Prof. Dr. Recep Mesut hayatını kaybetti

Prof. Dr. Recep Mesut hayatını kaybetti

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Ana Bilim Dalı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Recep Mesut hayatını kaybetti.

 

Hayatını kaybeden Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi’nin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Mesut bugün toprağa verilecek.

 

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE TÖREN YAPILACAK

 

Prof. Dr. Recep Mesut için 8 Aralık 2023 Cuma günü (bugün) saat 11.00’de TÜ Balkan Kongre Merkezi büyük salonunda cenaze töreni düzenlenecek. Mesut, öğle vakti Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardında Edirne Yeni Şehir Mezarlığı’na defnedilecektir.

 

 

Prof. Dr. Recep Mesut kimdir?

 6 Temmuz 1941 tarihinde Bulgaristan’ın Dobriç şehrinde dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Türk Azınlık Mektebinde (rüşdiye) bitirdikten sonra liseyi Varna’da Bulgar Lisesinde tamamlamıştır. Üniversite giriş sınavlarında Sofya Tıp Fakültesini kazanmış ve 1960’ta burada tıp tahsiline başlamıştır. İki yıl sonra Varna’da yeni bir tıp fakültesi açılınca buraya nakil yapmış ve 1966’da birincilikle mezun olmuştur. Kısa süre köy sağlık ocağında doktor olarak çalışmış ve 1967’de Varna Tıp Fakültesi’nin Anatomi Kürsüsünde akademik kariyere başlamıştır. Türkiye-Bulgaristan serbest göç antlaşmasına göre 1978’de ailece Türkiye’ye göç etmiş ve İstanbul’a yerleşmiştir. Denklik sınavlarından sonra, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Edirne Tıp Fakültesi kadrosuna “uzman” olarak atanmış (1980) ve üç yıl Cerrahpaşa’da çalışmıştır. 

1982’de Edirne’de kurulan Trakya Üniversitesi kadrosunda kurucu anabilim dalı başkanı olarak görev almış ve 2008’de yaş haddinden emekli olmuştur. Akademisyen öğretim üyesi olarak binlerce öğrenci ve onlarca uzman yetiştirmiştir. Ülkemizde Latince terminolojinin yerleşmesine öncülük etmiştir. Yardımcı sağlık elemanları yetiştiren Edirne Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun 5 yıl kurucu müdürlüğünden sonra, 3 yıl Tıp Fakültesi Dekanı olarak hizmet etmiştir. 2004-2008 yılları arasında Balkan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin müdürlüğünü yürütmüştür. Emekli olduktan sonra, Balkanların ve Doğu Avrupa’nın Osmanlı eserlerini tek tek dolaşmış ve tarih sevenlere rehberlik etmiştir. Osmanlı sultanlarının sağlık sorunlarına ilgi duymuş ve ölüm nedenlerini araştırmıştır. Edirne’nin zengin tarihi geçmişine sahip çıkmış ve anıtsal eserlerin korunması için yazılar kaleme almıştır. Prof. Dr. Recep Mesut evli olup, iki oğlu ve dört torunu vardır.



Anahtar Kelimeler: . . Recep Mesut hayatını kaybetti