Prof. Dr. Kasım Cemal Güven'i kaybettik

Prof. Dr. Kasım Cemal Güven

Binlerce eczacıyı yetiştiren, adını eczacılık tarihine altın harflerle yazdıran, 'hocaların hocası' Prof. Dr. Kasım Cemal Güven'i biz eczacılar için önemli bir gün olan 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü'nde kaybettik.

İstanbul Eczacı Odası acı haberi şöyle duyurdu:

 

Binlerce eczacıyı yetiştiren, adını eczacılık tarihine altın harflerle yazdıran, "hocaların hocası" Prof. Dr. Kasım Cemal Güven'i biz eczacılar için önemli bir gün olan 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü'nde kaybettik.

 

Prof. Dr. Kasım Cemal Güven'in cenazesi bugün saat 16.00'da Merkez Efendi Camii'nden (Zeytinburnu) kaldırılacaktır. 

 

Değerli hocamızın ailesinin, yakınlarının ve tüm eczacılık camiasının başı sağ olsun.

 

 

Prof. Dr. Kasım Cemal Güven

 

Prof. Dr. Kasım Cemal Güven(KUKUL), 1925 yılında Trabzon, Beşikdüzü’nde doğdu. Annesi Yobol, babası Zemberek köyündendir.1946 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitiren Güven, aynı fakültede Farmasötik Kimya Doktorası’nı (1953) tamamladı. 1965 yılında profesör olan Güven 1965-1969 yılları arasında da İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü.

 

300’ün üzerinde yerli ve yabancı dergilerde basılmış yazıları vardır. Sayısız makaleye de imza atan Güven, Acta Pharmaceutica Sciencia ve Journal of the Black Sea and Mediterranean Environment isimli derginin kuruculuğunu ve editörlüğünü yapmıştır.

 

Sn.Prof. Dr. Kasım Cemal Güven(KUKUL) TÜDAV’ın kurucuları arasındadır.Karadeniz’in ekolojik sorunları ve ekonomik değerlendirme olanakları konusunda bilimsel çalışmalar yapıp yöremize katkıda bulunmuştur.

 

Kendisi uluslararası düzeyde sadece Beşikdüzü’nün değil Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bir değerdir. Yürüttüğü bilimsel çalışmalar ABD ve bir çok Avrupa ülkesi dahil olmak üzere en önemli yayınevlerinde değer  bulmuş bilim adamıdır. Bu sebepten dolayı “hocaların hocası” şeklinde adından bahsedilmektedir. Ayrıca eczacıların sıkça kullandığı;

Tıbbi Formüller/İlaç ansiklopedisi

İlaç indeksi

Tıbbi ve kozmetik formüller eserlerinin sahibidir.