, hizmetlerinizi görsün” şeklinde uyarıda bulunmuştu.

 

REİS’E İNAT, İMARDA BÜYÜK RANT

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarını ve uyarılarını dikkate almayarak şaibeli işlere imza atan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, gazetemizin yönelttiği sorular karşısındaki suskunluğunu koruyor. Tahmazoğlu, avukatı aracılığıyla gazetemize yeni bir açıklama gönderdi. Ancak, Tahmazoğlu’nun açıklamasında sorularımıza açık, net ve tatmin edici bir şekilde cevap vermek yerine, ya hiç cevap vermiyor ya da yarım yamalak cevaplarla olayı geçiştirmeye çalışıyor.

 

“BAĞIŞ YAPTIM” DİYEREK, SUÇUNU KABUL EDİYORSUN

 

Mehmet Tahmazoğlu’nun Yamaçtepe’deki şaibeli imar uygulamaları ile ilgili soruları bir kez daha soruyoruz:

 

Yamaçtepe bölgesi 180 Ada ve 31 parselde 3536 metrekarelik arazine parselasyon yapılıyor. Ancak parselasyon sonucu arazinin DOP ve bağışın ardından yüzde 55’inin belediyeye kalması gerekirken senin arazisinde 1 metrekare bile eksilme olmuyor. Yani 1945 metrekarelik arsayı belediyeye vermiyorsun. Neden senin parselasyona giren arsan, diğer vatandaşların arsası gibi küçülmedi? Yüzde 55 oranında belediyeye bağış yaptığını söylüyorsun. Bağışın aynı parselde yapılması gerekiyor. Sen hangi bölgeden ve parselden bağış yaptın? Bağış yaptığın yerdeki parselin bedeli nedir?  DOP yasası açık ve nettir. Bağış yaptım diyerek, yasaya aykırı iş yaptığını kabul ediyorsun.  Çünkü bağış ayrıdır, DOP ayrıdır. Bunu en iyi bilen de sensin.

 

BELEDİYENİN ARSASINA NASIL KONDUN?

 

Şahinbey Belediyesi adına kayıtlı 7425 Ada 1 parseldeki 1311 metrekarelik arsanın 1271 metrekarelik kısmı 12.10.2017 tarihli 45278 yevmiye numaralı Tapu Resmi Senedi ile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun mülkiyetine geçiyor. Kamuoyu belediyeye ait bir arsanın nasıl bir yolla belediye başkanının mülkiyetine geçtiğini merak ederken Tahmazoğlu, gönderdiği metninde bu konuya hiç değinmiyor. Belediyeye ait bu arsayı alırken belediyeye ne kadar ödedin? Bunun için komisyon kuruldu mu? Fiyat takdiri yapıldı mı? Encümen kararı alındı mı? 1 Kuruş ödedin mi?

 

TAHMAZOĞLU NE DİYOR?

 

Tahmazoğlu tarafından gönderilen metinde, “Müvekkil Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet İhsan Tahmazoğlu’na ait arazide 3194 sayılı İmar Kanunu m. 18 uyarınca DOP uygulaması yapılmıştır. Yapılan haberin aksine hukuka aykırı bir işlem söz konusu olmayıp, 3194 Sayılı İmar Kanunu m. 18 gereceğine İmar uygulamasının yapıldğı tarihte yasal DOP oranı yüzde 40 olmasına rağmen, Mehmet İHsan Tahmazoğlu, 40+15=55 oranında DOP’a esas olmak üzere Şahinbey Belediyesi adına bağış yapmıştır. Dolayısıyla imar uygulaması sonrasında edinmesi gerekenden 15  daha eksik hisse edinmiş olup bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” deniliyor.

 

DOP VERMEDİĞİNİ İTİRAF EDİYOR

 

Gazetemiz Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na, kamuoyu adına 3 önemli soru yöneltiyor. Ancak avukat aracılığıyla gönderilen metinden de anlaşılacağı gibi Tahmazoğlu, belediyenin arsasının nasıl kendisinin mülkiyetine geçtiği ve o bölgedeki arsayı ne zaman aldığı ile ilgili soruya hiç cevap vermezken, DOP’la ilgili soruyu da yarım yamalak, son derece kaçamak bir şekilde yanıtlıyor. DOP vermediğini, buna karşılık bağışta bulunduğunu açıkça itiraf eden Tahmazoğlu, bu uygulamanın yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğunu çok iyi biliyor.(gaziantepgunes.com)