Meclis'e İlk Trans Kadın Aday

Meclis

Partilerin milletvekili adaylarının belirlenme sürecinde, kadın adayların sayısının azlığı tartışma konusu olurken Türkiye İşçi Partisi, Türkiye’nin ilk trans kadın milletvekili olmaya aday ismiyle gündeme geldi.

 

TİP’in İstanbul 2. bölge 3. sıra milletvekili adayı, trans kadın aktivist ve oyuncu Zeynep Esmeray Özadikti, GAİN Haber’de canlı yayında Mirgün Cabas’ın sorularını yanıtladı. LGBT+ bireylerin bu ülkenin özneleri olduğunu vurgulayan Özadikti, Meclis kürsüsüne çıkıp gençlerin hakkını arayacağını söyledi.

 

Partilerin milletvekili adaylarının belirlenme sürecinde, kadın adayların sayısının azlığı tartışma konusu olurken Türkiye İşçi Partisi, Türkiye’nin ilk trans kadın milletvekili olmaya aday ismiyle gündeme geldi. Zeynep Esmeray Özadikti, GAİN Haber’de Mirgün Cabas’a seçim sürecinde yapacaklarını ve seçildiği takdirde Meclis’te gündeme getireceği konuları anlattı.

“Şansım, aday gösterildiğim bölgedeki tabanı tanıyor olmam”

Özadikti, seçilmek için yoğun bir çalışma yapacaklarını ifade ederek şunları söyledi:  “Bir şansım var; gösterildiğim bölgede daha önce politika yaptığım için oradaki tabanı tanıyorum. Bizi destekleyen kitleyi biliyorum. Hiç durmadan çalışırsak, insanlara ulaşabilirsek, onları iyi anlayıp kendimizi anlatabilirsek, girebilmemiz mümkün. İyi çalışırsak eminim bu yolu açıp Meclis kürsüsüne çıkacağız.”

“Biz nesne değil, bu ülkenin özneleriyiz”

LGBT+ bireylerin Meclis’te ve toplumda temsil edilmesiyle ilgili olarak “LGBT+’ları bir hendeğe attılar. Hendekten kurtulamıyoruz. TİP kervanı geldi, bizi o hendekten çıkarmanın yolunu buldu. Hendekten çıkıp kervana katılacağız” diyen Özadikti, şöyle konuştu: “Biz bu ülkenin yurttaşlarıyız. Bu ülkede yaşayan bütün yurttaşlar gibi eşit muamele görmek, eşit şartlarda yaşamak istiyoruz. Bunu sağlayacak politikalar üretmek için yan yana yürüyeceğiz bundan sonra. Çünkü evet, hendeğe ittiler ama toplumda yaşıyoruz. Devlet bizim vergimizi alıyor. Bu ülkenin bakkalından, manavından alışveriş yapıyoruz. Kira ödüyoruz. Biz nesne değil, bu ülkenin özneleriyiz ve eşit şartlarda yaşamak istiyoruz. Bunun için de çok çalışmamız lazım. Çalışırsak olacak.”

“İstanbul Sözleşmesi’ni tartışma olmaksızın geri alacağız”

Özadikti, Meclis kürsüsüne çıkma fikrinin kendisini bazen korkuttuğunu ancak oraya çıkıp erkeklerin gözünün içine baka baka kendi hakkını ve gençlerin hakkını soracağını söyledi. Özellikle trans bireylere uyguladığı şiddet eylemleriyle bilinen “Hortum Süleyman” lakaplı eski Emniyet Müdürü Süleyman Ulusoy’u kastederek, “Biz Hortum Süleyman’la uğraştık, şimdi gençler başka Süleyman’la uğraşıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Ben o gençlerin sesi olacağım için çok mutluyum. Genç kuşaklar bu acıları çekmesin istiyorum. Tabii ki politik arenada tek hedefimiz bu olmayacak. Gündemimizde ekonomi de olacak, işçi hakları, LGBT+ hakları, kadın cinayetleri de olacak. Özellikle İstanbul Sözleşmesi’ni tartışma olmaksızın geri alacağız. O sözleşme biz kadınların hakkı. Bir de siyasi partiler, yeni aldıkları adaylarla aralarında özellikle kadınlar ve LGBT+ üyeleri üzerinden pazarlık yaptılar. Onlar kim oluyor? İktidardaki parti benim üzerimden hangi hakla pazarlık yapıp, bununla ilgili söz verip bu kişileri Meclis’e sokacak? Bunu sormaya gideceğiz biz Meclis’e.”

Özadikti’nin açıklamasının tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=UxeRdbkujRc



Anahtar Kelimeler: Meclis' Trans Kadın