Millet İttifakı, ortak liste kararı aldı!

Millet İttifakı, ortak liste kararı aldı!

Seçimlere sayılı günler kala, Altılı Masa'dan önemli bir hamle yapıldı. Milletvekili aday listeleri üzerindeki çalışmalar sonucu DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti'nin seçime CHP'nin listesinden gireceği duyuruldu.

 

Millet İttifakı’nda ortak liste formülü belli oldu. İYİ Parti dışındaki 5 ittifak ortağı seçime CHP logosu altında girecek.

DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin bugün YSK’ya başvurarak, seçime kendi logolarıyla girmeyeceklerini bildirmeleri bekleniyor.

Bu dört partinin adaylarına CHP listelerinde yer verilecek. Oy pusulasında Millet İttifakı çatısı altında CHP ile İYİ Parti’nin logoları yer alacak.

 

ADAY LİSTELERİ İÇİN SON GÜN 9 NİSAN

 

Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulması için 9 Nisan son, bugün ise ittifaklara itirazların son günü.

 

CHP VE İYİ PARTİ’DEN 10 İLDE ORTAK LİSTE KARARI

 

CHP ve İYİ Parti oy potansiyelinin düşük olduğu, vekil sayısı 5’ten az olan Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray gibi 10 ilde ortak liste yapma kararı almıştı. Bu il sayısı da 12’ye çıktı.

 

İKİ PARTİ ARASINDA “FERMUAR” MODELİ UYGULANACAK

 

Bazı illerde ortak milletvekili adayı listesi üzerinde çalışan İYİ Parti ve CHP, Millet İttifakı’nın milletvekili sayısını artırmak için, milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan illerde seçime, fermuar modeliyle girme kararı aldı.

 

AKSARAY, GÜMÜŞHANE, ÇORUM...

 

Listede her iki parti adayının birbirini izlediği fermuar yöntemi, ağırlıklı olarak milletvekili sayısı 5 ve altında olan Aksaray, Gümüşhane ve Çorum gibi küçük illerde uygulanacak.

 

10 İLİN 7’SİNDE CHP’NİN ADAYI İLK SIRADA YER ALACAK

 

Fermuar modeliyle seçime girilecek illerdeki aday liste sıralaması, CHP ve İYİ Parti’nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenecek. Buna göre, 10 ilin 7’sinde CHP’nin adayı, 3’ünde İYİ Parti’nin adayı ilk sırada yer alacak.



Anahtar Kelimeler: Millet İttifakı ortak liste kararı !