Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Hüsameddin Musab Yılmaz ''Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme'' hakkında okuyucularımız için önemli bilgiler verdi.

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Hüsameddin Musab Yılmaz ''Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme'' hakkında okuyucularımız için önemli bilgiler verdi.


Yeterli ve dengeli beslenmek günlük hayatta önemli olduğu kadar Ramazan ayında oruç tutanlar için de çok önemlidir. Özellikle sahur öğününü atlamamak gerekir. Çünkü Ramazan ayında öğünler arası, yaklaşık ortalama 20 saate kadar çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak kan şekerinin hızlı şekilde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düşeceğinden yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.

 

Peki ne yemeliyiz?

Sahur öğününde süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. 

İftar sofralarımızda bireylere yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda öğününe kadar kan şekeri çok fazla düşebilmektedir. Bu sebeple kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Yemeklerden sonra çayımızı en az 45 dakika sonra tüketmeliyiz. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli ve yemekten en az 1,5-2 saat sonra tüketilmelidir.

 

Ne kadar sıvı tüketmeliyiz?

Hava sıcaklığının artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı ortaya çıkmaktadır. Günde ortalama en az 12-14 su bardağı su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları,sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca yöremizde çok fazla tüketilen meyan şerbetini aralıklı ve belirli ölçülerde tüketmeliyiz.